Melodikrysset nummer 42 2009

17 oktober 2009 12:39 | Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Teater, Ur dagboken | 17 kommentarer

Dagens melodikryss hade jag faktiskt en del problem med, men efter en del googlande och ännu mer tankemöda löste jag det ändå.

Anders Johansson, numera Fernette, känner jag till exempel inte till, vilket ju kan ha att göra med att jag aldrig har sett Fame Factory.

Och trots att jag såg Melodifestivalen i år, har jag inget som helst minne av Star Pilots, vars ”Higher” Eldeman spelade i dag.

Barry Whites ”You’re the First, the Last, My Everything” borde jag väl kanske ha klarat, men jag måste bekänna att jag fick googla för att bli säker på vem det var som sjöng.

Jag brukar ju inbland hävda, att man med hjälp av Google kan hitta alla efterfrågade svar – därför ska jag ge ett exempel. Det är klart att jag som schlagerlyssnare kom i håg ”Som stormen river öppet hav” med Mikael Rickfors och Susanne Alfengren. Men jag associerade den inte till någon film. /Det här var, som Kait Bessing visar i sin kommentar, fel väg fram till svaren, som är helt korrekta:/ Dock, eftersom den film som efterfrågades utspelas i militär miljö, kunde det röra sig om ”En officer och en gentleman” – den har jag aldrig sett, men vad jag kan komma i håg, har den figurerat i krysset tidigare. Så jag googlade på den här filmen, som för övrigt kom 1982. Och efter en stunds letande hittade jag uppgiften att där förekom en sång. ”Up Where We Belong”, som blev en hit med Jennifer Warnes och Joe Cocker, förlagan till den svenska version som jag kom i håg.

Andra filmer i dagens kryss – de var många – var desto lättare för mig, eftersom jag har sett dem.

”Smile” associerade jag genast till Charlie Chaplin – han komponerade också! – och till hans mycket sevärda film ”Moderna tider”, i original ”Modern Times”, 1936. Jag har faktiskt skrivit en ganska innehållsrik artikel om den här filmen – ta dig gärna tid att läsa den: den finns ovan under Kulturspegeln, Film.

Likaså är det klart att jag genast associerade ”As Time Goes By” till ”Casablanca” (1942) med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den.

Söderkåkar” var ursprungligen ett folklustspel av Gideon Wahlberg men filmades redan 1932. De flesta i dag har väl, liksom jag själv, sett den mycket fina TV-filmatiseringen från 1970 med Arne Källerud, Tor Isedal, Sune Mangs, Gunn Wållgren, Mille Schmidt och Monica Zetterlund – vi hörde för övrigt hennes röst i ljudillustrationen i dagens kryss.

Jag såg de allra första avsnitten av oändlighetsserien ”Dallas” också men la ganska snart av. Det hindrar inte att jag vet att JR där spelades av Larry Hagman. ”My Favourite Sins” har jag dock aldrig hört förut.

Folkvisan ”Och jungfrun gick åt killan” kommer naturligtvis inte från någon film. Men om man läser texten, särskilt dess sista del, är det ju uppenbart att Ingmar Bergmans ”Jungfrukällan” med dess inledande våldtäktscen, associerar till den här gamla visan:

Och jungfrun gick åt killan

//Och jungfrun gick åt killan,
Hon skulle hämta vann,//
//Där stod en liten hasselgren,
Han var så mycket grann.//

//”Ack, hör du liten hasselgren,
Varför är du så grann?”//
//”Jag äter mull, jag dricker vann,
Därför är jag så grann.”//

//”Ack, hör hon liten jungfru,
Varför är hon så fin?”//
//”Jag äter socker, dricker vin,
Därför är jag så fin.”//

//”Ack, hör du liten hasselgren,
Försmå du ej min ord://
//Jag har två bröder på konungens gård,
De hugga dig i rot.”//

//”De hugga mig om vinteren,
Om sommarn står jag grön;//
//Men mister jungfrun äran sin,
Den får hon ej igen.”//

Peter LeMarc har jag en hel del av på skiva. I dag hörde vi honom i ”Sången dom spelar när filmen är slut”, en passande låt i ett kryss med så många filmer.

Många minns väl Östen Warnerbrings insjungning av ”Glöm ej bort det finns rosor”. Färre kanske vet att den ursprungligen är en Gilbert Bécaud-låt.

Eftersom jag hade lite med Fred Åkerström att göra – han medverkade i lanseringskonserten 1970 för min politiska sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” – och jag har alla hans skivor, intresserade jag mig tidigt också för hans dotter, CajsaStina Åkerström. Och hon kan väl sägas ha klarat sig bra på egna ben. I dag fick vi höra ”Dagen är vaken”.

Då återstår väl bara ett frågesvar att redovisa. Det stycke gitarrmusik vi hörde var hämtat ur Andrew Lloyd Webbers musikal från 1981, ”Cats”. Den har jag av någon anledning aldrig sett på scen, men det är klart att jag ofta har hört musik ur den spelas. Musikalen bygger på T S Eliots bok från 1939, ”Old Possum’s Book of Practical Cats”.

