Varför ska vi skriva arbetarrörelsens historia? Och vem ska skriva den?

23 september 2009 21:19 | Politik | 6 kommentarer

Jag är tillsammans med Birgitta i Skåne torsdag och fredag och kommer då inte att blogga. För att förklara vad jag gör på fredag, citerar jag följande från Markus Blombergs blogg:

En helg i arbetarrörelsens tecken

Nu på fredag (25/9) så har Arbetarrörelsens Arkiv bjudit in till en spännande konferens om arbetarrörelsens historia i Skåne. Tillsammans med de lokala förgreningarna av rörelsen så har de satt ihop ett riktigt intressant program med flera namnkunniga gäster.

Eller vad sägs om Birgitta Dahl, Enn Kokk, Fredrik Ekelund, Ronny Ambjörnsson, Örjan Nyström och malmöstjärnan Roger Johansson?

* * *

Den här konferensen handlar primärt om arbetarörelsens historia i Skåne, men ansatsen är mycket vidare. Själv är jag moderator för det inledande avsnittet, ”Varför ska vi skriva arbetarrörelsens historia?” I den delen medverkar Ronny Ambjörnsson, professor i historia, förra talmannen Birgitta Dahl och Örjan Nyström, utredare hos LO-facken i Göteborg. På det följer sen ytterligare ett samtal om vem som ska skriva arbetarrörelsens historia.

Konferensen anordnas av Arbetarrörelsens arkiv i Skåne tillsammans med Malmö arbetarekommun, ABF i Malmö och LO Malmö och äger rum fredagen den 25 september klockan 09.30-16.30 på Backagården i Höör.

På lördag fortsätter konferensen med en träff för de skånska ombuden till partikongressen.

Jag kan passa på att berätta att jag den här gången har fått inbjudan till partikongressen och tackat ja.

6 kommentarer

 1. Hej Enn, även jag skall dit och det skall bli roligt att få möta dig och Birgitta. Vi har ju bara träffats på internet då jag skrev några kommentarer på din blogg i samband med en del uppgifter om vår blivande (nuvarande) partiledare. Men nog om det. Det skall bli roligt med konferensen och få lära mig mer. Genom ett arbete med en gammal fastighet som tillhör partiet har jag tvingats forska i gamla protokoll mm på stadsarkivet i Ystad. Vad jag då förstått är att en hel arbetarvärld försvunnit med arbetarkommuner i varenda håla, bl.a. mitt eget Löderup, med lokaler och ibland folkets hus eller park med en sjudabnde verksamhet. Som när S.D.U.K Enighet i Köpingebro började sina möten på 40-talet med sången Till Seger! Är det kanske genom historien som vi i dag skall förstå arbetarrörelsens och solidaritetens betydelse. Och då måste vi ju berätta historien ty det gör nog ingen åt oss. Istället försöker faktiskt borgerligheten skriva om historien för att bättre passa dem. Exempelvis talar man om frihet som om det vore något man har att erbjuda. Bör vi inte fråga frihet för vem? Och påminna oss om om hur vi SAP skapade frihet att rösta, frihet från otrygghet vid arbetslöshet, sjukdom och pension, frihet från ofriheten att bli utnyttjad av arbetsgivarna. Dessutom så skapade vi möjlighter till nöje och skratt genom folketsparksrörelsen och till bildning genom folkhögskolor, bildningsverksamhet, tidnings- och bokutgivning. Ja, vår historia måste vi skriva!

  Comment by Bo Widegren — 2009 09 23 22:05 #

 2. Varför är inte Anne-marie lindgren med? Eller gömde du bara bort att nämna henne. Det låter som en rolig helg, tyvärr har jag inte blivit informerade om den. Annars kanske vi sett där. På partikongressen lär vi ses iaf

  Comment by Mahamed Ali Abdi — 2009 09 23 22:58 #

 3. Få ting är så viktiga idag som att skriva Arbetarrörelsens och Socialdemokraternas historia, för att motverka den historieförfalskning som unga människor indoktrineras i idag. Även en del av dagens socialdemokrater förefaller behöva lite kunskaper om partiets och Sveriges historia.

  Ha ett fint möte i Skåne, och må det komma något intressant ur det, som även vi som inte är där får en chans att ta del av.

  Comment by Kerstin — 2009 09 24 0:20 #

 4. Till Muhammed Ali Abdi: Jag vet faktiskt inte – det är ju inte jag som har gjort programmet. Jag var bara inbjuden att delta som moderator.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 26 8:46 #

 5. Till Bo Widegren: Jag såg inte det här förrän jag kom hem – annars hade jag sökt reda på dig. Synd att du inte gav dig till känna.

  För övrigt har jag, när jag har besökt din blogg, noterat att vi är överens i många viktiga frågor, även om vi alltså inte var det i frågan om val av ny partiledare.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 26 8:49 #

 6. Till Kerstin Berminge: Det blev också mycket bra i Skåne – jag återkommer till det.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 26 8:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^