Lotta Gröning om Enn Kokk och Mona Sahlin

3 januari 2007 0:25 | Politik | 6 kommentarer

Ytterligare en gammal arbetskamrat från 68an, socialdemokratiska partistyrelsen, Lotta Gröning, har på sin Aftonbladet-blogg kommenterat det jag har skrivit om Mona Sahlin:

Enn Kokk
Skrivet av Lotta 21 december 2006, klockan 21:59

har kritiserat Mona Sahlin.

Enn Kokk är en mycket klok person som jag högaktar. Jag har jobbat med honom i flera år på socialdemokraternas partikansli 68:an. Då var han kunnig, mycket rolig och sa egentligen aldrig ett ont ord om någon. Under EU-omröstningen var han den enda på sossarnas partikansli som var emot EU. Även då gjorde han det med humor. Jag minns att i Norge bildades det en grupp mot EU som kallade sig blondiner mot EU. Deras budskap var att blondiner har alltid roligast.

Enn Kokk skrev en krönika där han utnämnde sig till en lätt skallig blondin mot EU.

När han nu kritiserar Mona Sahlin är det ovanligt. Men han jobbade med henne länge.

Han är inte ensam om att tycka att hon är grund och inte tillräckligt kompetent. Det var samma orsaker hon föll på förra gången. Det var inte i huvudsak tobleroneaffären.

Det är svårt med Mona. Antingen gillar man henne, eller inte. Hon är ingen enande kraft och ingen som folk i allmänhet gör vågen för.

Jag tycker det är svårt.

Jag tycker socialdemokratin behöver en ny kraft, inte en av de gamla rävarna.

6 kommentarer

 1. Det är känns som en av få gånger jag håller med Lotta Gröning helt och hållet. Problemet med Mona Sahlin är först och främst att hon inte är någon enande kraft i partiet. Är det något vi behöver så är det en person som inte symboliserar de bittra striderna mellan högern och vänstern de senaste åren.

  Comment by Jonas Ryberg — 2007 01 03 15:05 #

 2. Utan att känna socialdemokratin innefrån tycks det mig vara ett bekymmer att Mona Sahlin framstår som en person som saknar djupare analytisk förmåga. Dessutom tycker jag, helt ärligt, att det är tämligen pinsamt att höra hennes nyttjande av det svenska språket. Det skulle bli märkligt med en sådan person som ev. statsminister i ett land som säger sig satsa på högre utbildning. Då jag själv har annan politisk hemvist skulle jag väl egentligen välkomna Mona Sahlin som partiledare. Men det gör jag inte – med tanke på samhället i stort.

  Comment by Thorulf Arwidson — 2007 01 04 20:23 #

 3. Har Partiet låst in sig i synen att det måste vara ett ”sto” – ditt ord – får man ta konsekvenserna. Låter lite som kvoteringsfallet Uppsala Universitet just har gått igenom med skillnad att detta diskuteras i ”court of public opinion” vilket inte kan vara trevligt för vare sig Mona Sahlin eller andra.

  Pinsamt för alla i partiet att det kommit till det här.

  Comment by A-K Roth — 2007 01 05 15:16 #

 4. Till A-K Roth: Partiet har inte låst sig till att det måste bli en kvinnlig partiledare. Men, som jag tidigare har skrivit, vore det på tiden att socialdemokratin, efter mer än hundra år med manliga partiledare, äntligen fick en kvinna på partiledarposten.

  På övriga nivåer i partiorganisationen har vi sedan länge tillämpat principen varannan damernas. Det har lett till att i princip hälften av de socialdemokratiska ledamöterna i varje kommunfullmäktige, i varje landsting, i riksdagen (och i regeringen, när vi hade regeringsmakten) har varit kvinnor. Detsamma gäller partiets egna organ upp till VU- och partistyrelsenivån.

  Så det finns kvinnor, utomordentligt kompetenta kvinnor att ta av. Tyvärr har nu några av de tänkbara sagt nej till att kandidera.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 06 12:22 #

 5. Här har jag inte huserat förut men vill bara säga att det känns som en stor förlust för SAP och politiken att det blir Mona. Personen Mona är nog i mångt och mycket en härlig person men som politiker och med sitt historiska bagage känns det bara trist.

  Jag har aldrig röstat på S men jag värnar demokratin och vill ha tydlighet, ärlighet och förmåga på bå sidor. Nu känns det inte bra – gör revolt på stämman om Ni skall vara med i matchen 2010.

  Comment by Benke — 2007 01 17 22:33 #

 6. ”…Tyvärr har nu några av de tänkbara sagt nej till att kandidera…”

  Man kan förstå alla kvinnor som tänker på barnen först. Tyvärr är det inte lika enkelt för barnfamiljerna som på ”vår” tid, tror jag. Mer jäkt, fler frestelser för de unga. Och barnen växer upp alldeles för fort.

  Comment by A-K Roth — 2007 01 18 0:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^