Melodikrysset nr 43

28 oktober 2006 11:57 | Barnkultur, Film, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

Solen skiner över ett kyligt Öregrund. Gårdagens och nattens kraftiga blåst har inte bara tagit ännu fler löv – den har också vält vår stora markstående brevlåda. Men de gulnande löv som hänger kvar – till exempel i det stora bigarråträdet en bit nedanför fönstret – är vackra.

När jag, med denna utsikt framför ögonen, i melodikrysset får höra sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer”, känns det onekligen lite kufiskt.

Den enda fråga i dagens melodikryss jag hade lite besvär med var den där man spelade ”Sofia dansar go-go”. Självklart kände jag igen låten, men vem var det som sjöng? Jo, till slut lyckades jag lösa det: det var Stefan Rudén (där väl efternamnet i kryssammanhang skrivs utan accent). Se Gunnar Bergquists kommentar!

Resten var mer eller mindre lätt, för mig i alla fall.

Mats Ronander har jag på skiva, så de var enkelt att identifiera hans röst i ”Jumping Jack Flash”, som för övrigt också har sjungits in av Rolling Stones.

Från Rolling Stones kan vi gå över till Beatles. Beatles´ ”Yesterday” gav tidsbestämningen ”igår”.

Det fanns faktiskt ytterligare en tidsbestämningsfråga: I ”Ta mig till havet”, av och med Peter Lundblad, finns textraden ”Ta mig till havet tills natten blir dag”, vilket gav det sökta ordet natt. Jag har för övrigt en personlig upplevelse av den här sången: När min kusin Kreete Lindberg begravdes nere i Skåne, sjöngs den i kyrkan av en sonson. Kreete gillade den här sången.

Och apropå estländare – vi finns överallt i det svenska samhället: Stevie Wonders ”Yester Me, Yester You, Yesterday” var signaturmelodi till TV-showen ”Sen kväll med Luuk”. (Kristian Luuk har estniska föräldrar. Därför lite överkurs: ”u” i Luuk uttalas inte som svenskt ”u” utan som svenskt ”o”. Att det är två u markerar i estniskan lång vokal, här alltså långt ”o”. Och då förstår ni också, att dubbel-e-na i Kreete markerar långt ”e”.)

Sven-Bertil Taube är förstås också rikt representerad i våra skivhyllor, bland annat med sin Theodorakis-skiva. Den låt vi här hörde i engelsk version heter ”Brevet”.

Också Ebba Grön finns, komplett tror jag, i vår skivsamling. Jag har, på den tiden jag var redaktör, recenserat deras plattor. Från den tiden har jag ett roligt minne, förknippat med Ebba Grön. Deras skivbolag skickade gärna, liksom alla andra bolag, foton av grupper och artister att illustrera recensionerna med. När bilderna var använda sparades de för eventuell senare användning. Arkiveringen sköttes av redaktionens sekreteraren, som inte var lika bevandrad som jag i punkmusik. På förvaringskuvertet skrev hon sålunda Grön, Ebba.

Ännu lättare att identifiera var Astrid Lindgrens ”Alla vi barn i Bullerbyn”.

Såsom varande marxist uppskattar jag mycket även bröderna Marx, och det är klart att jag vet, att Harpo Marx spelade stum.

Veckans klassiker var den tyska sångerskan Erna Sack med ”Ich bin verliebt” ur ”Clivia”.

Till klassikerna vill jag också gärna räkna den dansk-amerikanske underhållaren, sångaren och pianisten Victor Borge. (Det var han som hela tiden halkade in på ”The Harry Lime Theme”. Jag har hört Sven Wollter göra något liknande. Men han halkade hela tiden in på ”Internationalen”.)

”Save Your Love”, slutligen, skulle föra krysslösarnas tankar till Italien. Men lite knepig var kopplingen, eftersom duon Renée och Renato inte är helitaliensk: Renato (Pagliari) är förvisso italienare, men Renée är engelska och heter egentligen Hilary Lester.

Det var det hele. Om en stund ska jag gå till busshållplatsen för att möta Birgitta, som på väg hit från Uppsala har stannat till vid Eds trädgård i Östhammar för att hämta en mängd rosor, som innan vintern kommer ska planteras i den bergsskreva hon för en tid sen gjorde i ordning.

