Besök i ett Gottsunda som också finns

30 september 2009 14:35 | Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Gottsunda, ett av Uppsalas mest invandrartäta områden, har som sina motsvarigheter på andra håll i Sverige skakats av ett vanmäktiga ungdomars utanföruppror. Med den här etiketteringen vill jag på intet sätt ursäkta skadegörelse och andra destruktiva beteenden. Men det är klart att den här sortens krevader inte uppstår i ett socialt tomrum.

För att åter igen balansera bilden måste man samtidigt nämna, att Uppsala kommun också har gjort stora satsningar på Gottsunda. Gottsunda är till exempel ingalunda ett kulturellt utarmat ghetto. Där har under lång tid gjorts stora kultursatsningar, som också kommer stora grupper av invandrare till godo. Men självfallet finns där ändå grupper av ungdomar, vars utanförskap man inte bryter med just den här typen av åtgärder.

Morgonens kulturfrukost i Gottsunda dans & teater visade bredden i de kommunala och kommunalt stödda kultursatsningarna.

Den avslutande programpunkten, ”Bring Down the Beat” med Daniel Bergström, verksamhetsansvarig vid Musicalen i Gottsunda, innehöll fullt med exempel på rap och besläktade musikverksamheter, där invandrarungdomar frekvent deltar. Och från tidigare besök på Gottsunda dans & teater vet jag, att många unga från olika håll av världen deltar i dess dans- och teaterverksamhet. Gottsundabibliotekets samtalsverksamhet presenterades av Sara Bengtsson, och jag kan själv, efter ganska många besök på detta Uppsala kommuns näst största bibliotek, vittna om att det här biblioteket känns som ett vardagsrum för gottsundaborna, inte minst stadsdelens invandrarbefolkning.

Kees Geurtsen, tidigare ordförande (S) i Kulturnämnden, nu verksam inom det i Gottsunda dominerande kommunala Uppsalahem, presenterade de breda kultursatsningar det här bostadsbolaget gör och länge har gjort – Gottsunda är verkligen inte något kulturellt och socialt utarmat förortsghetto.

En av riskerna med att ett område får en sådan stämpel på sig är att vit svensk medelklass och arbetarklass tar till fötterna, flyttar till områden som verkar lugnare och inte har, om vi ska tala klarspråk, så många invandrare. Och ändå finns där alltså till exempel ett kulturliv, som borde tilltala också de här människorna. Som exempel från dagens kulturfrukost kan jag nämna Sylfidkvartetten, en ståkkvartett bestående av fyra unga tjejer – i dag inledde de programmet med att spela ett stycke ur ”Sylfiderna” av Frédéric Chopin. Intressant var det också att få höra Ylva Stolpe tala om Gottsunda konstgille och dess vid det här laget 25-åriga utställningsverksamhet mitt i hjärtat av Gottsunda centrum.

Så åtminstone kulturnämnden, i dag företrädd av sin nye direktör Sten Berhardsson, behöver inte skämmas för att ha gjort alldeles för små satsningar i just Gottsunda. Jag kan här passa på att nämna att en fortsatt kultursatsning i just Gottsunda var en av de viktigaste ingredienserna i Uppsalas tyvärr misslyckade – grattis, Umeå! – försök att bli europeisk kulturhuvudstad.

Därmed vill jag ingalunda hävda att kommunen på alla andra områden har gjort vad den kan för att lösa den svåra integrationsproblematik som finns där.

4 kommentarer

 1. Nånting helt annat, -lunchade idag med de vanliga delarna av Grillakademins medlemmar.
  Jag berättade för Gunnar att jag givit dig Allan Kämpe och då berättade han att de har en stuga på Juniskär och han undrade hur Ni tagit Er till just Juniskär, under Er flykt, med tanke på att Juniskär är så pass långt norrut.
  Hans frus föräldrar har tidigare haft stugan som nu gått i arv. Hon hette Hay som flicka, tror jag.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 10 01 15:19 #

 2. Till Urban Sjölander: Familjen Haj bodde först grannar med oss, bodde i en förhyrd stuga upp mot skogen till, men byggde sen en egen sommarstuga ute på Skatudden. Bröderna Haj var mycket goda sommarvänner till min yngre, nu döde bror Matti.

  Att vi hamnade där uppe – Juniskär fanns på den tiden i Njurunda kommun, som numera är en del av Sundsvall – berodde på att vi kom i land i fiskeläget Lörudden eller Löran i samma kommun.

  1944 bodde vi i åtta månader i Finland, under sommaren och förhösten på kusten utanför Merikarvia; pappa och en ingift morbror försörjde oss där genom fiske. Sen kom vi rakt över och hamnade i Löran.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 01 16:42 #

 3. Stort tack! från Umeå. Vi har talat om att söka samarbete med de städer som ansökte om att bli kulturhuvudstad. Uppsala hade många goda idéer och förslag i sin ansökan. Hoppas vi kan förverkliga några av dem tillsammans

  Comment by Tomas Wennström — 2009 10 04 18:16 #

 4. Till Thomas Wennström: Själv tyckte jag kanske att vi var för ofokuserade. Men vi har i alla fall fått en del extramedel för att ändå fullfölja ett antal av de projekt som fanns i vår ansökan. Er kulturförvaltning kan väl ta kontakt med vår.

  Comment by Enn Kokk — 2009 10 05 8:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^