Gunilla Banks: Barnen i den gula korridoren
15 december 2006 17:31 | Barnkultur | 8 kommentarerGunilla Banks debuterade 1978 med barnboken ”Barnen i den gula korridoren”.
I julnumret av Aktuellt i politiken 1978 (nummer 21, 7 december) hade jag ett uppslag om hårda klappar till barnen under rubriken En stor säck barnböcker. Ambitionen var att ge många tips, varför utrymmet för varje enskild bok blev kort.
Recensionen av Barbro Lindgrens ”Garderobsbio” (Rabén & Sjögren) avskutas med: ”Redan den avslutande `Jag är ett vanligt urberg´, vers för gammaldags skolavslutningar, är värd bokpengarna.”
Sen kommer följande:
Den skulle nog de ovanliga skolbarnen i Gunilla Banks ”Barnen i den gula korridoren” (Tiden, illustrationer Eva Eriksson) ha gillat. Det är en väldigt stark debutbok! Den är tänvärd och samtidigt vansinnigt rolig. Läs till exempel kapitlet ”Åhörardag”!
8 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Mitt exemplar av ”Barnen i den gula korridoren” är sönderläst. Jag har läst och skrattat så jag kiknar, men också fått anledning att fundera väldigt mycket över hur vi som är vuxna möter barn. Förutom kapitlet om ”åhörardagen” så älskar jag kapitlet ”när barnen fick lära sig vad demokrati är”. Det borde vara obligatorisk kurslitteratur för alla blivande lärare.
Comment by Anna-Karin — 2006 12 16 12:18 #
Till Anna-Karin Lundström: Det är humorn i kombination med den pricksäkra iakttagelseförmågan, som gör ”Barnen i den gula korridoren” till en så bra bok. Den borde återutges, men det sker ju sällan med aldrig så bra böcker av författare, som inte har fått något riktigt stort genombrott och gett ut väldigt många böcker.
Comment by Enn Kokk — 2006 12 16 15:36 #
Det är faktiskt sedan länge OK att skriva t.ex. ”en slags kaka”. Titta gärna i ”Språkriktighetsboken” (sid 106-108) utarbetad av Svenska språknämnden och utgiven 2005.
Comment by Sture Aasa — 2006 12 16 17:22 #
Till Sture Aasa: Jag äger ”Språkriktighetsboken” men ger inte ett vitten för Svenska språknämndens rekommendation på den här punkten. Det här rådet strider mot logiken.
Jag tycker över huvud taget, att språknämnden i alltför många fall bara faller till föga för trender i det skriftspråk, som är starkt färgat av talspråket.
När jag arbetade på socialdemokratiska partistyrelsen, utarbetade jag och en nu avliden kollega, Gösta Ohlsson, en gammal journalist med stark språkkänsla, språkregler för partiet, regler som i vissa avseende medvetet skilde sig från språknämndens. Gösta och jag hade bland annat det gemensamt, att vi hade gått i gammaldags läroverk, där vi undervisades av lektorer som kunde sin grammatik och annat nödvändigt.
Comment by Enn Kokk — 2006 12 16 17:56 #
Men snälla Enn Kokk, finns det något språk som alltid är logiskt?!
Annars håller jag till en del med dig om att språkvårdarna ibland borde framstå som kaxigare, dock inte i det här fallet. Jag får en känsla av att du inte tillåter att språket hela tiden ”utvecklas” och det ibland t.o.m. mot invanda ”regler”.
Comment by Sture Aasa — 2006 12 16 19:10 #
Till Sture Aasa: Fast just logiken bör man slå vakt om. ”Ett slags” eller ”något slags” har betydelsen ”av ett slag”, ”av något slag”. ”Ett” respektive ”något” är alltså inte en bestämning till det efterföljande substantivet och kan följaktligen inte, beroende på vad det är för substantiv, bli ömsom ”ett”, ömsom ”en”.
Däremot finns det fullt av rationella språkförändringar, som jag välkomnar. En sådan är borttagandet av pluraländelsernas i verbens predikatfunktioner. (När jag gick i skolan, fanns det fortfarande mängder av texter, där man hittade ”äro” och liknande.)
Comment by Enn Kokk — 2006 12 16 19:31 #
Hej jag kände Gösta Ohlsson från Soc.Dem. 1975 på sveavägen, vill veta vad som har hänt med honom, han hjälpte mig, oss folk från Chile med solidaritet med chilesfolk. tacksam för information
juan c.
Comment by juan campos — 2009 05 10 16:18 #
Till Juan Campos: Vännen Gösta Ohlsson är död. Han var sjuk länge, i KOl – han var en inbiten rökare.
Comment by Enn Kokk — 2009 05 10 16:24 #