Czesŀaw Miŀosz: Issadalen

22 november 2006 16:59 | Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Jag har några gånger skrivit om polska författare här på bloggen, och när jag bläddrade i årgång 1981 av Aktuellt i politiken (s), hittade jag där en recension av en bok av 1980 års nobelpristagare i litteratur, Czesŀaw Miŀosz. Mitt minne av denne nu döde författare (1911-2004) är ljust och positivt, och jag ser nu – en smula förvånad – att jag, i stället för att ännu mer framhäva Miŀosz’ obestridliga förtjänster, använde en stor del av min kortrecension till en jämförelse med två svenska nobelpristagares barndomsskildringar:

Från Litauen

1980 års nobelpristagare i litteratur, Czesŀaw Miŀosz, är polack (landsflyktig i USA) men uppvuxen i Litauen. I ”Issadalen” (Brombergs, översättning Kjell Rehnström), en självbiografisk roman om författarens barndom, kommer farmor Dilibinowa resande från Dorpat (Tartu) i Estland, ett land geografiskt nära men ändå så avägset. Språket är väsensskilt. Religionerna är olika (även om släkten Surkont har haft protestanter i släkten). Och i stället för mitt öppna estniska kustlandskap hittar jag en skogig och sumpig floddal.

Så lustigt nog jämför jag, så balt jag är, snart med svenska barndomsskildringar. Och visst skriver Miŀosz en fantastiskt fin prosa, men det intressanta är att det omdiskuterade nobelpriset i litteratur till svenskarna Eyvind Johnson och Harry Martinson nog faktiskt står sig gott om man ser till deras skönlitterära barndomsskildringar, ”Romanen om Olof” respektive ”Nässlorna blomma” och ”Vägen ut”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^