Nu får också Uppsala en röd tidning

24 november 2009 17:38 | Media, Politik | 4 kommentarer

Uppsala är landets fjärde stad men saknar liksom så många andra delar av Sverige en socialdemokratisk tidning. Förr gav Arbetarbladet (S) ut en edition med uppsalamaterial, och därefter fanns veckotidningen Uppsala-Demokraten (S). Men sedan länge är vi nu, när det gäller lokalbevakningen och den lokala politiken, hänvisade till liberala Upsala Nya Tidning.

ETC förlag har på olika orter utan dagligt utkommande socialdemokratisk tidning – Stockholm, Malmö, Örebro – startat radikala nyhetsveckotidningar, ibland socialdemokratiska, ibland med blandad röd-grön ledarsida.

Valåret 2010 startas en sådan tidning också i Uppsala, ETC UppsalaDemokraten. Uppsalapolitiken kommer därmed att bevakas även ur ett vänsterperspektiv. Ledarskribent och ansvarig för debattmaterial kommer Peter Gustavsson (S) att bli. Jag känner honom i flera av hans roller: som gruppledare (S + V + MP) i kulturnämnden, som kassör i Uppsala socialdemokratiska arbetarekommun och som skribent bland annat i Ordfront magasin. Han kommer att röra om i den borgerliga ankdammen i Uppsala!

Ganska många, bland dem jag, har redan förhandstecknat sig för en prenumeration, men vi behöver bli flera. Att prenumerera kostar 350 kronor för helår, 200 kronor för halvår. Mejla namn, adress och postadress samt vilket av de båda alternativen du vill ha till tidningen@etc.se.

Vi behöver en radikal pressröst också i Uppsala!

4 kommentarer

 1. GRATTIS UPPSALA!
  I Umeå har vi utmärkta Västerbottens Folkblad med Lars Boden som knivskarp ledarskribent. Vi är bortskämda har jag förstått.

  Comment by Britta Sethson — 2009 11 24 19:40 #

 2. Roligt att höra! Möjligen kan man fundera över om det verkligen finns utrymme för två lokala veckotidningar med liknande politisk profil i Uppsala. Jag tänker på att Uppsala Fria Tidning (www.uppsalafria.nu), också en utmärkt tidning, började ges ut för några månader sedan. Men låt oss självfallet hoppas på det bästa!

  Comment by Martin Kjellin — 2009 11 24 22:29 #

 3. Kul! Vi behöver vänsterröster i media. Idag har borgarna problemformuleringsinitiativet och sätter agendan för politiken och det beror mycket på att vänstern har tappat sina tidningar. Borgarna dominerar ju media helt. Därför är utvecklingen som innebär att det dyker upp mer vänstertidningar naturligtvis mycket lovande.

  Jag skulle dock gärna se en dagstidning som var vänster och rikstäckande, men det är nog tufft i dagens läge. Men om frikyrkorörelsen klarar det borde väl arbetarrörelsen göra det? Och det finns ju åtminstone en aktör som har pengarna för ett sånt projekt (det svårare är väl att få det att bära sig ekonomiskt långsiktigt)

  Martin:
  Fria Tidningarna är väl inte uttalat vänster? Däremot är det nog sant att de lockar delvis samma människor.

  Comment by Niklas — 2009 11 26 1:43 #

 4. Niklas: ”Fria Tidningen är en frihetlig nyhetstidning” kan man läsa på tidningens inledarsidan. Det är förstås en definitionsfråga, men jag skulle nog säga att begreppet ”frihetlig” pekar i röd/grön/svart riktning. Knappast i blå riktning i alla fall.

  Comment by Martin Kjellin — 2009 11 26 18:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^