Vart har Allan Kämpe tagit vägen?

3 september 2009 18:31 | Serier | 8 kommentarer

Jag har alltid varit serie-fan. När Eugen Semitjov (1923-1987) blott 19 år gammal skapade sin äventyrsserie ”Allan Kämpe” – den publicerades först i Veckans Serier 1942-1943 – var jag både för liten och fanns dessutom fortfarande inte i Sverige.

Det socialdemokratiska partiorganet Morgon-Tidningen, före detta Social-Demokraten, började publicera den dagligen i strip-form från och med 1945, men det var inte där jag kom i kontakt med ”Allan Kämpe”.

Min familj – estniska flyktingar – bosatte sig försommaren 1945 i Juniskär, i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall. Vi bodde på nedervåningen till ett hus som ägdes av den unge muraren Kjell Nordin, då som livet ut fackföreningsman och socialdemokrat. Den lokala tidning han prenumererade på var socialdemokratiska Nya Samhället, senare omdöpt till Dagbladet. Själva prenumererade vi på Stockholms-Tidningen, som på den tiden hade en sida på estniska, men min läshungriga mamma och snart även jag började också dagligen läsa Kjells exemplar av Nya Samhället.

Och på seriesidan där dök – jag vet inte exakt när – också ”Allan Kämpe” upp. Det här var en på den tiden mycket populär äventyrsserie, lite i ”Blixt Gordons” anda skulle man väl kunna säga. Populariteten bekräftas av att ”Allan Kämpe” också publicerades i Rekord-Magasinet, en veckotidning med sport och äventyr som huvudingredienser. ”Allan Kämpe”, som lästes inte minst av många ungdomar, gick i Rekord-Magasinet åren 1944-1950.

Det är nu inte mycket av det detaljerade innehållet jag längre minns, men jag minns huvudfigurerna: Hjälten heter alltså Allan Kämpe. Som sig bör – så var det i många av tidens äventyrsserier – hade han vid sin sida en kvinna, fästmön Eva Larsen. De här båda arbetade för en global organisation, Hjärntrusten, som kämpade för världsfreden och följaktligen mot våldet men också mot naturkatastrofer.

Hjärntrusten, en grupp superintelligenta vetenskapsmän med en man vid namn Volkow i spetsen, hade sitt högkvarter mitt i Nordpolens isvidder.

”Allan Kämpe” har funnits i några för länge sedan utgångna album från slutet av 1940-talet och början av 1950-talet, men sedan har serien återpublicerats sparsamt. I familjens serieförråd bör den finnas i två olika serietidningar, som jag vet att jag har köpt.

Dels gick den 1962-1963 i ”SerieNytt”.

Dels gick avsnittet ”Attack mot Nordpolen” från 1948 åren 1971 och 1972 i tidningen Serie-Pressen. Det var en höjdartidning, uppenbarligen alltför bra för denna världen: kvalitetsserier där man i urvalet bortsåg från genrer; man måste alltså vara serie-fan för att gilla den. Tyvärr hade den, åtminstone till att börja med, också fel format för butikernas tidningsställ.

Jag skulle varmt välkomna en nyutgivning i album-form av samtliga avsnitt av ”Allan Kämpe”. Den här serien måste ju vid det här laget ha en helt ny marknad – rimligen är det mest bara äldre personer som jag som minns den här svenska originalserien.

Den såldes också till flera andra länder. I Norge hette den förresten ”Kjempe-Knut”.

8 kommentarer

  1. Enn;
    -jag har nr 2/1962 av ALLAN KÄMPE i ganska bra skick! Formatet är ju lite större än vanliga serietidningar men jag har sparat den i en plastmapp så den har bibehållit sig ganska bra.
    Vill du låna den eller förresten Du kan få den! Den ligger bara och ”skräpar” bland en massa annat ”bråte” eftersom jag är en notorisk ”kan-inte-slänga-gubbe”. Vi kanske kan träffas på Torbjörnstorg när Ni flyttar in till stan igen.
    Konsum/Ica ligger ju precis mellan våra bostäder så det kan väl knappast vara nåt problem.
    Lägg upp ett meddelande eller maila mig när det blir aktuellt, för du kan väl läsa min mailadress?

    Comment by Urban Sjölander — 2009 09 04 11:04 #

  2. Till Urban Sjölander: Tack, det tar jag gärna emot. Vi blir kvar i Öregrund i ytterligare en månad, men sen kan vi ju ta kontakt med varann. Jag har din e-postadress.

    Comment by Enn Kokk — 2009 09 04 12:09 #

  3. Hej Enn Kokk,

    På hemsidan jag gjort om Allan Kämpe finns mycket bilder från Eugen Semitjovs serieskapande:
    http://www.allankampe.net

    Hälsningar Janne

    Comment by Janne Murevärn — 2009 09 23 12:52 #

  4. Hej

    En av världens bästa serier. till skillnad från många andra så var det en serie med som hade en tekniskt trovärdig story – om än fantastisk. Jag
    läste den med stor behållning och lekte mig in i rollen som Allan Kämpe med hans undersköna och lojala fästmö.

    Seriem lästes i Hallands Nyheter 49-51 ca.

    Hoppas att få tag i en längre seriestory- jultidning eller så.

    Christer

    Comment by christer Lannestam — 2011 11 20 14:28 #

  5. Hej Enn!
    Nu finns den norska publiceringen av Allan Kämpe-serien utgiven i bokformat. I boken finns samtliga de seriesidor som publicerades i den norska veckotidningen Alle menns blad under åren 1947-1957; 332 st + 3 st från Rekord-Magasinet som aldrig publicerades i Norge.
    I Norge hette serien Kjempe Allan, inte Kjempe-Knut.
    Mvh Björn

    Comment by Björn Harnby — 2016 10 31 14:07 #

  6. Till Björn Harnby: Tack. Uppgiften att serien i Norge också skulle ha kallats Kjempe-Knut hittade jag i SerieWikin. För egen del har jag aldrig läst den på norska.

    Comment by Enn Kokk — 2016 10 31 14:44 #

  7. Hej igen! Jag får be om ursäkt för att jag skrev att Allan Kämpe inte hetat Kjempe-Knut i Norge, för det var fel. Jag har nu funnit att hjälten kallades Kjempe-Knut när serien under åren 1945-46 publicerades i den norska veckotidningen Vårt Blad.
    Det känns skönt att SerieWikin är korrekt.
    Mvh Björn

    Comment by Björn Harnby — 2017 04 25 9:36 #

  8. Till Björn Harnby: Serier har ju även här i Sverige haft olika namn: Musse Pigg och Mickey Mus, Knoll och Tott och Pigge och Gnidde, Dragos och Fantomen och så vidare.

    Comment by Enn Kokk — 2017 04 25 11:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^