Uppsala: till och med Stadsteatern och bibliotek kan privatiseras

31 oktober 2006 13:44 | Politik | 3 kommentarer

Högeralliansen i Uppsala inför så kallad utmanarrätt – fler kommunala verksamheter ska kunna tas över av privata företag, läser jag i dagens UNT.

Det gäller inte bara sådant som gatuskötsel och klippning av gräsmattor. Som väntat omfattar den nya principen också ädreboenden, hemtjänst, barnomsorg och omsorg om funktionshindrade. Helt oväntat är det väl heller inte, att den nya regimen i Uppsala är beredd att privatisera även driften av Fyrishov.

Hur extrem politik högeralliansen avser att driva framgår av att Gunnar Hedberg (m) även kan tänka sig att privatisera bibliotek:

– Kanske inte Stadsbiblioteket men väl mindre bibliotek, säger Gunnar Hedberg.

UNT: Stadsteatern?

– Jag är öppen för det om ersättningsfrågan till entreprenören kan lösas.

Cecilia Stegö-Chilòs anda lever!

3 kommentarer

 1. Var är de ”nya moderaterna”? En stilla undran när man ser framfarten i Uppsala, eller utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm eller både utmaningsrätt och utförsäljning i Upplands Väsby. Eller för all del efter att ha tagit del av den nya moderatledda regeringens budget. Det är samma gamla höger.

  Comment by Anna-Karin — 2006 10 31 21:07 #

 2. Till Anna-Karin Lundström: Ja det är samma gamla höger. Här i Uppsala är det mittenpartierna som har förnyat sig – genom att också gå åt höger.

  I kväll har jag varit på en träff i Folkets hus, där de socialdemokratiska kommunalråden berättade för de socialdemokratiska ordförandena i nämnder och styrelser – jag var där som ersättare – om det just av högeralliansen framlagda budgetförslaget. Som jag redan har skrivit, får alla uppdragsnämnder i hemläxa av kommunledningen att utforma regler för ”utmanarrätt” för kommunala tjänster. På skolområdet ska vi nu inte bara få privata friskolor – ansvarig nämnd ska ”erbjuda kommunala skolor att bilda kommunala friskolor”. Barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att ”öka andelen privatdriven och alternativt driven barnomsorg”. Barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag ska införas. Intressant är formuleringen ”omvandla hyresrätter till bostadsrätter som ett led i integrationsarbetet” (!). Om det nu är just integration som är målet, borde man väl också spränga in hyresrätter i bostadsrättsområden? Men si, en sån tanke ryms inte i ett borgerligt huvud.

  Så här håller det på sida efter sida. Men det här kan väl räcka som exempel.

  Det blir mycket oppositionsarbete fram över.

  Comment by Enn Kokk — 2006 10 31 23:34 #

 3. Jo, men integration är väl (enligt allianssvenska) när ”dom” anpassar sig till ”oss”?

  Comment by Anna-Karin — 2006 11 01 10:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^