***

Om du har hamnat här, googlandes efter något svar i senaste melodikrysset, kan du pröva med att gå in direkt på min blogg, http://enn.kokk.se och bläddra dig ner till senaste lördag.

6 kommentarer

 1. Hej!
  Vill påpeka att Stefan, som sjöng om Sofia som dansar go-go, heter Rüdén i efternamn. Nu tar inte nät-melodikrysset tyskt ”ü”, så jag fick fylla i med ett ”y”. Ruden är alltså fel, med eller utan aksent.
  För övrigt tycker jag nog det är lite dubiöst att lägga ut lösningen av melodikrysset på nätet innan inlämningstiden har gått ut (särskilt om den är fel). Varför?
  mvh
  Gunnar B

  Comment by Gunnar Bergquist — 2006 10 30 0:49 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Där ser man – jag tyckte ju, att den sångarfrågan var svår.

  Jag är ingen musikalisk allvetare och gör inte anspråk på att alltid ha rätt; läsare har korrigerat mig ett par gånger förut. Jag skriver ett litet kåseri om vad jag för min del tyckte var svårt respektive lätt och hur jag kom fram till svaren.

  Jag har i årtionden löst eller försökt lösa melodikrysset, men jag har för egen del aldrig någonsin skickat in min lösning.

  Jag dristar mig att lägga ut mina mödor, följaktligen också eventuella tillkortakommanden, på nätet, så att andra kan jämföra med sina. Vilket många, av reaktionerna att döma, tycks uppskatta.

  Comment by Enn Kokk — 2006 10 30 9:58 #

 3. Hej Enn! Mycket tack för din lösning av melodikrysset. Fungerar som ett facit för mig. Kollar med nöje in dina skriverier angående veckans lösning. Förundras över de kunskaper du besitter.
  Har du någon gång misslyckats med ett melodikryss…??

  Comment by Bosse — 2006 11 01 19:54 #

 4. Till Bosse: Nja, visst händer det, att jag går bet på något. Läs mitt svar till Gunnar Bergquist.

  Comment by Enn Kokk — 2006 11 01 22:40 #

 5. Hej igen! Min tanke ovan att andra spanar in Din lösning och sedan skickar in den är nog inte helt fel, den vidimeras väl av kommentaren ovan.
  I och för sig tycker jag kanske att det inte spelar så stor roll; det är ju inga stora vinster och att lösa krysset numera är för lätt, bl a ges ledtrådar som gör det hur lätt som helst att finna svaren på nätet (det var så jag fann Din totallösning). Vidare innehåller det för mig och för de som jag antar huvuddelen ”mogna” lyssnarna alldeles för mycket ”nytt” material, från nyutkomna CD och de senaste årens melodifestivalförsök. Nej, jag önskar mig mer från mitten av förra seklet när hitlåtarna (ofta svensk populärmusik) höll sig längre och inte var utslitna på bara några få veckor som det är nu.
  Bra att Anders tycks gilla gitarrlåtar typ de med Spotnicks i alla fall!
  mvh
  Gunnar

  Comment by Gunnar Bergquist — 2006 11 01 23:25 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Naturligtvis finns det de som, i googlandet efter rätt lösning, hamnar hos mig. Det bjuder jag på. För egen del har jag alltså aldrig någonsin sänt in någon lösning till radion, även om jag i de flesta fall har lyckats knäcka krysset.

  Själv är jag född 1937, alltså milt talat en mogen man. Som framgår av mina kåserier om mitt eget kämpande med krysset, hör jag inte till dem som helt har fastnat i det som gjordes i min egen ungom; det finns en hel del mycket modern musik jag också lyssnar på. Men naturligtvis finns det en del nutida mycket kommersiell musik, som inte hör till det jag gärna lyssnar på. Ett och annat snappar jag ändå upp genom att se på program som Melodifestivalen och Eurovisionsschlager och Allsång på Skansen (som ju också har en del av det slag som du uppenbarligen inte riktigt gillar).

  Comment by Enn Kokk — 2006 11 01 23:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^