Trädgårdsarbete i snön

3 november 2006 17:38 | Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Vi är i huset i Öregrund igen. Birgitta åkte ut onsdag förmiddag; hon skulle egentligen ha medverkat vid ett möte med landstinget i Gävle, men på grund av snöstormen gick det inga tåg. Jag följde efter sent på kvällen, efter ett styrelsemöte i Ordfront Uppsala.

Torsdagen gick åt till att skriva protokoll för Helga Henschens Vänner samt plocka ihop en dagordning för nästa styrelsesammanträde.

I morse, det är nu fredag, gick vi till miljöstationen vid brandstationen med ett jättelass tidningar, jag med en fylld skottkärra, Birgitta med kassar på cykeln. På den här punkten har servicen här i Öregrund blivit sämre. Tidningscontainern vid Konsum, som vi använde, har tagits bort. (Jag gissar att det beror på att ett antal idioter slängde en massa annat skrot i den.) En ideell organisation ordnar nu pappersinsamling med ojämna mellanrum, mycket för sällan i vårt fall – vi läser fem dagstidningar per dag, och golvet i verktygsboden blir snabbt täckt, ibland i dubbla varv. Återstår då att göra som vi gjorde i dag. Vi har ingen bil, inte ens körkort.

Resten av dagen har jag, ända tills det började skymma, arbetat i trädgården med att sätta hönsnät runt fruktträden. I vart fall äppelträdens bark är begärlig för hungriga harar fick vi erfara, när vi hade planterat de första äppelträden och inte visste att skydda dem. Mattis träd ser därefter ut som Ringaren i Nôtre Dame (men ger frukt). Ståltrådsnät runt träden över vintern hjälper, har vi lärt oss.

Det här är ju inget roligt jobb, när trädgården redan är snötäckt, bergknallarna är hala och pölarna på gräsmattan har frusit till is. Men jag ser bevis på att det här måste göras: i nysnön syns spår inte bara av katt och av fåglar utan också av rådjur och hare.

Fingrarna blir allt mer blåröda, och humöret sjunker. Jag låter det gå ut över Birgitta, som jag tycker är i vägen, när hon klipper och sågar av kvistar och grenar på träden; hon ska elda i morgon.

Sen går jag till Konsum och köper rosor åt henne.

I morgon ska jag, utöver att lösa melodikrysset, ta in trädgårdsmöbler och cyklar och trädgårdsredskap i friggeboden. Sen får vintern härja bäst den vill.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^