Antijudisk seriestrip i Aftonbladet

5 november 2009 14:39 | Politik, Serier | 14 kommentarer

Jag är starkt israelkritisk, vilket inte är liktydigt med att jag skulle vara antijudisk.

Jag är dessutom också serieälskare, läser dagligen alla serier i de tidningar jag prenumererar på eller köper. I dagens Aftonbladet har jag bland annat läst serien Wulffmorgenthaler, en strip som nog inte borde ha publicerats.

På bilden en man som försöker locka en motvillig kvinna in till sig. Text: ”Effektiv raggningsreplik bland judiska män.” (Pratbubbla:) ”Följer du inte med in!? Sex miljoner av mitt folk dog under andra världskriget – det minsta du kan göra är väl att ge mig en avsugning!”

Mannen på bilden tecknas inte som någon judestereotyp, men siffran är den som brukar anges för dödade judar i koncentrationslägren.

De båda serieskaparna är trots sina tyskklingande namn danskar: Mikael Wulff och Anders Morgenthaler.

Deras skämt är ofta grovkorniga, går inte så sällan över till det smaklösa. Den aktuella stripen passerar alla gränser; den är vämjelig.

För min del skulle jag inte sörja, om ”Wulffmorgenthaler” försvann ur Aftonbladets spalter.

14 kommentarer

 1. Men jag antar att den hade platsat på Aftonbladets kultursida.

  Comment by Ulf Börgesson — 2009 11 05 19:01 #

 2. Till Ulf Börgesson: Nej, jag är inte en av dem som klandrar Aftonbladets kultursida för publiceringen av den artikel du säkert syftar på – den israeliska ockupationsmaktens agerande måste kunna ifrågasättas, och man måste då också kunna ställa obehagliga frågor.

  Men det här är bara ett plumpt och osmakligt övertramp.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 05 20:07 #

 3. Jag har lyckligtivs inte sett seriestrippen. Jag brukar nöja mig med kultursidan på nätet och någon gång ledarsidan. Jag är inte så säker på att det här var tänkt som en anti-judisk strip över huvud taget. Snarare tycker jag att den har drag av den underjordiska svarta judiska humor som under alla tider har blomstrat ganska friskt och ibland kommit upp till ytan, till exempel hos Philip Roth, vars hela litterära produktion enligt en kritiker handlar om Israel och erektion. Det är inte riktigt sant. En av hans vassaste och bästa böcker heter Vårat gäng och utspelas i källaren på Vita Huset som en teaterpjäs. Men den är nog för mycket roman för att kunna spelas på teater.
  Vad det gäller Wulffmorgenthaler känner jag mig alltså inte alls övertygad om att den har någon antisemitisk betydelse, men eftersom få, utom möjligen Bo Kuritzén, kan uppskatta sådana här vitsar borde serieredaktörerna på AB haft omdömet att inte publicera den. Själv har jag hört en del riktigt bra judiska judevitsar, men jag har försökt glömma dem, eftersom det som sagt inte är så många fler än Bo Kuritzén som uppskattar dem och honom har jag inte träffat på tjugo år eller så.
  För övrigt tycker jag att Mahmoud Abbas som vi grälade om på den här sajten för länge sedan äntligen har visat litet ryggrad genom sitt beslut att inte ställa upp till omval som president efter Hillary Clintons hyllningar till Israel för att det inte tänker bygga ut bosättningarna så fort. Lägg märke till vilka det är som vädjat till honom att sitta kvar: Israels president Shimon Peres, Jordaniens kung och Egyptens president Hosni Mubarak. Bättre hjälp kunde inte Hamas få.
  Hälsningar
  Hans O

  Comment by Hans O — 2009 11 06 14:27 #

 4. Jag har levat i den förvissningen att Anders Morgenthaler själv är jude. Har jag haft fel?
  Mvh
  Gunnar W

  Comment by Gunnar Westman — 2009 11 06 16:14 #

 5. Visst är serien ett uttryck för en viss form av judisk humor, som på ett makabert sätt ger en motsägelsefull beskrivning av en person som vill ikläda sig en offerroll samtidigt som den ger uttryck för en översittares hänsynslösa dumhet. Jag skrattar gott åt denna form av grovkornig humor som alltid är en kritik av dumhet. Tråkigt bara att det inte finns någon motsvarande intellektuell och intelligent islamsk humor.

