…julen den är roligast för alla som är små

20 november 2009 14:42 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Alf PrøysensSagan om mössens julafton” fanns först på svenska i ”Gumman som blev liten som en tesked” (översättning Inga och Ulf Peder Olrog, Rabén & Sjögren, 1956). Där illustrerades den av Björn Berg.

1961 gavs den ut separat som bilderbok med illustrationer av Kjell Midthun, och i det utförandet återutgavs den flera gånger i Rabén & Sjögrens Klumpe Dumpe-serie.

2008 återutgavs den igen av Rabén & Sjögren men nu i ny bilddräkt av Catarina Kruusval. Och trots att jag alltså kan se två andra bildtolkningar framför mig, är jag djupt imponerad: Kruusvals musfamilj och katt och matkällarinteriör och inte minst julgran har alla utsikter att bli klassisk illustrationskonst.

Prøysens saga om mössens julafton är en hjärtknipande historia, där musfamiljen nere i sin källare först klär en gammal trasig stövel som julgran och där småmössen i julklapp får var sin nöt plus lyxen att få lukta på en fläskbit. Fast där uppe i huset finns människornas vackra julgran, som lockar och drar när natten faller på. Och dit upp, till granen och till barnens leksaksbil, vill förstås alla småmössen. Men där uppe finns också katten!

Det leder till vådliga äventyr, men katten erbjuder dem till slut ändå att komma undan. Småmössen, som har tagit sin tillflykt upp i granen, är misstrogna, tror att katten ska ta dem, men katten säger:

”Ånej, inte nu när det är julafton.”

Och han håller faktiskt ord, och alla mössen ses på slutuppslaget snusa gott i sina sängar, bland dem en snusdosa (!).

Ja, varför ska det inte få ända väl, åtminstone i sagans värld?

Som det heter i visan ”Mössens julafton”, som ingår som ett bärande element i den här sagan:

Hejsan, hoppsan fallerallela!
När julen kommer ska varenda unge vara gla’!

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^