Vill inte! Vill inte!

11 september 2009 12:06 | Barnkultur | Kommentering avstängd

När jag i mina händer får Tony Ross’ bilderbok ”Vill inte gå och lägga mig!” (svensk översättning Elisabet Stoltz, En bok för alla, 2009, först utgiven på svenska av Berghs förlag, 2003), känner jag genast igen figurerna från Barnkanalen. Där visas filmer om den här bokens prinsessa och hennes föräldrar, kungen och drottningen.

Jag tyckte filmavsnitten i TV om prinsessan var trevliga, och så tyckte uppenbarlign också Klara och Viggo, som jag såg dem tillsammans med. När jag nu läser min allra första bok om de här figurerna – Klara kommer snart att få den – känner jag inget behov av att ändra uppfattning.

Tony Ross’ illustrationer är mycket uttrycksfulla – ta som exempel bilden av den lilla prinsessans väldiga gap, när hon skriker ”PAPPA!”. Hans bilder innehåller också en stor portion komiska detaljer.

Historien är annars något som är vanligt förekommande inte bara bland prinsessor utan bland de flesta barn. Nyckelrepliken lyder: ”Jag vill inte gå och lägga mig!”. För att understryka detta gör vår lilla prinsessa både en rad kända undanmanövrer och – lyckas rymma undan hovet och sängen.

Nästa morgon hittas hon i alla fall tillsammans med gosedjuret och katten i en korg, där hon till slut har somnat. Men där har hon uppenbarligen inte sovit tillräckligt gott och länge. Den lilla prinsessans slutreplik lyder: ”Jag är trätt. Jag vill gå och lägga mig.”

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^