Melodikrysset nummer 45 2009

10 november 2009 19:56 | Barnkultur, Film, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 13 kommentarer

Allra först: ett stort och varmt tack till alla er – kända så väl som okända – som har hörts av med omtänksamma och vänliga hälsningar med anledning av mitt, som det skulle visa sig, tillfälliga frånfälle. (Några av er har dessutom framfört hälsningar via min dotter Kerstins blogg, så tack också till hela personalen i Coop Konsum i Öregrund – vi ses nog som vanligt i mellandagarna.) Jag är helt överväldigad!

Några ord således också om det som hände. Birgitta och jag var i Öregrund för att vinterstänga huset, och jag var ute i trädgården för att sätta hönsnät runt fruktträden, ett bra sätt att hålla hararna borta. Jag har, som många av er vet, sedan tidigare pacemaker, men det här är ju, objektivt sett, inget tungt jobb. Men knäböjandet och resandet tog tydligen ändå på hjärtat, och bara efter en liten stund var jag trungen att avbryta på grund av smärta i bröstet. När det inte hjälpte att vila på sängen, ringde min resoluta hustru Vårdcentralen, och vi fick omedelbart tid. Vårdcentralen misstänkte genast att det var fråga om hjärtat och efter lite koll tillkallade man en ambulans för transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala. På väg dit kollade man mitt hjärta och sände i väg resultaten till Uppsala; jag fick också tabletter. Sen in genom akutintaget, och efter några ytterligare kontroller blev jag mycket noggrant undersökt av en ung hjärtläkare, estländare liksom jag själv men hitkommen efter frigörelsen från Sovjetunionen och helt utbildad här. (Lite senare träffade jag vid en rond på ytterligare en est, en ung kvinna den här gången.)

För att göra den här historien någorlunda kort: Det visade sig att jag hade en förträngning i ett av kärlen från hjärtat, vilket man – helt underbart – numera hittar och åtgärdar genom att intravenöst gå från vänster handlov till förmaket. Genom en ballongsprängning vidgas kärlet och lagas sedan med ett konstgjort nät. Sen, vips, är smärtan och de övriga besvären av hjärtinfarkten (i mitt fall en lindrig) borta, och efter några dars vård och tillsyn plus diverse nya mediciner är man mogen att få åka hem igen och göra Melodikrysset.

Jag vill också tillägga att jag har haft en fantastisk uppbackning av familjen, utöver Birgitta barnen Matti, Kerstin och Anna. Jag har fått besök, farsdagspresenter och blommor, och Matti har stannat kvar i Uppsala ett par dar bland annat för att med den envishet han har ärvt från sin far se till att farsgubben också genast börjar motionera lite för att gradvis få upp konditionen.

Men efter en promenad efter lunch i dag kunde jag till slut äntligen sätta mig ner vid datorn och lösa veckans melodikryss.

Det var inte vansinnigt svårt men innehöll också musik, som jag inte var förtrogen med.

”Still Loving You”, rockballaden med Scorpions, tror jag till exempel att jag tidigare inte hade hört, inte heller ”Broken Strings” med James Morrison och Nelly Furtado.

Men mina läsare ska för den skull inte automatiskt tro att detta har sin bakgrund i att jag är 72 år. Dagens kryss avslutades till exempel med en låt av och med Lars Winnerbäck, ”Jag får liksom ingen ordning”. Den finns på hans senaste CD ”Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen”, 2009. Den har jag inte bara lyssnat på utan också recenserat här på bloggen – kolla själva här!

Så där kan det också vara med film. Jag gillar att se film, men jämfört med i yngre dar ser jag mycket färre filmer på bio. ”Pirates of the Caribbean” har jag till exempel aldrig sett, men eftersom det sökta ordet för de agerande såg ut att bli pirater, måste det rimligen ha varit ur den som musiken var hämtad.

Kryssets andra film var äldre. På den punkten kan jag väl helt sonika citera en kommentar från min melodikryssvän Gunnar Bergquist: ”Ankaret opp” heter låten, tagen ur filmen ”Flottans glada gossar”‘ från 1954 med bland andra Åke Söderblom, Egon Larsson, Äke Grönberg, Gunnar Björnstrand och Yvonne Lombard. Grabbarna har fått höra att båten ska gå till Monte Carlo och då brister de ut i sång: ”Nu går flaggan i topp, nu ska ankaret opp…”. Då måste man ha ankrat först.

Och när vi nu är ute på havet, kan vi väl också passa på att redovisa veckans Evert Taube. Han skrev ”Så skimrande var aldrig havet” 1948.

Mer drastiskt avslutade relationer avhandlas i Bengt Sändhs ”Drängen gick på ängen”. Sändh var en trubadur med starkt intresse för ämnen som snus, mus och brännvin och ägnade sig mycket riktigt efter att ha avslutat sångarkarriären åt att tillverka snus.

Men tillbaka till den mer trånande kärleken igen. Vi hörde Ray Charles i ”Georgia On My Mind”. Han fick en hit med den 1960, men låten hade skrivits redan 30 år tidigare, av Hoagy Carmichael.

Minns jag texten i ”Congratulations”, sjungen av Cliff Richards, rätt, handlar även den mer om kärlek än om att bli uppvaktad med presenter, vilket skulle vara svaret på den frågan i dagens kryss.

