Melodikrysset nummer 13 2019
30 mars 2019 23:53 | Barnkultur, Deckare, Film, Politik, Ur dagboken | 24 kommentarerMitt liv har blivit allt mer fyllt av plågsamma kroppsliga funktionsnedsättningar: Jag har råkat ut för fallolyckor, har till exempel en stor sårskorpa på vänster knä och är nu på väg att få nödvändiga transporter i Uppsala, Öregrund och Stockholm – det är sonen och de yngsta barnbarnen som bor i huvudstaden – med bil. Problemen förvärras av nedsatt syn och hörsel, men jag har fått remiss till öronmottagning där jag kan få någon typ av hörsnäckor. Jag var under den förra veckohelgen i Örebro på partikongress (s) men kunde inte uppfatta mer än en liten del av det som sas från scenen.
Kongressbesöket i Örebro – jag var inbjuden gäst – innebar också att den nyproducerade skivan med arbetarrörelsemusik – jag ska separat skriva om den – presenterades för kongressdeltagarna, och under kongressfesten var jag och Birgitta tillsammans med andra medverkande uppe på scenen för en sånglig presentation. Men eftersom jag då var tvungen att ta mig upp på scenen via en trappa utan räcke att hålla mig i, fick jag assistans av ett par tre av de andra som medverkade både på vägen upp på scenen och sen ner igen.
Hörseln funkar i alla fall fortfarande på nära håll, så i dag har jag ostört kunnat ägna mig åt att lyssna på och lösa Melodikrysset.
Jag kan ju då inleda med att konstatera, att Benny Andersson, i vars studio – han var själv också med när vi spelade in vår skiva; jag fick också möjlighet att samtala med honom – inte var med vid skivinspelningen – inte var med vid lanseringen på partikongressen. Anders Eldeman spelade varken honom eller något annat med ABBA-anknytning i dagens kryss.
Bland de återkommande klassiska kryssgästerna fanns däremot Evert Taube. Fast inte personligen. Det var nämligen inte Evert som framförde sin klassiska ”Flickan i Peru”. Men faktum är ju att Taube i det här fallet har skrivit bara den svenska texten. I original heter den här låten, om vi ska vara noga, ”Darling Nelly Gray”.
Två melodifestivallåtar bjöd Eldeman på i dag:
Dagens allra första mellolåt sjöngs av Jessica Andersson 2018. Hon kom då tvåa med ”Party Vera”.
I årets Mello tävlade Andreas Johnson med ”Any of Us”.
Men inte kan någon av dem tävla med stora klassiska schlager som den av flera olika artister insjungna ”En gång jag seglar i hamn”, skriven av Stig Olin 1954.
Alf Robertson lyckades också ibland med enskilda låtar, även om den av Tone Norum 2011 på ”Till Alf Robertson med kärlek” insjungna ”Om du har hjärta” inte riktigt håller måttet.
Bättre är då Lisa Ekdal i ”När alla vägar leder hem” från 2017. Det säger jag inte för att Lisa en gång i världen ställde upp i en valfilm (S). Jag vet ingenting om hennes nuvarande politiska ståndpunkt. Men det skulle förvåna mig om hon numera fanns på den politiska högerkanten.
Eldeman upprepar sitt ganska enkla trick att försöka dölja en amerikansk originalinspelning med hjälp av en svensk coverinspelning, men så lättlurad är jag inte att jag inte genast skulle känna igen en höjdarlåt med Paul Simon och Art Garfunkel som är upphovsmännen till ”Mrs Robinson”, som jag förstås har i min näst intill kompletta skivsamling med de här båda – dessutom har jag också sett filmen ”Mandomsprovet” (1967), där den förekommer.
Jag har sett mycket film genom åren, flertalet Beck-filmer faktiskt flera gånger, verkligen inte bara för att jag trots åldersskillnaden känner en av manusförfattarna, Harald Hamrell – vi kände hans föräldrar, och han var under gymnasietiden kompis med vår Anna. Men ska jag vara ärlig, tog det ändå en stund innan jag kopplade ihop den musik som spelades med Beck-filmerna.
Trots att jag ofta gillar de Elton John-låtar jag hör, är det inte så att jag för den skull har många av hans skivor i skivhyllorna. Ändå finns det ofta i hans låtar, till exempel den i dag spelade ”Sad Songs (Say So Much)”, något som informerar lyssnaren om att det här är en av hans sånger. Den här skapade han 1984, så jag har med all säkerhet hört den förut, men det är ändå inte det som gör att jag nu känner igen den.