Det senare hör till onödigt vetande i just melodikryssammanhang men kan vara kul att veta i alla fall.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda frallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

17 kommentarer

 1. Nej, nej! Som stormen river öppet hav är inte samma melodi som Up Where We Belong! Fast jas erkänner att den är ganska lik.

  Comment by Kait Bessing — 2009 10 17 13:42 #

 2. Till Kait Bessing: Jag måste, efter att ha kollat närmare, ge dig rätt: ”Som stormen river öppet hav” är skriven av Susanne Alfengren och Ulf Wahlberg. Fast det finns, precis som du själv skriver, en likhet mellan de här låtarna.

  Nu är ju mina kryssvar korrekta, vilket är det viktiga i det här sammanhanget – även om jag alltså hamnade där genom en krokig manöver.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 13:50 #

 3. Hej, är Du säker på att det var ”Och jungfrun gick åt killan”? Min första ingivelse var ”Jag gick mig ut en afton”. Jag kan vara ute på helt fel spår, men det var den texten som först kom upp i ”huvvet” på mig. Hälsn från ett soligt och blåsigt Göteborg.

  Comment by LO - Göteborg — 2009 10 17 15:02 #

 4. Fel spår och fel tåg. :-)

  Comment by Gunnar — 2009 10 17 15:11 #

 5. Är det inte Barry Manilov som sjunger

  Comment by Rothan — 2009 10 17 16:07 #

 6. Till LO: Svära på det kan jag inte, särskilt inte så här efteråt – jag orkar inte lyssna igen. Men ”åt” var det i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 16:07 #

 7. Till Rothan: Jag har kontrollgooglat, och Barry White har sjungit in ”You’re the First, My Last, Ny Everything”.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 16:11 #

 8. Lite mer onödigt vetande:

  Gilbert Bécauds låt heter i orginal ”L’important c’est la rose”.

  Melodin ur Cats är nog den musikalens mest kända, nostalgiska ”Memory”:
  ”Memory
  All alone in the moonlight
  I can smile at the old days
  I was beautiful then
  I remember the time I knew what happiness was
  Let the memory live again”

  Jag fick faktiskt också ”Jag gick mig ut en afton” i huvudet men insåg att det inte riktigt gick ihop med ”…skulle hämta vann”, vilket du tacknämligt bekräftade.

  Comment by Stefan Hellmark, Järfälla — 2009 10 17 16:40 #

 9. Till Gunnar: Till riskerna med att publicera sina förslag till svar på Melodikrysset hör att man kan ha fel: blanda ihop, minnas galet eller vad det nu beror på. Men jag bjuder på det.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 17:01 #

 10. Enn:
  Missförstå mig rätt – det var LO som var inne på fel spår, som han själv uttryckte det. Observera smilisen.
  Jag adresserade inte eftersom det var inlägget direkt efter.

  ”Jag gick mig ut en afton” låter inte alls liknande. (Vad man menar med liknande kan ju förstås variera från person till person.)

  Comment by Gunnar — 2009 10 17 17:43 #

 11. Till Stefan Hellmark: Till det bästa med ördagskåserierna om Melodikrysset hör kommentarerna från läsarna, särskilt de som – likt din – ger ytterligare kunskaper.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 17:54 #

 12. Till Gunnar: För egen del försöker jag verkligen inte frammana bilden av allvetare – vem har inte luckor i sitt musikkunnande? Så jag grep bara tillfället att åter igen säga, att även jag kan ha fel. Ett exempel i dag är ju det jag skriver om ”Som stormen river öppet hav” – det var nämligen det jag trodde att du syftade på.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 18:00 #

 13. Det skall vara UT………..Vi går ut en afton osv

  Comment by Olof — 2009 10 17 19:29 #

 14. Till Olof: Naturligtvis. Jag halkade på tangenterna.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 17 21:47 #

 15. Olof & Enn:
  Vaddå UT? Är det vågrätt 7 ni diskuterar fortfarande, så har Enn skrivit en helt korrekt lösning, nämligen ”Och jungfrun gick åt killan”.
  Ingenting annat!

  Förlåt om jag låter snorkig eller något – det är inte min mening, men rätta inte det som redan är rätt.

  Comment by Gunnar — 2009 10 17 22:39 #

 16. Vilket är svaret? ”Och jungfrun gick ÅT killan” eller ”Jag gick mig UT en afton”, själv gissade jag på UT, men jag tror nu att svaret är ÅT, spännande att få veta svaret på lördag.
  När jag nu skriver detta sitter jag i en av Halmstads Söderkåkar, en film med samma namn är inspelad 1932 med bland annat Edvard Persson och Helga Brofeldt(du vet hon som spelade Åsa-Nisses kärring Eulalia). Jag har sett den i teve
  http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6derk%C3%A5kar_(film)
  Ha en fortsatt trevligt helg.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 10 17 23:36 #

 17. Hej Rothan!
  Där har Du fel. Barry White tar jag inte fel på och självklart är det åt och inte ut. Det var nämligen ”jag” som gick mig ut en afton o s v.
  Katarina Power

  Comment by Katarina Power — 2009 10 18 22:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^