Sådan kärlek kan, åtminstone om den uppstår här i Sverige, ända i att man får behov av en brudmarsch, till exempel ”Brudmarsch från Delsbo” med Orsa spelmän.

På vissa håll i Sverige är det, förstår jag, redan dags att sjunga Felix Körlings år 1913 skrivna ”Nej se det snöar”.

Här i mina trakter är dock en annan sång som var med i dagens kryss mer aktuell, ”Regnet det bara öser ner”, den där Siw Malmkvist 1970 också sjöng ”och jag blir blöt om både skor och strumpor” – här skulle den få oss att tänka på ordet pöl. Melodin till den här, ”Raindrops Keep Falling On My Head”, hade året före skrivits av Burt Bacharach.

För egen del föredrar jag, åtminstone väderleksmässigt, Solstollarna (det vill säga Ola Ström och Per Dunsö), som vi i dagens kryss hörde i ”Tusen bitar”.

Ännu längre tillbaka, på 1970-talet, var det aktuellt med ”Tajta jeans”, som framfördes av ett annat scenpar, Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

Men, som vi redan har varit inne på, snart är det nog dags att övergå till lite varmare byxor.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

 1. Välkommen tillbaka!
  Härligt att hitta dig här igen vid god vigör och med positivt tänk. Vid sådana här tillfällen brukar envisheten vara en god hjälp, så var glad att dessa gener har förts vidare till sonen :)

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2009 11 10 21:06 #

 2. Blev jublande glad över det här inlägget, trots att jag inte löser krysset;-)
  Härligt att du är tillbaks.
  Då ska jag ge mig på inlägget om musikanternas uttåg:-)

  Comment by Simone — 2009 11 10 21:23 #

 3. Välkommen åter. Det är gott att läsa att sjukvården fungerar. Hoppas du återfår dina krafter och att du fortsätter att dela med dig av dina tankar, om Melodikrysset och om så mycket annat från din horisont.

  Comment by Per Wärmegård — 2009 11 10 22:20 #

 4. Krya på dig! Vi brukar lösa melodikrysset på tisdagskvällen och om vi inte kan så brukar vi antingen googla eller kolla din lösning. Nu såg jag att du hade varit sjuk och hoppas verkligen att du ska krya på dig. Du är annars fantastisk på att skriva långa inlägg.
  Promenera i lagom takt är mycket bra och man får även då friskluft. Ha det så bra.

  Comment by Karin i Gävle — 2009 11 10 22:35 #

 5. Roligt att höra av dig så snabbt, även om melodikrysset inte är min melodi :-).
  Gott tillfrisknande önskar jag dig alltså.

  Comment by Kerstin — 2009 11 11 1:10 #

 6. Hej Enn!
  Roligt att du är tillbaka! Ordningen är återställd och jag kan skicka in krysset. Vill gärna ”kolla” med dig först innan jag gör det. Ha en bra dag! :-)

  Comment by Susanne — 2009 11 11 8:10 #

 7. Välkommen tillbaka!
  Jag brukar varje vecka kolla med Dig innan jag sänder in krysset. Tack för all hjälp.
  Hälsningar Inger

  Comment by Inger Högberg — 2009 11 11 9:43 #

 8. tack för hjälpen med veckans kryss
  trotts hjälp från rock entusiaster lyckades vi inte komma på scorpions

  Comment by birgit Othzen — 2009 11 11 11:45 #

 9. hej i gen
  har läst om ditt liv och undrar om du vet något om min morfar Karl-Gustav Karlsson (D: 1960) Han var med och byggde upp LV5 och Åstön. bodde i bostäderna på södermalm som byggdes för LV5s befäl

  Comment by birgit Othzen — 2009 11 11 11:59 #

 10. Till Birgit Othzen: Tyvärr inte – själv bodde jag som barn och ung i Juniskär, 18 kilometer söder om Sundsvall, i det som då för tiden var Njurunda kommun.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 11 12:01 #

 11. Hjärtligt välkommen tillbaka Enn:
  Du är verkligen saknad på din egen sida. Jag brukar ta del av dina lösningar för att ta hjälp eller jämföra svar gällande melodikrysset varje helg. Du har också mycket att tillföra och är alltid lika påläst oavsett vilket svar som efterfrågas. Det är beundransvärt och imponerande. Du förefaller mkt vetgirig. Glad att du återhämtata dig så snart och önskar dig all hälsa framöver. Var rädd om dig Enn.
  Hälsar
  Jan från Malmö

  Comment by Jan Härdig — 2009 11 13 23:16 #

 12. Hej Enn,
  Bra att Du kom igång så snabbt. Bara en liten korrektion. För att nå kranskärlen går man in i en artär (intraartäriellt), antingen ifrån ljumsken eller numera från armen. Så fick du en stent eller som man säger ett ”hönsnät”. Du är säkert i topptrim nu.
  Många hälsningar
  Pontus från Nyköping

  Comment by Pontus Götell — 2009 11 14 10:32 #

 13. Som utlåvat ligger nu veckans rätta (??) lösning på http://www.emellgruppen.se

  Comment by Mats — 2009 11 14 10:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^