Melodikrysset nummer 40 2009

3 oktober 2009 12:08 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 10 kommentarer

Veckans melodikryss tyckte jag inte hörde till de lättaste. Den allra sista melodin kände jag alls inte igen, men eftersom jag hade alla bokstäver utom den första, måste svaret rimligen bli Under. Och när jag googlar på Don Patterson, som Anders Eldeman nämnde, hittar jag en låt som heter ”Under the Boardwalk”.

Betydligt lättare var det då att komma på svaret på den allra första frågan. Det var Lili och Susie som i årets Melodifestival sjöng ”Show Me Heaven”.

Fast själv tycker jag nog att Laleh är ett strå vassare i ”Simon Says”.

Och självfallet lyssnar jag med glädje på Povel Ramels ”Tänk dej en strut karameller”, som han gjorde tillsammans med Gunwer Bergkvist.

Lill-Babs är en artist som under årtiondenas lopp har gjort mycket, både sånt som är bra och sånt som är mindre bra. Till hennes mer lyckade låtar hör avgjort ”En tuff brud i lyxförpackning”, den som här skulle ge ordet lyx. Musiken skrevs av Simon Brehm och Sven Paddock och texten av samme Paddock plus Gösta Stevens. Lill-Babs sjöng den i filmen ”Svenska Floyd”, 1961.

Därmed är vi inne på temat filmer.

”Wonderful Copenhagen”, som här skulle ge Köpenhamn, förekom i en Danny Kaye-film från 1952 om Hans Christian Andersen.

Och så plockade Eldeman fram en James Bond-film igen, ”Dr No”. I den förekom den låt vi hörde, ”Under the Mango Tree”.

Till filmkategorin får man väl också räkna Astrid Lindgrens ”Hujedamej” med musik av Georg Riedel. Ja, ett sånt barn han var, Emil!

TV-serier och deras signaturer brukar inte vara min starka sida. Men Alex Haleys bok ”Rötter” finns i våra bokhyllor – även om jag inte har sett TV-serien med samma namn.

Däremot har jag sett rätt många avsnitt av ”Det kommer mera”, som gick i TV 1993-1996.

Och så över till scenen.

Claude-Michel Schönbergs och Alain Boubils ”Miss Saigon” har jag visserligen inte sett på någon teater, men vi har den på CD. Här var det Peter Jöback som sjöng ”Varför Gud”.

Noel – eller Noël – Coward känner vi både från scen och bioduk, även som sångare. Här hörde vi dock Dinah Washington sjunga hans ”Mad About the Boy”.

En ännu mer smittsam gammal goding – det spritter i bena – är ”Alexander’s Ragtime Band”, som tillskrivs Iving Berlin men möjligen också kan ha komponerats av Scott Joplin. Dagens Alexander exekverades av Roland Cedermark.

Själv har jag inte varit dansant, snarare då krasslig, under en längre tid, men det börjar bli bättre nu, så än är det inte dags att sjunga ”Du ska få min gamla …. när jag dör”. Bland det som med den här sångens hjälp har testamenterats vidare finns en gammal kortlek, i vilken det ju bland annat ingår ess.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Bläddra sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

  1. Hej!

    Du har alldeles rätt i din gissning på sista låten. Det var ”Under the boarwalk”. Det är en av mina favoritlåtar men ändå tog det mig en bra stund att känna igen den.

    Tack för ”Tänk dej en strut karameller”. Den hade jag aldrig klarat.

    Trevlig helg.

    Krister

    Comment by Krister Kappel — 2009 10 03 12:23 #

  2. Hej!
    Jag vill bara tala om att jag är mycket förtjust i dina lösningar av melodikryssen. Jag får lära mig en hel del om artister, låtar m.m.
    Jag brukar kolla med dig innan jag skickar in. Tack för hjälpen med Laleh.
    Ha en trevlig helg
    Hälsningar
    Inger

    Comment by Inger Ericson — 2009 10 03 12:33 #

  3. Härligt att se dina kommentarer till lösningarna, fick hjälp med tv-serirn ”det kommer mera”.
    Gösta

    Comment by Gösta Lindh — 2009 10 03 12:41 #

  4. Hej!
    Idag gick jag bet på Noel och Rötter! Kände inte igen signaturmelodien alls. ”Under the boardwalk” är en gammal 60-tals klassiker! Tror t om Jerry Williams har spelat in den!
    Ha det gott// Ilona

    Comment by Ilona — 2009 10 03 14:41 #

  5. tack för hjälpen ,en strut karameller var det svåraste.Ha en bra helg.

    Comment by ylva — 2009 10 03 16:14 #

  6. Tack för dina lösningar.
    Söndagarna är högtidsstunder när man får läsa din
    kåsering om krysset Och sedan lära sig det man inte visste under sändningen!!

    Comment by gunnel Haglöf — 2009 10 03 16:41 #

  7. Tack för att du bloggar om Melodikrysset, ibland går vi bet på något som du alltid hittat! Känns fantastiskt att det finns ett ”facit” när man inte är helt säkert.
    Solweig o Roger

    Comment by Solweig — 2009 10 03 16:57 #

  8. Hej!
    Skulle aldrig skicka in ett melodikryss jag inte löst själv på egen hand, men din sida är perfekt för mig att gå igenom efteråt för att lära mig det jag tidigare inte kunde!

    Tack tack!

    Comment by Monsan — 2009 10 05 9:28 #

  9. Tack för hjälpen med karamellstruten! Någonting roligt med Under the boardwalk är att självaste Bruce Willis (Die Hard stjärnan) har framfört den riktigt bra tillsammans med The Temptations!
    Skönt att höra att du är på bättringsvägen.
    Kryssa på!
    // Jeanette

    Comment by Jeanette — 2009 10 05 21:10 #

  10. Tack för dina kommentarer kring frågorna i melodikrysset. Min man och jag löser det nästan varje vecka och det är så kul att gå in och läsa din information samt kolla av om det är något man inte kunde komma på.

    Comment by Bettan — 2009 10 09 18:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^