Britney Spears har jag däremot aldrig gillat, och jag är lika sval som tidigare mot henne och hennes låtar, när jag i dag i krysset får höra ”Make Me”.
Astrid Lindgrens ”Madicken” från 1960 plus uppföljaren från 1976 läste jag med stor glädje, och jag har med sympati tagit del av filmatiseringarna – det är ingen tvekan om var Astrid politiska hörde hemma; hon manifesterade sina värderingar genom skildringen både av Madickens pappa och av Madicken själv. Astrid kom ju i krakel med socialdemokratin och dess kanske inte i alla stycken genomtänkta skattepolitik, men själv har jag aldrig förtalat henne utan i stället försökt gjuta olja på stormvågorna. Jag skrev vänligt om henne och hennes böcker i partiorganet Aktuellt i politiken (s).
Sen är det bara en ljudillustration kvar att känna igen, ”Träumerei”, skriven 1838 av Robert Schumann.
Och därefter är det läggdags även för krysslösaren.
Fast jag ska kanske tala om att jag inte har behövt så här lång tid för att lösa och skriva om det här krysset. Men jag har gjort en lång paus för att äta lördagsmiddag med Birgitta, se nyheter i TV och sen ”Poirot” och även ”Smartare än en femteklassare” och ”Tror du att jag ljuger?”.
Nu ska jag diska innan jag får sova.
24 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Hej Enn!
Som alltid är det trevligt att läsa dina kåserier och reflektioner om allt från vardagsliv till politik. Även om jag själv sällan löser Melodikrysset, så läser jag faktiskt även ofta dessa inlägg. Det är tråkigt att höra om dina hälsoproblem, men jag hoppas att du snart är på bättringsvägen.
Comment by Niklas — 2019 04 10 13:49 #
Till Niklas: De till stor del åldersbetingade fysiska problemen sliter jag med för jämnan. Värre är det med de många tekniska sabotage jag har tvingats leva med och som har hindrat mig från dagligt skrivande. Den här veckan packar vi för halvårsflytten till sommarhuset i Öregrund.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 10 16:02 #
Hej! Tipsar om skrivtolk, en tjänst som kan beställas gratis från tolkcentralen i länet. Skrivtolken ”översätter” i realtid från talad svenska till skrift. Funkar utmärkt t.ex. på konferens. Man kan läsa istället för lyssna eller ha det som komplement till det man inte uppfattar. Förutsättningen är såklart att man inte ser så dåligt att man inte kan läsa på en skärm men skriften kan göras ganska stor. Man får en egen skärm om man är ensam användare. Du kanske redan känner till det men om inte… Många vet inte vad det är och missar då möjligheten att ta reda på om det är något för dem.
Comment by Maria — 2019 04 10 22:48 #
Till Maria: Jag klarar att både läsa och skriva även om synen har blivit sämre. Att jag inte har skrivit så mycket beror på en rad samverkande orsaker: Annat har tagit min tid i anspråk, jag har tillsammans med en datafirma jobbat med att slippa skräpmejl i massor, påklistrade som ”kommentarer” till myriader av mina texter och så nu senast nästan tappat livsgnistan på grund av sår mellan två tår och på ytterligare en tå. Skyddsplåster plus stödstrumpor ökar inte precis livslusten.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 13 18:31 #
Önskar dig med soliga hälsningar från Karlstad god bättring.
Comment by Torbjörn Karlsson — 2019 04 14 18:49 #
Till Torbjörn Karlsson: Tack! Nu flyttar vi till Öregrund över sommarhalvåret. I påsk har vi besök av barn och barnbarn – trevligt! – men sen blir det lugnare igen.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 14 23:43 #
HEJ. Sänder en hälsning från mig i Halmstad, min önskan du kryar på dig rejält och får njuta av livet tillsammans med Birgitta, barn med respektive och deras barn. ALLTID trevligt läsa vad du än skriver om för du skriver så intressant och lättläst, också dottern Kerstin har en läsvärd blogg, min blogg har jag raderat då jag inte har internet i bostaden utan gör som jag gjorde i början uppsöker bibliotek.
Sedan sist har jag också raderat mitt bindestreck då min mamma och pappa alltid sa Lars, de flesta andra kallar mig Blom. När jag inte kan svaren på Melodikrysset kollar jag hos dig men också Kyrkoherdens tankar. Ha det bra och en härlig PÅSK samt ett fortsatt bra år önskar jag er som läser här.
