Kroppsfunktioner och installationer

10 september 2009 16:38 | Ur dagboken | 2 kommentarer

Jo, jag fortsätter – hittills förgäves – med fysiska aktiviteter för att bota den värk jag har i ryggraden, runt skuldrorna och, när jag hostar, också vid revbenen. I går, när jag på kvällen hade gruppsammanträde (S + V + MP) i kulturnämnden, tog jag bussen in till Uppsala redan vid lunchtid och travade sen runt i affärerna. Jag har tre förestående födelsedagar i familjen; dottern, Kerstin, fyller till och med jämnt, 40. Det ska firas på lördag. Så den här gången fick inte bara benen utan också armarna motion av de kassar jag bar omkring på.

Sen tidigt i morse har vi i dag hållit oss hemma. Vi har nämligen fått en beställd värmepump installerad. Den är i gång nu och pressar ut varm luft dels i riktning mot köket och sovrummet, dels i riktning mot raddan av rum som ligger längs korridoren.

Den inomhusdel som finns i ena kökshörnet fick plats utan omdispositioner och smälter faktiskt hyggligt in i miljön. Resten sitter på utsidan av väggen.

Med hjälp av firman som gjorde installationen ansöker vi förstås om rotavdrag, men på det hela taget bör den här investeringen betala sig på hyggligt kort tid. När vi byggde om och till här i Öregrund, var det boom för billig el, och vi, liksom många andra, valde då att sätta in direktverkande el. Det här är nu ett sätt att både sänka de mycket stora elkostnaderna vi så småningom har fått och att hushålla bättre med el.

Vi har för övrigt för inte så länge sen gjort en annan investering i samma anda: vi har köpt ny kyl och frys, som drar mycket mindre ström.

Även det kostade en slant, men här fanns – förutom elbesparingen – också ett moment av självbevarelsedrift inblandat: Så gamla som den gamla kylen och den gamla frysen var, kunde de också tänkas lägga av när som helst, till exempel under de höst- och vintermånader då vi över huvud taget inte kommer hit till Öregrund.

2 kommentarer

  1. Värmepump? Jag kan förstå vitsen med en sådan, om man enbart måste lita till dyrbar elvärme (värmpumpen drivs ju också med el).Men det finns ju miljövänliga alternativ: Exempelvis (om ni har öppen spis) låta installera en vedkasett i denna. En sån vedkasett kan värma upp ett helt hus minst 8 timmar i sträck, innan det krävs en ny laddning av ved. Och ved brukar vara lät att få tag i grannar emellan utan fördyrande mellanhänder, om inte det går att avverka egna träd på tomten. Ett annat alternativ är solelement på taket. (Passar för den som främst behöver energi sommartid) Eller låta investera i anläggning för jordvärme. Att lägga in rör i gräsmattan är också något som man många satsa på.
    Till det mer djärva satsningar hör en vindsnurra på taket – det finns en japansktillverkad som passar för små villor och som inte kostar skjortan- för i Öregrund vid havet blåser det väl en hel del? Vore det inte något för en f d miljöminiuster att satsa på? Skulle vara intressant att höra om det kokk-dahlska hushållet har gjort en energisparkalkyl. Frågan engagerar mig mycket, eftersom jag har planer på att bosätta mig i sommarhuset uppe i kalla Dalarna och just nu utreder vad det betyder för ekonomin.

    Comment by Anders Thunberg — 2009 09 14 23:49 #

  2. Till Anders Thunberg: Det här föreföll mest ändamålsenligt, eftersom vi redan har elvärme – elåtgången pressas ju, trots att även värmepumpen drivs av el, ner ordentligt, så den inte alltför kostsamma och inte heller tekniskt besvärliga installationen kommer att betala sig på relativt kort tid. En av de stora fördelarna med värmepump är ju dessutom att den fordrar ett minimum av tillsyn och aktivitet från husägarens sida.

    Comment by Enn Kokk — 2009 09 15 7:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^