Schlager blir de här låtarna aldrig

6 februari 2019 21:30 | Media, Musik | 2 kommentarer

I lördags startade årets uttagningsomgång till Melodifestivalen, den som ändar i den final där Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest utses.

För egen del är jag en gammal man med förhoppningen att Mellon ska bli som förr, en schlagertävling. De låtar som vinner eller hamnar i topp ska omedelbart fastna i melodiminnet och – viktigt – också vara sångbara, bra eller skraltigt, av lyssnarna eller TV-tittarna.

Tyvärr har uttagningarna blivit något helt annat: scenshower där kläder, dansare och olika slags gimmicks spelar en större roll än de framförda bidragens förmåga att slå i den ovan beskrivna schlagermeningen. Men om man som nu tillämpar nätröstning med möjlighet att rösta upp till 40 gånger, kan ju resultatet inte bli bättre än så här.

Jag hade hoppats lite på Arja Saijonmaas bidrag, men tyvärr höll det inte måttet, och jag är inte förvånad över att ”Mina fyra årstider” kom sist och åkte ut redan i första omgången.

Att Zeana och High 15 också åkte ut har jag heller inga invändningar mot.

Vidare till Andra chansen gick Nano med ”Chasing Rivers” och Anna Bergendahl med ”Ashes To Ashes”. Båda har varit med i tidigare finaler och Nano har inte blivit bättre än förra gången, medan Bergendahl tar hjälp av yttre attiraljer.

Två låtar gick vidare till final, dels Mohombi med ”Hello”, dels Wiktoria med ”Not With Me”. I det första fallet gissar jag att alla röstande barn föll för streckgubben. Och i det andra fallet gällde hjärta och smärta, och drunknade i vattnet gjorde hon dess värre inte.

2 kommentarer

  1. Melodifestivalen så som du och jag känner den är ett minne blott. Sedan Christer Björkman tog över är det mest kitsch. En lukrativ marknad dock. Skivbolag och artister är beroende av den. Christer Björkman är en god affärsman emellertid. Frågan är om det här hör hemma i SVT längre. Det luktar TV4 och Idol lång väg. En orgie i banal smak. Jag måste erkänna att jag inte tittat sedan 90-talet. Bara några minuter här och där. Mer tyar jag inte…

    Comment by Jan — 2019 02 06 22:12 #

  2. Till Jan Galfvensjö: Ja, just melodifestival är det här ju inte längre. Jag har fortsatt att titta på eländet för att kunna klara Melodikrysset, men problemet är att det man ser i rutan inte längre fastnar i melodiminnet.

    Comment by Enn Kokk — 2019 02 21 17:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^