Comment by Lars Gunnar Blom — 2019 04 16 14:34 #
Till Lars Gunnar Blom: Tack, jag ska göra allt jag kan för att återkomma, när hälsan är lite bättre igen.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 17 0:25 #
Kan rekommendera hörsnäcka! Har det själv sedan 1 år tillbaka och en ny värld öppnar sig, även om den stundtals blir lite väl ”skrällig”. En underbar del i den är ”telespolen” som gör att man hör allt folk säger på t ex föreläsning om man är på lokal med bra mikrofoner och ljudanläggning. Hörs som om de står framför en och talar. Men det kräver ju att deltagare i en debatt är disciplinerade och använder mikrofonerna! Ha en fin påskhelg och hälsa till Birgitta.
Comment by Kristina Strömberg — 2019 04 19 10:48 #
19 april 2019. Hoppas ni njuter försommaren i Öregrund: I dag 130 år sen partiet bildades. SAP:s stolta historia.. 19-22 april 1889 – alltså för 130 år sen – höll det socialdemokratiska partiet, SAP, sin första kongress. Därmed inleddes en ny epok i Sveriges historia. Vid den konstituerande kongressen utgjordes en stor majoritet av fackföreningsrepresentanter, därav en stor grupp från mina hemtrakter i Sundsvall och Ådalen, ett av de första industrialiserade distrikten i landet. Frågan om allmän rösträtt stod i första rummet och blev en symbol för att partiet ville arbeta demokratiskt genom reformer. Svenska arbetare var vid denna tidpunkt utestängda från såväl kommunal- som riksdagsval. Detta på grund av de då gällande rösträttsbestämmelserna som enbart tillät rika att rösta. Det påverkade helt naturligt den politiska verksamheten, eftersom det inte alltid var lätt att upprätthålla en regelbunden politisk föreningsverksamhet när man politiskt var maktlös.
Partiet gav dock inte upp, trots att den dåtida överklassen fortsatte sina försök att tysta socialdemokratin. Som ett svar kom den så kallade socialistlagen som angav nödvändigheten i att försöka få arbetarna att förstå ”sitt eget bästa” och överge de socialdemokratiska idéerna. Sitt första riksdagsmandat fick SAP först 1896. Då till viss del genom tillskyndan av liberala kretsar som med sina röster över den inkomstgraderade skalan kunde försäkra socialdemokraterna en parlamentrepresentation.
Man tycker att en sån här 130- årsdag skulle vara föremål för ett omfattande firande och diskuterande. Här borde partiet ha haft möjlighet att knyta samman samman sin stolta historia med den förestående valrörelsen till EU, där på nytt socialdemokratiska och demokratiska värden står på spel och måste försvaras. Men i dag är det märkligt tyst i partilagen om jubileet. Har sökt såväl i sociala medier som på officiella hemsidor om det inte någonstans förekommer något firande. De socialdemokratiska kulturarbetarnas förening i Stockholm verkar vara det enda undantaget och som förtjänstfullt gör en koppling till den kommande EU-valupptakten. .
Det är lite trist att de unga marknadsförarna, organisationsstrategerna på 68:an och de aktiva i ledningen partidistrikten och lokalföreningarna inte inser att det är utifrån de historiska erfarenheterna och de nya ideerna och tankarna man bygger framtiden.Jag vet att det finns många som vill se en uppryckning. Främst tror jag att mycket har göra med många års brist på inre studier och en försummad bred diskussion på hur partiet ska knyta samman sina historiska erfarenheter med dagens politik.Måhända är det dags att börja diskutera direktval till ledande poster och kanske också ge möjlighet så att nya medlemmar att kan få ett direktinflytande som fallet är i engelska labour? Det finns i varje fall en demokratisk omvandlingskraft som slumrar och som partiet måste förstå att ta vara på. Lär av den stolta historien!
Comment by Anders Thunberg — 2019 04 19 19:57 #
Till Kristina Strömberg: Glad påsk till dig, och hälsa även Olle! Själv mår jag pyton i de flesta avseenden, men sonens, hans hustrus och de yngsta barnbarnens påskveckobesök och födelsedagsfirande har gjort livet lättare.
Birgitta hälsar också till er två.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 19 22:19 #
Till Ture Sjölander: Hej! Jag har allt sämre syn och kan därför någon stans, någon gång ha slagit på fel siffertangent, men inte här vad jag kan se.
Ha det bra där på andra sidan jordkilotet, om du fortfarande bor i Australien.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 19 22:36 #
Till Anders Thunberg: Det första du skriver är välbekant stoff även för mig – jag har skrivit och talat om arbetarrörelsens historia, samhällsanalys och program i mängder av olika sammanhang.
