Norsk Frp-populism en reaktion på Arbeiderpartiets armanidemokrati?

31 augusti 2009 16:51 | Politik | 4 kommentarer

Ann-Cathrine Jungar, som skriver på Dixikon, recenserar sociologen Magnus Marsdals bok ”Frp-koden”. Att det här är intressant också för oss och inte bara inför det förestående norska stortingsvalet framgår av bland annat följande:

”Frps väljare återfinns bland dem med de lägsta inkomsterna i Norge.

En förklaring till Fremskrittspartiets framgångar är enligt Marsdal Arbeiderpartiets misslyckande att tilltala gamla kärnväljare. Den norska socialdemokratin har medverkat till ökade ekonomiska skillnader och sociala klyftor. I likhet med andra europeiska socialdemokrater har de fört en ekonomisk politik av liberalisering, lägre skatter på förmögenhet och pensionsreformer som missgynnat dem med lägre inkomster. Omfördelningspolitiken har – enligt belackarna – snarare gynnat dem som redan har.

Men det handlar ändå inte enbart om Arbeiderbeiderpartiets politik. Under Jens Stoltenbergs ledning har partiets karaktär i folkmun beskrivits som ”Armani-demokrati” : En urban, globalt och liberalt sinnad och välbärgad medelklass, som dricker kravmärkt caffelatte och botaniserar i exotiska maträtter i sina väl designade hus och hellre talar om global rättvisa än omfördelningspolitik hemmavid.”

Hela artikeln, ”Norsk populism eller europeisk antietablissemangspolitik. Ett försök att knäcka Frp-koden” kan du läsa här.

Genomsnittet av augustimätningarna ger Frp 25,7 procent mot Arbiderpartiets 32,3.

4 kommentarer

 1. ”En urban, globalt och liberalt sinnad och välbärgad medelklass, som dricker kravmärkt caffelatte och botaniserar i exotiska maträtter i sina väl designade hus och hellre talar om global rättvisa än omfördelningspolitik hemmavid.”

  Vilket osökt får en att tänka på de fyra stockholmska sossarnas debattartikel i DN den 24 augusti. Lyckas de med sin ambition att omvandla det socialdemokratiska ARBETARpartiet till nåt slags socialliberalt medelklassparti så kommer de stora vinnarna i tur och ordning vara Sverigedemokraterna och högeralliansen. Vänsterpartiet är tyvärr allt för svagt för att ta över rollen som stort arbetarparti.

  Så jag hoppas och önskar att ni socialdemokrater lyckas rädda ert parti från medelklassifiering. Annars kommer det gå oss alla mycket illa.

  Comment by Simon F. — 2009 08 31 17:26 #

 2. Marsdals bok är väldigt intressant. I recensioner och kommentarer till den i Sverige har främst SAP diskuterats. Och det är i och för sig intressant, och de flesta jag diskuterat boken med har också framhållit att SAP är mer folkligt än vad Arbeiderpartiet, och att det spelat roll för högerpopulismens olika ställning i Sverige och Norge.

  Men Marsdal är minst lika kritisk till och ett stort utrymme åt – och det är kanske än mer intressant – SV och andra europeiska partier till vänster om socialdemokratin. Deras akademiska och ibland rent elitistiska profil har gjort dem ointressanta som alternativ till (S). Eller som en av dem Marsdal intervjuat uttycker sig när författaren frågar varför han inte röstar på SV om han tycker att Arbeiderpartiet har ”svikit”:

  – Det har inte slagit mig att göra det. Jag är ju inte lärare.

  Comment by Pelle Rödin — 2009 09 01 13:03 #

 3. Till Pelle Rödin: Jo, även det här är en skarpsynt iakttagelse. Också i Sverige har S läckt väljare och då långt ifrån bara till V. Även här har säkert före detta socialdemokrater, som har övergett sitt gamla parti, gått åt lite olika håll, i samtliga fall med motiveringen att ”S inte längre är ett parti för såna som mig”, en minst lika mycket social som politisk reaktion.

  Inte heller svensk socialdemokrati är längre den mycket stora folkrörelse den var, då man fortfarande hade närkontakt med de egna väljarna.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 01 15:23 #

 4. Marsdals bok har även givits ut på svenska med titeln ”Högerpopulismen dissekerad”.

  Comment by Henrik Celander — 2009 09 13 19:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^