  Comment by Eva — 2009 11 06 22:28 #

 6. Jag tror att Hans O har en poäng här. En journalistkollega (med släktingar som försvunnit gaskamrarna) brukar exekvera i berättande av judevitsar i festsammanhang. Har man den bakgrunden måste man ha rätt att skämta om även det känsligaste. Visserligen är serien som Enn brännmärker danskproducerad ( dvs från ett land där man i den s k tryckfrihetens namn på ett provocerat sätt anser sig kunna skämta
  om religiösa minoriteter) men jag tror inte ansvariga utgivare brukar ägna någon omsorg att kolla serierutor ur utgivarsynpunkt. Jag var i början av 90-talet engagerad i en radioserie om den organserade rasismen och satte då en ung man att gå igenom AB:s arkiv för att se hur ofta man tog in annonser för det omtalat nazistiskt förlag som spred antisemitisk litteratur, nazifilmer och vit makt – musik. När vi hade gett offentlighet åt ämnet och intervjuat den dåvarande ansvarige utgivaren försvann annonserna. Att jag – som undersökande reporter – tog upp saken var dock inte för att nå just den effekten. Poängen var i stället att visa att den här typen av förlagsverksamhet utgjorde en viktig inkomstkälla för den rasistiska rörelsen och således bidragit till att vi i dag har sådana företeelser som SD (som numera kan finansiera sin verksamhet med hjälp av skattemedel).

  Comment by Anders Thunberg — 2009 11 07 1:14 #

 7. I Frankrike kan du köpa böcker med judevitsar (cartoons) gjorda av judar naturligtvis. Varför inte inte lyfta upp att kulturupplevelser och skämt är det som kan få människor att uthärda de allra svåraste situationer? Mannen av palestinsk härkomst som sköt ner en massa soldater igår i USA lär inte ha haft den insikten. Trodde kanske denne man att hans egna essentiella behov blev tillgodosedda enbart med hjälp av religiös övertygelse?

  Comment by Eva — 2009 11 07 10:49 #

 8. God bättring, Enn. Du är i goda händer på Akademiska.

  Följande är riktat till Ulf:

  Måste hålla med dig om AB’s kultursida. Dessvärre verkar inte ledningen ha fattat vad de sysslat med. Artikeln var inte starkt kritisk; den drog band till judar i New York, den var starkt konspiratorisk och Boström säger sig nu ångra somligt, nu när artikeln används uppviglande i somliga länder. Han förstod inte vad han gjorde. Yair Lapid – själv starkt kritisk av somlig av sitt lands politik – har nog rätt i sin bedömning om Boström. Men det är en annan historia.

  Comment by A-K Roth — 2009 11 09 14:16 #

 9. Till Eva med anledning av inlägget från den 6 november. Vad vet du om islamsk humor? Det är för övrigt ganska absurt att tala om en gemensam intellektuell islamsk humor. Vad jag har hört är att egyptierna är världens bästa historieberättare. De har långa, vindlande historier med mängder av insprängda vitsar och en grand final på slutet. En av dem jag har hört handlar om en bagare i en egyptisk stad (möjligen Alexandria) som haffas av säkerhetstjänsten därför att han har hittat på en massa subversiva historier om politik och ekonomi i Egypten. Allt eftersom förhörsledaren berättar historierna för bagaren erkänner han att det är han som har hittat på dem. Till sist säger förhörsledaren något i stil med: Du förstår väl att de här historierna riktar sig mot staten och vår president Nasser, vårt lands räddare och största ledare genom tiderna. Då svarar bagaren: Den där har inte jag hittat på.
  Hur humorn ser ut i Somalia, Sudan, Pakistan, Indonesien, Malaysia, Indien, Nigeria, Tanzania,Algeriet, Filippinerna, Thailand, Iran. Irak, Uzbekistan, Turkiet, Polen och andra länder med större eller mindre muslimska befolkningsgrupper vet jag inte om. Jag vet inte heller hur den judiska humorn ser ut utanför den europeiska kulturkretsen men har svårt att tänka mig att jemenitiska eller indiska judar får ut särskilt mycket av historien om den gamla judiska gumman som kommer till den ryska militärkommendanten och missnöjt frågar: Wird heit nisch geschändt? De irakiska judar jag träffat har inget till övers för den sortens humor.
  Att över huvud taget säga att det inte finns en viss sorts humor bland ett par miljarder människor förefaller vara en milt uttryckt våldsam generalisering. Det är heller inte helt problemfritt att kalla en amerikansk medborgare, av allt att döma född i USA, för ”mannen av palestinsk härkomst”. Hans palestinska härkomst hade av allt att döma inte något med dådet att göra. Det utfördes i desperation över att han trots upprepade framställningar hade vägrats befrielse från tjänstgöring i Irak. Han var motståndare till kriget och ansåg att det stred mot hans samvete att delta i det. Vem vet, det kanske hade mer att göra med att han var psykiater än med varifrån föräldrar kommer. Vi vet inte och vi kommer heller aldrig att få veta om orsaken till detta vansinnesdåd, eftersom USA:s armé hemligstämplar hela utredningen utom det som bedöms lämpligt att offentliggöra.

