Melodikrysset nummer 1 2019

5 januari 2019 13:32 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag trodde inte att jag skulle hinna lägga ut bloggtexten om dagens melodikryss, men ett omkastat dagsschema har nu gjort det möjligt. Fast lite bråttom har jag, så jag lägger ut svaren i den ordning Anders Eldeman ställde frågorna.

Krysset började med Edvard Grieg och ”Anitras dans”, som jag under min skoltid hörde i Charlie Normans utmärkta tappning. I början av andra ring i gymnasiet var jag för övrigt i Norge – det var en stipendieresa – och vi besökte bland annat Griegs Troldhaugen.

Sen fortsatte det med ”My Love Is Not Blind” med Magnus Carlsson och Weeping Willows. Kanske inte någon av deras allra bästa men klart hörvärd.

James Last har väl aldrig hört till mina favoriter, och inte tycker jag att Beatles vinner på att göras av honom och hans orkester.

Carl Michael Bellman har jag allt av på skiva, också i olika svenska sångares versioner. Detsamma gäller Lars Winnerbäck, som även han har tolkat Bellman. Och givetvis har jag Bellmans ”Fredmans epistlar” i musikbokhyllan. Där finns också ”Fredmans sånger”.

Den numera nästan obligatoriska dubbelfrågan med två frågor som inte har något att göra med varann fanns med också i dag. Först hörde vi ”Allt detta och himlen därtill”. Och sen spelades ”Ute blåser sommarvind”. Särskilt den sista är mycket fin, men själva frågekonstruktionen förstör upplevelsen.

Jag gillar också Zara Larsson, även att hennes ”Either” inte föstes ihop med något annat på samma sätt.

Jag går gärna på opera, men operett är jag inte lika begeistrad i. Fast ”Fågelhandlaren” har jag förstås hört tidigare. Kompositören, Carl Zeller, kom jag dock inte ihåg namnet på – i det fallet var jag tvungen att googla.

Byte av genre till klassisk rockmusik: I dag fick vi höra Chuck Berrys ”Roll Over, Beethoven”. Låttiteln skulle ge oss första ordet i svensk översättning, rulla.

Monica Zetterlund har jag det mesta av på skiva, och jag har också sett henne på scen, både i Hasses och Tages revyer och på fullkomligt gigantiska socialdemokratisk valmöten. Jag gillar också Edda Magnasons fina tolkningar av Monicas gamla succéer, till exempel ”Sakta vi gå genom stan”.

Och Don McLeans ”American Pie” är inte dum den heller.

Däremot är jag ingen vän av ”Så mycket bättre”. Agnes må vilja ha ”Allt ljus på mig”, men nog var Bo Kaspers Orkester mycket bättre.

Det slutade i alla fall OK med Smokie i ”Needles And Pins”.

Själv sitter jag på nålar – vi ska på trettondagskonsert i ”Musikens hus”.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Ha så trevligt på konserten, och tack för lösningarna idag. Lite svårare än vanligt, tyckte jag, även om det började bra!

  Comment by Dorothea — 2019 01 05 13:50 #

 2. Hej Enn och Gott Nytt År 2019 önskas Dig och familjen! Jag följer Din blogg sedan många år, bl a för att ”stämma av” om jag själv har löst krysset rätt. Alltid trevlig läsning!
  Betr Smokie: Låten heter ”Needles and Pins” (alltså inte spaghetti :) ) och är en cover på gruppen The Searcher´s stora hit på 60-talet.

  Comment by Ingalill i Grekland — 2019 01 05 21:54 #

 3. Till Stig H: Jag fick under min journalisttid mängder av personliga vänner i Centerpartiet, ett antal av dem på mycket hög nivå.

  Problemet är att partiet sedan har utvecklats i nyliberal riktning och i de nu aktuella förhandlingarna tycks ha som mål att förödmjuka socialdemokratin så mycket som möjligt.

  Vi vet ju inte hur långt vår egen partiledning är beredd att gå för att få Centerns stöd i den pågående regeringsbildningen, och är Centern verkligen inställd på att öka jämlikheten? (Märk att jag en gång i världen var sekreterare i partiets och LOs jämlikhetsgrupp.)

  Ändar de pågående förhandlingarna i stora reträtter från våra egna politiska mål, kan en vunnen regeringsmakt få till följd att vi förlorar traditionella (s)-väljare till (v) och för lång tid framåt kommer att befinna oss mycket långt från de styrkenivåer vårt parti förr hade.

  Comment by Enn Kokk — 2019 01 11 9:58 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^