Mare Kandre och The Global Infantilists

19 december 2006 12:13 | Musik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Mare Kandre (1962-2005) är en alltför tidigt – för egen hand, har jag förstått – bortgången författarinna. Hon skrev på svenska, en lysande svenska, men hade av namnet att döma en helestnisk familjebakgrund.

Efter sin död har hon rönt än mer uppmärksamhet, nu senast i ett temanummer av tidskriften 00-tal.

Mare Kandre slog igenom redan med debutboken, ”I ett annat land” (Bonniers, 1984). Jag har läst henne mycket men inte recenserat böckerna, eftersom de kom ut efter min redaktörs- och recensentperiod.

Böckerna utöver debutboken (samtliga utgivna på Bonniers) är:
Bebådelsen” (1986)
Bübins unge” (1987)
Det brinnande trädet” (1988)
Aliide, Aliide” (1991)
Deliria” (1992)
Djävulen och Gud” (1993)
Quinnan och Dr Dreuf” (1994)
Bestiarium” (2001)
Xavier” (2002)

Ett stilsäkrare författarskap får man leta efter!

Själv kom jag först i kontakt med Mare Kandres skapande inte genom någon bok utan genom MPn ”The Global Infantilists”, som kom 1982.

The Global Infantilists var Mare Kandre, sång och piano, Olle Schedin, piano och synth, Sven Ohlman, bas, och Mats Wigerdal, trummor.

I Aktuellt i politiken (s) nummer 20 1982 (18 november) skrev jag följande:

En närmast reservationslös entusiasm känner jag inför The Global Infantilists´ debut-MP ”The Global Infantilists” (MNW 7 M). Vilken fantastisk sångerska (dessutom pianist) är inte Mare Kandre! Lyssna till exempel på hennes ljuvligt vackra röst i Jim Morrisons ”Chrystal Ship”. (In med henne i skivstudion igen, MNW. Hon kommer att göra vad som helst – jazz, rock, blues – bra som själva fan.) Musiken i övrigt är gruppens egen. Jag faller även för den – äntligen något riktigt begåvat i nya vågens efterföljd. Den kan mycket väl karaktäriseras som ”monotont melodiös” som det står i MNWs pressmeddelande, och jag håller också med om att ”de avsiktliga dissonanser som uppstår förstärker skönhetsintrycket”.

På omslaget till skivan finns en målning av Mare Kandre.

Sång, musik, bildkonst och prosa – hon var alltså rikligt begåvad på en rad konstnärliga områden. Varför ville hon dö så ung?

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^