  Comment by Hans O — 2009 11 09 19:26 #

 10. Bäste Hans O.

  Visst var det en våldsam generalisering och provokation att skriva ”islamsk humor” liksom när jag skrev ”palestinskt ursprung”, men jag uppnådde det jag var ute efter; reaktion. Jag uppskattar din beskrivning av humor i Egypten.
  Tack för den!

  Comment by Eva — 2009 11 09 22:55 #

 11. Till Eva
  Det är alltid skönt att bli förstådd. För övrigt kan jag meddela att jag talade med Enn i telefon i går. Han står fortfarande under sträng övervakning och medicinerar men han hade inte ont längre och tyckte att vården på Akademiska var fantastisk. En ballongsprängning hade gjort underverk med hjärtat. Vi får glädjas med honom.
  Hans O

  Comment by Hans O — 2009 11 10 11:35 #

 12. Hans O., håller med om att ”inside” humor ofta är svart humor, grodd ur förtryckta folks behov att uttrycka vanmakt. Även folk bakom järnridån var bra på att hitta på skämt om sin situation.

  Inte alltid lätt att tyda ironi. Som ämnet i denna post är antisemitism: det som inte är ironi utan antisemitism på fullt och ignorant allvar finns lite här och där, tom på FiB-forum, enligt rapport från bloggen Extremister:

  Extremister:http://www.extremister.se/det-grova-judehatet-pa-fib-forum/#comments

  Man hoppas ju att folk med kontakter med FiB kan säga ifrån; det har ju gjorts när det tidigare beklagligt nog behövdes. Likväl finns på diskussionen där en rad antisemitiska kommentarer, utpekade i länken. Personer som Leif Erlingsson går dessvärre nog inte så bra att få tyst på. Lasse Wilhelmsson har hamnat ute i kylan långt omsider men det finns andra som håller på, en Bengt Holmgren tydligen. Visst har de samma frihet som andra att uttrycka sig men tystnad inför deras folkförakt kan reflektera illa på FiB och vänstern i allmänhet.

  Comment by A-K Roth — 2009 11 12 16:20 #

 13. http://sv.metapedia.org/wiki/6_000_000_judar

  Comment by Mikael Jonsson — 2010 06 26 0:59 #

 14. Av diverse anledningar kom jag förbi denna din bloggpost. Kommentaren av en Mikael Jonsson – 20100626 länkar till svenska ”Metapedia” vilket är ett slags högerextremistiskt försök till nätbaserat ”uppslagsverk” à la Wikipedia. Om du läser den via kommentaren länkade metapediaartikeln (vilken på föregivet neutralt vis indirekt ifrågasätter Förintelsen), inser du att det rör sig om trista typer som på försåtligt vis sprider sitt gift t.o.m. genom att posta länkar till en bloggpost som sedan ett halvår slutat vara aktuell. Det är en djungel …

  Comment by Alias Bengtsson — 2011 03 31 22:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^