Melodikrysset nr 45

13 november 2006 1:36 | Film, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

I lördags var jag ju och invigde Arkivens dag, så det blev inte mycket melodikryssande då. Jag hann bara med de allra första frågorna, innan jag måste gå.

Att det var Loa Falkman, som sjöng ”Symfonin”, var en ovanligt lätt öppningsfråga.

Och ”Moderna tider” har jag förstås sett och vet också, att Charlie Chaplin själv komponerade musiken, ”Smile”, i fri svensk övesättning Le.

Resten gjorde jag under reprisen på söndag natt.

Den allra första nya frågan då vållade mig en del huvudbry, staden som Frank Sinatras sång skulle förknippas med. Det gällde första delen av stadsnamnet, och ledbokstäverna indikerar, att det antingen måste vara Los Angeles och Las Vegas. Men jag satsar på att det, med de anknytningar Sinatra hade dit, var Las Vegas. I det här fallet vill jag dock varna mina läsare för att blint tro på mig. (Se Maria Reuterhagens kommentar: hon hävdar att det hamndlar om Los Angeles, och jag är beredd att tro henne.)

Ytterligare en för mig svår fråga fanns det den här gången, men med hjälp av Google fick jag fram, att artisten som sjöng ”Hon heter Anna, Anna heter hon” kallar sig Basshunter. Egentligen heter han visst Jonas Erik Altberg.

Inte heller skulle jag utan Google ha klarat, att det var Kelly Clarkson som sjöng ”Just Missed the Train”.

Resten har jag klarat för egen maskin.

Björn Skifs är det som på sin nya CD sjunger gamla slagdängor som ”Nattens melodi” (”Allra sista flamman av dagen är förbi”).

Hot Frogs märkliga taubenummer var ”Fragrancia”, som börjar ”I Cubas natt” – svaret i pluralis skulle alltså bli nätter.

En av Eldemans ständiga medhjälpare spelade ”Dansa i neon”.

Den från TV kände Kurt Olsson var det som sjöng ”Itsy bitsy…”.

Edvard Persson-melodin var ”Vi klarar oss nog ändå”.

De båda svenska filmer, som förekom, har jag själv sett, så frågorna kring dem var inte särskilt svåra för mig.

Roy Anderssons film heter ”Sånger från andra våningen”, och filmmusiken till den har gjorts av en namne, Benny Andersson.

Och ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm förekommer i ”Såsom i himlen”, där en kyrkokör spelar en central roll.

***

Har Google fört dig hit i ditt sökande efter något svar i allra senaste Melodikrysset, pröva då att i stället gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Bläddra sen bakåt, tills du hittar krysset.

4 kommentarer

 1. Hej

  Jag tror inte att det var Las Vegas i Sinatra-låten utan en mycket maskerad version av ”LA is my lady”. Svaret bör med andra ord bli ”Los” som första halvan i Los Angeles.

  Mvh
  Maria

  Comment by Maria Reuterhagen — 2006 11 13 1:45 #

 2. Till Maria Reuterhagen: Jag är genast beredd att ge mig, om du kände igen melodin, vilket jag inte gjorde. Givetvis hade Frank Sinatra också starka band till Los Angeles, som ju Hollywood är en del av.

  Comment by Enn Kokk — 2006 11 13 10:44 #

 3. Hej!
  Eldeman gav som ledtråd att det rörde sig om den ”näst största staden i Sinatras land” och vad jag kan finna på webben så är det Los Angeles.
  Hälsningar
  Karin
  Umeå

  Comment by Karin Nygren — 2006 11 13 23:52 #

 4. Till Karin Nygren: Nå, då så! Jag har ju redan gett mig.

  Comment by Enn Kokk — 2006 11 14 10:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^