Jag håller med om många av de kritiska anmärkningar mot nutidens part du tar upp i ditt inlägg, men tilltagande syn- och hörselproblem och med dem en bristande förmåga att hantera en dator, till vilket måste adderas en gräslig långsamhet och mängder av fysiska defekter, hindrar mig åtminstone för närvarande.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 19 22:59 #
Jag bor fortfarande i mitt huvud och föddes på jordklotet som global patriot.
Jag kan fortfarande höra myror när det äter och ser dem med skarpsynthet.
Så hela planeten är min.
7.5 miljarder människor delar 5 till 7 procent av den totala landytan på hela klotet. Den resterande
ytan 71 % är vatten och helt obebodd som polerna och öknarna gör det omöjligt för vår art.
Konstig bubbla som måste ha hamnat i fel planetarium.
Comment by Ture Sjolander — 2019 04 23 13:04 #
Till Ture Sjölander: Det du skriver här är förvisso intressant – jag är ingalunda heller inställd på att av något outgrundligt skäl förhindra debatt.
Problemet med dina två senaste inlägg är att de har fästs vid en bloggtext som inte tar upp det du har skrivit om. Min blogg är ett forum för sådant som jag själv skriver om. Andra är välkomna att kommentera mina texter, men de kan inte skriva bloggtexter som har karaktären av debattartiklar i helt nya ämnen, som bloggägaren av den ena eller den andra anledningen inte har skrivit om eller som kommentarer till en text som handlar om andra saker.
Comment by Enn Kokk — 2019 04 23 15:49 #
Kära alla Enns bloggvänner!
Jag skriver nu till er för att berätta vart Enn tagit vägen. Som ni kunde läsa till hans blogginlägg ovan har han plågats av allt fler och allt besvärligare problem med sin hälsa. Förra fredagen tog jag kontakt med Vårdcentralen i Öregrund för att boka en läkartid. Det ledde till att vi inom en timme fick ett besök av ett mobilt närvårdsteam – en läkare och en sjuksköterska. De gjorde en noggrann undersökning och konstaterade att Enn lider av hjärtsvikt, förmaksflimmer och onaturligt vätskesvullna ben och fötter. Han måste läggas in för sjukhusvård. Han transporterades till Närvårdsavdelningen (NÄVA) i Ulleråker, Eva Lagerwalls väg 1 Uppsala. Där finns han nu och är mycket väl omhändertagen. Han har eget rum och får bästa tänkbara vård. Vi vet inte hur länge han blir kvar, men åtminstone till i början av nästa vecka. Enn är i goda händer och vi får hoppas på det bästa. Han kan nås på patienttelefon 076 – 611 62 40 och det är fria besökstider.
Varma hälsningar
Birgitta
Comment by Birgitta Dahl — 2019 05 02 14:28 #
Men Enn, nu var det så länge sedan som du skrev eller kommenterade så jag blir orolig! Och det är jag nog inte ensam om. Hoppas att det bara beror på att du njuter av vårlivet i sommarvistet.
Comment by Dorothea — 2019 05 06 13:51 #
vi saknar din närvaro
Comment by elisabeth — 2019 05 08 15:48 #
Till Elisabeth: Jag har varit intagen på sjukhus men hoppas nu kunna komma tillbaja.
Comment by Enn Kokk — 2019 05 09 23:05 #
Hej Dorothea: Nu senast har jag varit intagen på sjukhus i Uppsala, i dag dock återförd till Öregrund igen.
Comment by Enn Kokk — 2019 05 09 23:13 #
Tack för besked, både Enn och Birgitta! Det är väl fånigt att bekymra sig för någon man aldrig sett, men då är jag väl fånig då! God bättring!
Comment by Dorothea — 2019 05 11 10:32 #
Till Dorothea: Bloggen har gett mig vänner som jag aldrig har träffat i verkligheten. Du hör verkligen till dem!
Comment by Enn Kokk — 2019 05 11 12:33 #
Dina blogginlägg saknade, men du ska så klart sätta hälsan i första rummet. Jag hoppas verkligen att du kan njuta av tillvaron i sommar i Öregrund med dina nära och kära. Önskar dig god bättring, Enn.
Comment by Susanne Norman — 2019 05 11 19:23 #
Till Susanne Norman: Jag känner livets gränser, men jag ska, så långt der går, återkomma till mer normalt beteende.
Comment by Enn Kokk — 2019 05 11 21:36 #