Till en ny tid som aldrig riktigt blev verklighet

20 oktober 2009 20:34 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Jag läser just nu Anders Thunbergs intressanta bok ”Karin Lannby – Ingmar Bergmans Mata Hari” (Natur & Kultur, 2009). I den finns bland annat det ménage à trois den då fortfarande mycket unga Karin Lannby hade med Elisabet Sjövall (senare under många år socialdemokratisk riksdagsledamot) och Arnold Ljungdal; de var alla under det tidiga 1930-talet aktiva i Clarté i Stockholm.

Arnold Ljungdal (1901-1969) var då bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek men också poet och, framför allt, en mycket beläst marxistisk intellektuell. Den som, i vår tid av kvalm och nöd, söker vägledning rekommenderar jag att läsa Ljungdals ”Marxismens världsbild” (1947), något av det allra bästa som på svenska har skrivits om marxismen. Senaste bokhandelsupplagan är, tror jag, pocketutgåvan från Pan/Norstedts 1967. Jag har själv – ett samarbete mellan Socialdemokraternas programkommission och Norstedts förlag, gett ut en print on demand-upplaga av den 1998, men jag vet inte, om den fortfarande går att få tag på – print on demand-tekniken möjliggör ju i princip evig återutgivning. Annars finns den väl hur som helst på bibliotek.

Jag nämnde att Arnold Ljungdal också var poet. En av hans dikter, ”Till den nya tiden”, publicerad 1926 i en diktsamling med samma namn, tonsattes i mitten av 1930-talet – jag saknar exakt årtal, men den gavs ut på stenkaka med sång av Gösta Kjellertz, och eftersom den här skivan också innehåller ”Sverige för folket”, vars original skrevs i Danmark 1934 (”Danmark för folket”) och som i Sverige var något av kampanjsång för Per-Albin och socialdemokratin i 1936 års val, förefaller det troligt att den tonsattes 1934 med sikte på publicering i ”Tidens sångbok”.

Den tonsattes av den bland annat genom radio mycket kände kapellmästaren (för radions populärorkester) Sune Waldimir (1907-1967); Waldimir var också kompositör, repetitör på Operan med mera. ”Till den nya tiden” sjöngs ofta under senare delen av 1930-talet samt under 1940-talet och då särskilt inom SSU och på Brunnsviks folkhögskola. Den förekom i ”Tidens sångbok” från och med 1934 års upplaga, och där har första raden i andra strofen av sångbarhetsskäl ändrats till ”Sänd högt, ja sänd högt över torn och tak”.

Så här lyder den i Arnold Ljunddals ursprungliga version:

Till den nya tiden

Text: Arnold Ljungdal (i diktsamlingen ”Till den nya tiden”, 1926)
Musik: Sune Waldimir (troligen för ”Tidens sångbok”, 1934 års upplaga)

Jag hälsar dig, gryende, stolta tid,
som stiger ur kvalm och nöd
och lyfter för folken i dådlös frid
din fackla flammande röd!
I år av förnedring och fasa
vi bidar ditt heliga sken.
Låt det bli till en dånande brasa,
som bränner all världen ren!

Sänd högt, sänd högt över tinnar och tak
dina eldslågors tungor mot skyn!
Låt de vacklande murarna störta med brak
och allt murket begravas i dyn!
Ur en kullstörtad världs ruiner
vi resa, skimrande ny,
den stad, där rättfärdighet skiner
i glans av dagar som gry.

Den här sången finns insjungen med kör och orkester under ledning av Sigurd Ågren på den av Hans Hastes Pogo och Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, KSF 1976 utgivna dubbel-LPn ”Arbetarrörelsens sånger” (PogoPlattan 102-103). Den här dubbel-LPn, där Per Myrberg och Ulla Sjöblom medverkar som solister, borde återutges på CD av den arbetarrörelse som numera alltför sällan vårdar sig om sitt kulturarv och sin historia.

Året därpå, 1977, förekom den i ett öppningsspel med musik och dikt vid öppningen av Metalls kongress. Där sjöngs den av Musikhögskolans kammarkör till en ensemble ur Stockholms filharmoniker under ledning av Gunnar Hahn. Hela programmet, i vilket medverkar också bland andra Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa och Håkan Serner, finns på LPn ”Om frihet, om kamp” (a disc BS 770911, 1977).

En sångversion finns med umeågruppen Eld och lågor på LPn ”Mot ljuset” (a disc BS 780317, 1978).

Text och noter hittar man, förutom i olika upplagor av ”Tidens sångbok”, dels i min egen gamla sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970), dels i Kjersti Bosdotters och Rune Nordins (redaktörer) kampsångsamling ”Vår röda fana” (Prisma, 1977), dels i Rune Nordins och Kjersti Bosdotters (redaktörer) till ABFs 75-årsjubileum 1987 utgivna sångbok ”Så stiger en sång” (Tidens förlag).

5 kommentarer

 1. Hm, just den låten har jag precis skrivit ett nytt kör-arrangemang till för vår snart startade kör för gamla svenska arbetarsånger. Dock kommer den kören mer bli knuten till Vänsterpartiet än S(AP).

  Comment by Jesper — 2009 10 21 7:03 #

 2. Marxismens världsbild är som sagt en oerhört bra bok. Den finns mycket riktigt både att få tag i på bibliotek (t ex Uppsala stadsbibliotek) och på antikvariat men den kan nuförtiden också läsas direkt på internet som pdf här: http://www.marxistarkiv.se/marxism/ljungdal-marxismens_varldsbildl.pdf

  Comment by Johan Persson — 2009 10 21 21:44 #

 3. På 1970-talet, 1976-1978, gav det till ABF knutna förlaget Brevskolan ut fyra häften med kampsånger, tio sånger i varje häfte, i körarrangemang för blandad kör och sånggrupper, dels fyrstämmiga, dels två- och trestämmiga. Många av sångerna – gamla så väl som nya – fanns också, dock inte körarrangerade, i min gamla sångbok ”Upp till kamp! Sånger för arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970).

  I de fyra häften jag har finns dock inte just ”Till den nya tiden” med. Den finns däremot med i Brevskolans 1978 publicerade häften (nummer 2 av 3) med instrumentalarrangemang av samma slags sånger.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 21 21:56 #

 4. Hej

  När du kommer tillbaka från den ofrivilliga ledigheten och läser in gamla kommentarer så har jag en fråga.

  Jag har lyckats få tag på det första och andra häftet av kampsånger du nämnde ovan. Fjärrlån är en bra sak. De två sista däremot finns inte att få tag på. Det är bara Kungliga biblioteket som har dem av alla bibliotek i landet och det finns inga kvar på förlaget.

  Om det är så att du sitter med dem hemma, vore jag väldigt tacksam om jag skulle kunna få en kopia på de två sista. Upphovsrätten har förvisso ej gått ut men det är knappast så att förlaget, eller upphovsmännen i övrigt, planerar omtryck inom det närmsta.

  mvh
  Jesper

  Comment by Jesper — 2009 11 09 15:52 #

 5. Tror att det är större chans att du ser ovanstående kommentar om jag postar igen när du är tillbaka.

  Comment by Jesper — 2009 11 18 16:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^