Melodikrysset nummer 47 2009

21 november 2009 12:15 | Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

I dagens melodikryss spelades – för lodrätt 10 – en melodi, som jag inte kan identifiera. Jag har första och sista bokstaven av tre, N och T, så jag gissar att det sökta ordet är not, eftersom det var hämtat ur en engelsk melodititel. Men jag kan inte den här låten. /”I’m Not In Love” heter låten, upplyser mig genast ett par läsare. Vilket betyder att NOT var rätt svar./

I och med att jag fastnade där, på näst sista frågan, kom jag också ur slag, när jag skulle lösa allra sista frågan, lodrätt 4. Det sökta flicknamnet i titeln är utan tvivel Sue. Titeln har, minns jag, ytterligare ett ord före, men vilket det är minns jag förargligt nog inte. /”Peggy Sue” med Buddy Holly var det naturligtvis! Tack för påminnelsen!/

Resten hade jag inga större problem med.

Men jag hör ju till den där sortens musikälskare som i sin skivhylla har både ”Yesterday” av John Lennon och Paul McCartney och ”Pastoralsvit” av Lars-Erik Larsson.

Jag är en sån där som går på Operan och således har hört Siv Wennberg live, dock aldrig sjungandes duett med Siw Malmkvist – men jag har ingenting mot henne heller. Här hörde vi de båda damerna i ”Musik är ingenting för dig”.

Också Norah Jones finns i mina skivhyllor, dock inte med just ”Chasing Pirates”, som spelades i dag.

Nanne Grönwall har jag rent av hört på en socialdemokratisk partikongress. Fast ”Otacksamhet”, som spelades i dag, var en nyhet för mig.

Caroline af Ugglas såg jag i TV så sent som i går kväll, i Doobidoo. Hon vann inte där heller, men jag hör till dem som gillade hennes bidrag i årets melodifestival, ”Snälla, snälla”.

Som mina läsare vet vid det här laget, höll det nyligen för min del på att ta slut på ”De sista ljuva åren”, för att citera en av dagens skivtitlar. Svaret skulle bli år, och har jag tur, har jag ytterligare ”ett antal sådana” (för att citera Eldeman) framför mig.

Jag är inte religiös, så skulle hjärtat ändå sluta slå, räknar jag med att det då är finito. Jag är förtrogen med och gillar till och med delar av den religiösa repertoaren – ”Lägg din hand”/”Put Your Hand” är ett exempel, men jag undanber mig psalmer och liknande på min begravning.

Det leder osökt tanken till en annan fråga som Eldeman ställde: ”Vart tar man vägen?”. Svarsmelodin var ”Då går jag ner i min källare”, hit med Pierre Isacsson 1974. Den kan ni ju få spela på min begravning.

Jag är ändå glad och tacksam över att ha fått uppleva många glädjeämnen på vägen mot den där källaren, till exempel kärleken och dess frukter, barn. Så vad passar då bättre än att redovisa vilka som tillsammans sjöng ”Something Stupid”, Frank och Nancy Sinatra, far och dotter.

Då är det bara ett svar kvar att redovisa. Visserligen hörde vi här låten i fråga på finska, men visst minns jag ”Brittas restaurang”. Den som gjorde det fina originalet var Gösta Linderholm.

Han turnerade fordom i en valrörelse tillsammans med min kära hustru och framförde då bland annat ”Dina trosor blev kvar på linan”. Hustrun, då minister (när hon senare blev talman, fick hon sluta med politisk agitation), beslöt att tillsammans med den medföljande S-funktionären Eva Warnvik genomföra ett hyss och inhandlade för ändamålet ett par damunderbyxor modell större, som de slängde upp på scenen, medan Gösta sjöng. Enligt vad jag har hört rodnade han en smula.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. L10: ”I’m NOT in love” – 10CC

  Comment by Graham Gouldman — 2009 11 21 12:36 #

 2. Tack för krysset idag
  I’m not in love med 10cc var låten och jag tror namnet innan Sue är Peggy

  Comment by Peter — 2009 11 21 12:47 #

 3. Angående Peggy-låten så var det Buddy Hollys låt Peggy Sue.

  Comment by Nocklas — 2009 11 21 12:49 #

 4. På tal om Gösta Linderholm och Socialdemokraterna – är han inte väldigt lik Laila Freivalds?

  Comment by Patrik — 2009 11 21 17:01 #

 5. Tyvärr kunde Pierre Isacsson ej uppfylla löftet att vi skulle fira 40-åriga bröllopsdagen i december månad tillsammans med honom som fiarvärd på Estonia!!! Vi firade min födelsedag dock i juni månad och kom överens att ses igen i december! Så går det när man gör upp planer! Vi har ett mycket fint minne av kvällen med Pierre, som tyvärr gick ner i källaren alltför tidigt!
  Estonia var en fin båt med trevlig personal!
  Tänker ofta på den resan och den fina dagen i sommarskönt Tallin!

