Allan Kämpe i egen serietidning

23 september 2009 7:49 | Serier | 8 kommentarer

För en tid sen skrev jag om Eugen Semitjovs rymd- och äventyrsserie ”Allan Kämpe”. Jag fick då några kommentarer från Urban Sjölander, som har forna knytningar till Öregrund och som ni då och då möter här på min blogg. Trots att han bor i Uppsala och förr alltså fanns i Öregrund, kände jag honom inte, visste inte heller att hans hustru driver en antikvitetsaffär, Två Sekel, på Kungsängsgatan i Uppsala.

Urban erbjöd mig att få ett nummer av serietidningen Allan Kämpe – det fanns en sådan tidning under det tidiga 1960-talet. Trots att jag alltid har varit serie-fan, missade jag den under dess korta tillvaro. Så jag tackade förstås tacksamt ja, och i dag var jag in på Två Sekel, träffade Urban och hämtade tidningen.

Det rörde sig om nummer 2 1962, som visade sig vara en tjock tidning i stort format, med serien i svart-vitt och så omslag i fyrfärg. Utgivare var Formatic Press. Tyvärr gavs Allan Kämpe ut bara under åren 1962-1963, med sammanlagt åtta nummer.

Det visar sig, när jag nu läser det nummer jag har fått av Urban, att min minnesbild av ”Allan Kämpe” som en spännande och vältecknad serie stämmer med verkligheten. Semitjovs tecknarstil är realistisk. Hans Allan Kämpe liknar hjältarna i många tidiga äventyrsserier, röker också pipa som till exempel Rip Kirby.

Själv mindes jag den främst som rymdserie, lite släkt med ”Blixt Gordon”, men det här numret av Allan Kämpe inleds med några avsnitt som mer påminner om äventyrsserierna från förr. ”Riddaren från Ringwald” är en historia om smuggling i spökskepnad mellan Tyskland och Frankrike, över Rhen. Och ”Den osynliga kvadraten” innehåller visserligen flygäventyr men inte i rymdskepp.

Större delen av tidningen upptas dock av rymdäventyr, om den av bröderna Sundberg konstruerade elektroraketen. I det första, inledande avsnittet genomför Allan Kämpe och hans Eva en råddningsaktion på månen. När sedan bröderna Sundberg har fått möjlighet att utveckla sin rymdfarkost genom att knytas till Hjärntrusten på Nordpolen, kommer det mer vidlyftiga och ännu mer spännande rymdäventyret. Färden ska gå till Mars men olika omständigheter som jag förbigår för att inte stöta mig med naturvetare och astronomer gör, att våra vänner är nära att krascha på Jupiter. På asteroiden Pallas möter de ett lilliputfolk, så litet att man kan se deras rymdskepp men inte dem själva. Och på Jupiters måne Callisto möter dem en utdöd civilisation, dock förmögen att på teknisk väg för besökarna berätta om sitt öde.

Jag upprepar: Varför ges inte ”Allan Kämpe” ut på nytt, till exempel i albumform eller i en serietidning med flera av gamla tiders äventyrsserier?

8 kommentarer

 1. Hej Enn Kokk,

  Jag har skapat hemsidan om Allan Kämpe som en hyllning åt skaparen Eugen Semitjov (som jag besökte i hans hem i mitten av 1980-talet).
  Jag har idag även kontakt med sonen Jesper Semitjov och det är inte omöjligt att det blir någon form av samlad utgivning av de klassiska Allan Kämpe-äventyren framöver…

  Hälsningar Janne

  Comment by Janne Murevärn — 2009 09 23 12:00 #

 2. Hej igen,

  Jag märkte att jag glömde att ange webadressen för Allan Kämpe, men här kommer den:
  http://www.allankampe.net

  Hälsningar Janne

  Comment by Janne Murevärn — 2009 09 23 12:21 #

 3. Det känns ju roligt att få ha medverkat till en ny Semitjov-våg och hemsidan om Allan K. kände jag inte till.
  Enn hade lite bråttom till ett möte så jag hade inte möjligheten att visa honom Gösta Knutssons ”Kurre Smack lär sig klockan”,
  en bok med 45 rpm grammofonskiva, illustrerad av B.O.Wennerberg och sång av Barbro Skinnar.
  Vet ej när den kom ut men den är lite kul att ha.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 09 23 12:46 #

 4. Till Janne Murevärn: Tack för länken!

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 23 21:28 #

 5. Hej Enn Kock,

  Nu är den första sidan till det planerade Allan Kämpe-albumet färglagd.
  Sidan kan beskådas på:
  http://www.ateljedreamtime.net

  Hälsningar
  Jaanne Murevärn

  Comment by janne murevärn — 2010 05 25 7:42 #

 6. Till Janne Murevärn: Det ser intressant ut. När beräknas det bli utgivet?

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 26 18:11 #

 7. Inget är bestämt ännu med något serieförlag, utan det här är ett drömprojekt som jag vill genomföra eftersom jag anser att Eugen Semitjovs serie förtjänar att upptäckas av dagens unga serieläsare.
  Men jag tror starkt på idén och möjligheten till att bli publicerad eftersom det rör sig om en redan känd seriefigur med kultvärde!
  Jag kommer parallellt med att jag tecknar den nya serien i färg också arbeta med att redigera Semitjovs klassiska serieavsnitt. Dessa är tänkta att ges ut i snygga samlingsvolymer med färgomslag.

  Comment by janne murevärn — 2010 05 28 8:56 #

 8. Till Janne Murevärn: Du kan väl kolla med Ordfronts Galago – de skulle behöva komplettera sin utgivning med serieklassiker.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 28 13:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^