Melodikrysset nummer 43 2009

24 oktober 2009 12:12 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 21 kommentarer

Egentligen var det väl bara en ljudillustration, den allra sista, som vållade mig lite besvär i dagens kryss. 80-talsmusiken är jag inte särskilt hemma i, och ”Dolce Vita” med Ryan Paris har jag nog aldrig hört. Men som tur är finns ju Google.

Veckans klassiker är jag desto mer bekant med.

”Nu blåser havets friska vind” sjöng Jussi Björling i Gustaf Nordqvists ”Till havs”.

Och Gioacchino Rossinis och Cesare Sterbinis ”Barberaren i Sevilla” (1816) såg jag senast delar av i samband med Riksdagens högtidliga öppnande nu i höstas.

Till avdelningen klassiker får man väl också räkna skådespelerskan Dagmar Ebbesen; henne ser vi då och då i TV-repriserade gamla svenska långfilmer. I dagens kryss hörde vi henne för omväxlings skull sjunga.

Hasses och Tages revyer har väl även de vid det här laget klassikerstatus. Deras ”Gula hund” – som här skulle ge gul hund – såg Birgitta och jag på Chinateatern 1964. I den sjöng Monica Zetterlund ”En bedårande sommarvals”.

Och apropå valser kan vi väl då ta ”Överbyvals” av Carl Anton (Axelsson):

Överbyvals

Text och musik: Carl Anton Axelsson (1962)

En sång som jag sjöng om sommaren
när ingenting fanns som tog
ifrån mig mitt skratt och längesen
jag sjöng så bra som då.
Jag ställde mig högst upp på vårat berg
högre än någonstans.
Man kan inte annat när fåglarna sjunger,
när färgerna spelar upp och vindarna tar sig

en vals med alla måsarna
uppe på Överbyberg.
Och Vindö stömmar blommar
av segel och båtar i färg.
Kom hit här bjuder mamma på blåbär
med socker och kylskåpskall fil.
Skogen syns långt idag
och vattnet minst ett par mil.

Mamma med inget puder alls,
men härligt brun ändå.
Och ungar med hår, som solen blekt
och fötter med ingenting på.
Dom kommer till mej på vårat berg
högre än någonstans.
Dom kan inte annat när fåglarna sjunger,
när färgerna spelar upp och vindarna tar sig

en vals med alla måsarna…

När sommarn är slut och vintern här –
vit och vacker men kall.
Då vänjer man sig också vid den,
man måste ju i alla fall.
Men rätt vad det är så blundar jag
och då kan man tänka sig,
att jag får höra hur fåglarna sjunger
och färgerna spelar upp och vindarna tar sig

en vals med alla måsarna…

Ack att det vore sommar i Öregrund igen… Den här årstiden citerar jag gärna Rolling Stones’ ”(I Cant Get No) Satisfaction”. I dag skulle dock gruppnamnet leda oss till något helt annat, ett naturmaterial, det vill säga sten.

Mer naturmaterial: Vi fick höra ”Guldet blev till sand” – guld alltså – ur Björns och Bennys ”Kristina från Duvemåla”.

Totta Näslund har jag väl allt av på skiva, allt från Nationalteatern till bluesskivorna och duetterna. Visst är Dan Hylanders ”En clown i mina kläder” en bra låt, inte minst med Totta?

Alf Robertson är inte så dum han heller. Här hörde vi honom i ”Han måste gå” (”Tala närmre, håll telefonen tätt intill din mun”), som i original gjordes av Jim Reeves och då hette ”He’ll Have To Go”.

Kul att höra igen var också de gamla rockrävarna Little Richard och Jerry Lee Lewis. Tillsammans gjorde de ”I Saw Her Standing There”.

En annan kvinna som väckte ömma känslor betecknades bara som ”She”, när Charles Aznavour sjöng om henne. Fast det var inte honom vi hörde i dag utan Gheorghe Zamfir.

”Leva livet”, i original ”It’s My Party”, kan man väl också spela, men jag vet inte om just Lotta Engberg har gjort den bästa versionen.

Och så slutar vi väl med en melodifestivalare: 2007 slog Marie Lindberg efter upprepade försök igenom med ”Trying To Recall”.