  Comment by Hillevi Blomgren — 2009 11 22 11:09 #

 6. Fint att du är tillbaka igen med din blogg. Den är mycket trevlig att läsa. För övrigt instämmer jag med din åsikt med utförsäljningen av Apoteket.
  Hälsningar från Britt i Sundsvall

  Comment by Britt Skalin — 2009 11 22 11:31 #

 7. Sir Paul stavar sitt namn M´Cartney och inte som i krysset.

  Comment by Johnny Andersson — 2009 11 23 18:50 #

 8. Tack för kryss-hjälpen. Är så glad att få läsa dina fina inlägg, lika intresant vad Du än skriver om.
  Hoppas att Du känner dej pigg igen, och att Du inte stressar för mycket.
  Ha det bra även om det regnar och är trist väder.
  Hälsar Viola i Torslanda

  Comment by Viola — 2009 11 23 19:04 #

 9. Johnny Andersson: Det du påstår är felaktigt. Paul McCartney har alltid stavat sitt namn precis så. Det räcker att se hur namnet stavas på de hundratals skivor han har givit ut med de två grupper där han har varit medlem och i eget namn. (När det gäller skivorna som har givits ut efter det att Beatles-kontrakten löpte ut, har McCartney alltid sett till att ha fullständig kontroll över skivornas utformning och utseende, inklusive naturligtvis stavningen av hans eget namn.) Det räcker också bra att läsa hur namnet stavas på hans nuvarande webbplats http://www.paulmccartney.com. Av Paul McCartneys födelseattest framgår det också att familjenamnet stavas McCartney.
   
  Jag misstänker att det är utformningen av McCartneys nuvarande autograf som kan ha lett dig in på felaktiga tankebanor.
  Men för det första har hur en person utformar sin autograf mycket litet att göra med hur den verkligen stavar sitt namn. Ringo Starr har alltid skrivit sin autograf med en stjärna först i S-et. Inte kan väl någon påstå att han stavar sitt (artist-)efternamn med en stjärna? Och i McCartneys nutida autograf ser ju t-et ut som ett l. Inte heter han väl M’Carley för det?
  För det andra är det inte en apostrof, vare sig rättvänd eller uppochnedvänd (och absolut inte ett accenttecken, som du skriver), som syns mellan M och Cartney i autografen. Det är ett upphöjt c. Om man ser på äldre McCartney-autografer är det klart att han tidigare tydligt skrev c-et i ”Mc” ovanför C-et i ”Cartney”. Med åren har han uppenbarligen förenklat namnteckningen, och c-et har evolverat eller degenererats till en enklare båge. Men det är ett c, ingenting annat.
   
  I och för sig har ju det ursprungligen irländska Mac-namnprefixet kunnat skrivas på en mängd olika sätt, varav flera inte går att återge på Internet, till exempel Mac, Mc, Mc med upphöjt c, Mc med en eller två prickar under c — och även M’c eller M’ eller M‘. (Och huruvida namndelen som följer efter Mac skrivs med stor bokstav eller inte varierar också; det kan alltså vara exempelvis MacDonald eller Macdonald, i varje fall när förledet skrivs ”Mac”). Men såvitt jag förstår är stavningarna med apostrof praktiskt taget försvunna i dag. Och Paul McCartney använder den inte och har aldrig använt den. Han skriver bara slarviga c-n, efter förmodligen hundratusentals autografer under snart femti år.

  Comment by Magnus Andersson — 2009 11 23 21:52 #

 10. Apropå att hustrun kastade underbyxor..;-)
  Har ett minne som glädjer än, efter många år. Var i Lisebergshallen och lyssnade på Tom Jones. En liten späd kvinna tränger sig fram mot scenen och kastar upp en gigantisk BH. Han tar upp den (utan att rodna) tittar skeptiskt på henne och Bhn. Is it from you? säger han mycket förvånad…
  Its from all of us. Svarar hon.
  Skrattet blev öronbedövande.

  Comment by Simone — 2009 11 24 8:16 #

 11. Till Simone Olofsson: Underbar historia!

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 24 11:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^