Bo Södersten försöker ärerädda Augusto Pinochet

11 december 2006 15:47 | I skottgluggen, Politik | 7 kommentarer

På Expressens Sidan 4 (11 december 2006) försöker Bo Södersten, för övrigt inte för första gången, ärerädda Chiles förre, just avlidne diktator Augusto Pinochet. Pinochet räddade Chiles ekonomi, lyder rubriken.

Inte så att Södersten direkt försvarar Pinochets mördande. Men han menar, att Pinochet räddade Chile ur en djup ekonomisk kris och att den ekonomiska återhämtningen senare la grunden till återinförandet av demokratin. Det, menar Södersten, är förklaringen till ”att Pinochet för många chilenare framstått – och framstår – som mannen som räddade Chile i en ödesstund”.

Artikeln slutar så här:

”Augusto Pinochet gick bort i stillhet. Hur han kommer att dömas av historien är kanske i dag för tidigt att uttala sig om.”

Hå hå ja ja!

Bo Södersten hyllades en gång i tiden av min generation laboremiter som en radikal nationalekonom ur den något äldre generationen.

I min bokhylla har jag, från en så sen tidpunkt som 1970, den av Södersten redigerade antologin ”Svensk ekonomi” (Rabén & Sjögren), försedd med följande dedikation:

”Till Enn Kokk
med socialistisk hälsn
Bo S”

7 kommentarer

 1. Bo Södersten levererar en tokreaktionär artikel med dragningar åt surrealism? Måste vara tisdag…

  Comment by Anders — 2006 12 11 16:54 #

 2. Till Anders: Nej, det får inte vara tisdag. Då borde jag vid det här laget ha varit på 68ans jullunch för pensionerade medarbetare.

  Comment by Enn Kokk — 2006 12 11 16:58 #

 3. För att kunna instämma i Söderstens prisande av Pinochets ekonomiska räddning av Chile, måste man vara helt okunnig om Chilekuppens förspel och dessutom förstås vara hängiven Friedmananhängare.

  Förresten tycks de ha gjort sällskap till de undre regionerna, Friedman och Pinochet. Kanske var det Friedman som kallade på honom där nerifrån.

  Comment by Kerstin — 2006 12 11 20:38 #

 4. Det är en skam att en diktator som dödat oliktänkande ens kan få en militär hyllningsbegravning.
  Att Södersten ens kan tänka tanken att en diktator kan bli hyllad i historiskt perspektiv är tragiskt. Eller rättare sagt: det får mig att må illa.

  Comment by RS — 2006 12 11 21:32 #

 5. Varför omnämns Pinochet som ex-diktator medan Castro omnämns som ’ledare’, ’president’ eller andra inte lika negativt laddade ord? Är inte han lika mycket diktator som Pinochet var?

  RS:”..att en diktator kan bli hyllad i historiskt perspektiv är tragiskt […] det får mig att må illa.” Vad blir din reaktion när Castro går till andra sidan?

  Comment by Erik — 2006 12 14 17:10 #

 6. Till Erik: Jag kan bara svara för mig själv och mina egna texter på min blogg. Den som läser min blogg regelbundet vet, att jag ett antal gånger har angripit kommunismen, också varit i debatt med vänsterpartister, som inte gillar min attityd i den frågan. Jag har vidare gett ut flera böcker och småskrifter med udd mot kommunismen.

  I fallet Castro tyckte många på den tiden det begav sig, att denne gjorde en välgärning, när han drev bort Fulgencio Batista. Då fanns också förhoppningar om att Kuba skulle utvecklas i riktning mot demokrati. I stället fick vi se ”Kubas utveckling till en diktatur med alltför många av sovjetimperiets kännemärken”, skrev jag själv i ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” (Ordfront, 2002).

  Ändå tycker jag det är något skumt med att Erik, när Pinochet nämns som ex-diktator, efterlyser diktatorsbenämning – så att säga i samma andetag – på Fidel Castro. Varför skulle man göra det i en bloggtext och i kommentarer, som handlar om Augusto Pinochet (och om Bo Söderstens hyllningsartikel till honom i Expressen)? Får man inte kalla Piochet för diktator, vilket han var, utan att samtidigt, utan något som helst rimligt samband i texten, också ropa ”diktator, diktator, diktator!” till Castro tvärs över havet? Och vilka andra diktatorer måste man samtidigt nämna för att få godkänt?

  Erik, du är dåligt påläst i fråga om min hållning till kommunismen. Och du brister i logik.

  Comment by Enn Kokk — 2006 12 14 18:49 #

 7. Pinochet var inte speciellt marknadsliberal när allt kom omkring. http://ironthorn.blogspot.com/2005/06/gteborgshumor-ha-ha.html

  Comment by Fredrik Lindholm — 2007 05 12 0:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^