I kväll ska jag för egen del ägna mig åt en annan variant av trying to recall: För Estniska föreningen i Uppsala ska jag, på estniska, göra ett program om det i det sammanhanget ganska känsliga ämnet ”Kommunister”. Men det musikprogram jag ska göra – jag ska spela skivor och kåsera – är gjort med humor och satir som ledord. Som ett modest exempel på vad jag kommer att spela kan jag nämna Helmut Qualtingers ”Der Dialektische Materialismus-Rock”, med text om avstaliniseringen av Gerhard Bronner och musik som pendlar mellan rysk folkton och rock n’ roll.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

21 kommentarer

 1. Jag löste sista frågan tack vare den putslustiga ledtråden från Eldeman i snabbgenomgången;-)

  Trevlig helg!

  Comment by Susanne i Sundsvall — 2009 10 24 12:20 #

 2. Tack! Firefox kraschade och alla mina svar raderades! Det kändes jobbigt att lyssna igen.

  Comment by Anna i Umeå — 2009 10 24 13:37 #

 3. Till Anna i Umeå och Susanne i Sundsvall: Roligt att ni hör av er med kommentarer. Jag kollade just sitemetern och fann då att 3.323 personer hittills i dag har besökt min blogg, nästan alla mycket tystlåtna. Vi får väl se om ytterligare några av dem som tillkommer före midnatt också ger något annat livstecken från sig…

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 14:50 #

 4. Hon med ”Trying to recall” heter förstås Marie Lindberg. Låten är faktiskt en liten pärla, som melodiskt och harmoniskt höjer sig över de vanliga schlager-/svensktoppslåtarna. Med svensk text skulle den kunna bli en visklassiker. Marie borde låta höra av sig lite mer!

  Comment by Stefan Hellmark, Järfälla — 2009 10 24 14:58 #

 5. Tack för Ebbesen! Jag letade som en galning efter komedienner i gammal svensk film men hittade bara de välbekanta namnen. Denna har jag aldrig hört talas om trots att jag fyllde 50 för några år sedan!

  Comment by Annelie i Gbg — 2009 10 24 14:59 #

 6. Vi löste krysset och skickade in svaret till Eldeman elektroniskt direkt efter snabbgenomgången. Nu fyra timmar senare har jag konstaterat att vår lösning överensstämmer med det du redovisat här på sidan. Det är väl inte att betrakta som fusk?

  Comment by Kurt i Orsa — 2009 10 24 15:12 #

 7. Till Stefan Hellmark: Givetvis – det var ett skrivfel som jag trots kontroll inte upptäckte. Jag har rättat nu. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 15:14 #

 8. Till Kurt i Orsa: Eldeman har ju i programmet godkänt att jag publicerar mina melodikrysskåserier med svar på lördagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 15:16 #

 9. Till Annelie i Göteborg: Dagmar Ebbesen har medverkat i mer än 80 långfilmer, många av dem visade i TVs oändliga serie av gamla svenska långfilmer. Kolla på Google, så kanske du i själva verket finner att du har sett flera av dem.

  Åtskilligt av det här är komedier och pilsnerfilmer, men bland hennes komedier finns också till exempel Ingmar Bergmans ”En lektion i kärlek”. Värt att nämna är vidare att hon var med i en tidig filmatisering av Gideon Wahlbergs ”Söderkåkar”, som ju i förra Melodikrysset förekom i en senare version (för TV) med Monica Zetterlund.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 15:28 #

 10. Mitt inlägg var avsett att vara lite ”skämtsamt”. Naturligtvis är det inget fusk om vi har skickat in samma svar som du före din publikation har varit tillgänglig. Men vi ”fuskade” faktiskt lite och Googlade på Ebbesen. Men jag kom ihåg namnet när jag fick upp det på nätet. Ryan tog vi först på Eldemans ”pustlustiga ledtråd” i snabb-genomgången. She hade vi lite svårt med även fast vi kände igen melodin,men vi fick på korsordsvis ut ”s” och ”e” och då kom vi på rätt svar.Vi tycker det är kul med molodikrysset men lite svårt när det handlar om filmmusik och TV-serire. Har du något tips hur vi ska tackla det?

  Comment by Kurt i Orsa — 2009 10 24 17:10 #

 11. Eftersom Du efterlyser fler kommentarer så vill vi säga att vi alltid ”checkar” av med Dina svar innan vi skickar in. För det mesta bara en bekräftelse, men som idag hade vi fel på v8 (see istället för she).

  Comment by Charlotte & Kalle i Krstd — 2009 10 24 18:00 #

 12. Till Charlotte & Kalle: Inte så sällan händer det att kommentatorer har intressant tilläggsinformation att tillföra om artister eller låtar. Jag ser själv mitt lördagskåseri om Melodikrysset som ett tanke- och informationsutbyte med andra som också löser krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 20:10 #

 13. Till Kurt i Orsa: Jag har själv ofta problem med just de kategorier du nämner. TV-serier som förekommer har jag sällan sett, och ännu mindre brukar jag ha noterat musiken i dem. Filmer har jag sett i mycket större utsträckning – men det betyder ju inte alltid att jag kommer i håg musiken i dem.

  Så i de här båda fallen googlar jag ofta, men då gäller det ju att ha åtminstone något slags aning om vad det kan vara värt att googla på.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 20:14 #

 14. Enn Kokk, din blogg är en guldgruva! Jag måste alltid ta hjälp av ditt fantastiska kunnande för att lyckas lösa hela krysset – det är sannerligen inte lätt för en 20-åring som mig att placera instrumentala melodier från 30-talet…

  Comment by Patrik — 2009 10 24 21:28 #

 15. Till Patrik: Omvänt är det ett problem för en 72-åring att för varje år lagra ny musikkunskap till den gamla. Men det finns också ett annat problem, som drabbar unga människor som dig: I mina yngre dar spelades all sorts musik, gammal så väl som ny, musik tagen ur olika musikgenrer, i radion, som på den tiden hade bara en enda kanal. En poäng hade detta begränsade musikutbud i alla fall: man tog del av allt och lärde sig känna igen också sådant som man kanske själv inte skulle ha valt att lyssna på.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 22:36 #

 16. Ja, då kommer ännu ett livstecken från en av dina ’kolla-Enns-blogg-varje-lördag-mx-lyssnare’. Jag tycker, som så många andra, att det är kul med dina kåserande kommentarer kring lösningarna på Eldemans frågor. Som flera andra medtävlare idag kunde vi inte sista frågan, men med ledtråden som serverades, och även med R och A redan på plats, så fick det ju bli Ryan. Dagmar Ebbesen kunde jag lösa extra snabbt, för igårkväll var jag i Berwaldhallen och såg Sissela, Malena och Charlotte i en suverän föreställning. Och ett av numren är just när Sissela imiterar Ebbesen, och det gör hon med den äran. På pricken likt!

  Comment by maggan — 2009 10 24 23:02 #

 17. Till Maggan: Sissela Kyle gav väl uttryck för sin beundran för Dagmar Ebbesen också i Här är ditt liv.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 24 23:55 #

 18. Jag får tacka för Dina fina skriverier, men Du som jag löser ju melodikrysset varje vecka (men du är bäst) Kam inte Du göra ett melodikryss och skicka detta till Anders. det skulle vara roligt och han får lite ledigt.

  MNH

  Lennart

  Comment by Lennart Eriksson — 2009 10 25 10:36 #

 19. Hej Enn, här kommer lite värdelöst vetande:
  Ryan Paris föddes i Rom 1953 under namnet Fabio Roscioli. Hälsn från ett regnigt Göteborg.
  PS. Veckans Melodikryss var ovanligt lätt. DS.

  Comment by LO - Göteborg — 2009 10 25 11:03 #

 20. Till Lennart Eriksson: Ja men då blir det ju alldeles för lätt för mig själv att lösa Melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 25 13:09 #

 21. Jag tyckte oxo krysset var lätt denna vecka. Eftersom jag har en son som var tonåring på 80-talet var Ryan Paris hellätt för mig, låten är ju av en sort som tilltalar även oss 50-60-talsdiggare.
  Jag kan tipsa om ett annat Melodikryss som finns på Radio88 i Sävedalen utanför Göteborg (där jag sänder oxo).
  Där har man (för mig) lite för ”moderna” låtar, men alltid passar det någon?
  http://www.radio88.nu/LosvartPOPKRYSS.htm

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 10 25 22:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^