Melodikrysset nummer 52 2018

29 december 2018 17:30 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

I går kom vi ut till vårt sommarhus i Öregrund och stannar här ungefär en vecka, alltså bland annat över årsskiftet. Här ute vid kusten är det mer vinter än i Uppsala. Trädgården är snötäckt – dock är gången upp till huset snöfri; förmodligen har vår trädgårdshjälpreda Henrik varit här med sin snöslunga. Men i övrigt såg man rådjurs- oh harspår lite varstans. Tur att vi i höstas fick höga hönsnät på plats runt våra båda nya estniska äppelträd. Äppelskörden på de äldre äppelträden blev riklig, och vi har fortfarande kvar av våra juläpplen trots att vi har ätit egna äpplen hela hösten.

Inomhus gick det hyggligt snabbt att få upp värmen. Vi har så här års en viss grundvärme på för att slippa frysa, när vi kommer ut under vintern, och för att klara att gå och lägga oss utan att bli mänskliga istappar.

Jag sover gott i den lantliga tystnad som präglar Öregrund så här års, men givetvis tvingas en gammal man som jag att ett antal gånger gå upp och kissa, och då gäller det att komma i håg var man är – vägen till toa här är ju inte identisk med motsvarigheten inne i stan. Men är man väl ute ur sovrummet, vägleds man ju av en viss nattbelysning. Jag hade satt väckarklockan på sju för att hinna göra mina morgonbestyr, bland annat koka kaffe för hela den kommande dagen, men spontanvaknade en kvart tidigare och beslöt då att gå upp och ta itu med dagen.

Så i dag har jag löst krysset i relativt piggt tillstånd, även om både sämre syn och sviktande hörsel ställer till en del djävulskap.

Jag tackar Eldeman för att vi i dagens kryss slapp ologiskt sammansatta dubbelfrågor – men är det verkligen musikkunskap att känna igen ”Fågeldansen”, spelad baklänges? (Jo, jag har själv dansat den i yngre dar, vet till och med att den ursprungligen kommer från Schweiz.)

Till det svåra i dag (alltså för mig, inte för dansbandspubliken) hörde ”Nu glittrar trädens kronor” med Elisa Lindström, som ajg veterligen aldrig har hört talas om.

Sten & Stanley känner jag i alla fall till, men jag kan inte påminna mig att jag någonsin har hört deras ”Nere i hamnen”. Amerikanska The Drifters känner jag likaså till, men jag tror att jag aldrig har hört deras original, ”Under the Boardwalk” (1964).

Jag har hygglig kunskap om barn- och ungdomsböcker, både för att jag har läst och recenserat många sådana och gett bort många till barn och barnbarn i mycket spridda åldrar. Nils Olof Franzéns böcker om Agaton Sax (sammanlagt elva< böcker, skrivna 1955-1978) känner jag förstås till, men jag har aldrig riktigt fastnat för dem.

Eldeman har en viss förkärlek för musik som har blivit känd genom TV-serier, och det bereder mig ibland problem.

"Törnfåglarna” från 1977 har jag åtminstone sett en smula av, när den visades i TV 1983, men jag har aldrig läst den bakomliggande boken. Filmtemat, ”Anywhere the Heart Goes”, skrevs av Henry Mancini och sjöngs av hans dotter.

Ted Ström, som jag har mycket av på skiva, skrev musiken till filmen ”Tre kärlekar”. Den gjordes 1989 av Lars Molin, som faktiskt har varit kommunalpolitiskt aktiv (s) i Östhammar, också gjort film här i Öregrund. Vi har träffats personligen , bland annat på en socialdemokratisk kulturkonferens.

Magnus Uggla har jag skivor med och av, och självklart har jag ”Jag mår illa” från 1989, i dag dock i Lennart Palm-tappning. Av hustrun fick jag förresten Ugglas nya bok i julklapp.

Men min musiksmak är vid – självklart gillar jag också Johann Sebastian Bach. Och inte nog med det: Jag har också Roger McGuinn spelandes Bach på skiva.

Rent amerikansk och dessutom rolig att lyssna på är Al Jolsons inspelning 1920 av George Gerswins och Irving Berlins ”Swanee” (1919).

Jag är ju i den ålder för vilken Max Hansen är en välbekant scen- och skivartist, så hans medverkan i Ralph Benazkys (kompositör) ”Värdshuset Vita hästen” klarade jag utan vidare, men jag strök sen den här frågan, eftersom jag felaktigt trodde at jag hade redovisat den i bloggtexten. Hansen sjöng tillsammans med Evy Tibell ”Det måste vara underbart”. Tack, Hans Wikell, för påpekandet!

Lite mer av upprepning tycker jag präglar Eldemans val av två i och för sig utmärkta kvinnliga artister.

I dag fick vi höra ”Vart du än går” med Lisa Nilsson.

Och sen avslutade han med Adele och ”Send My Love” från 2015.

Men själv väljer jag att avsluta med en i alla avseenden fantastisk maning, ””Skynda dej älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut.” Texten är skriven av Tove Jansson och musiken av hennes sambo, Erna Tauro. Den finns insjungen av flera olika artister, på flera olika språk, men jag undrar om inte väldigt många rankar Cumulus’ insjungning från 1965 mycket högt.

Jo, nu har dagarna mörknat länge, timme för timme och minut för minut.

Fast hav tröst. Håll modet uppe. Nu vänder det, och det vänder mot vår.

9 kommentarer

 1. Du glömde redovisa Max Hansen som sjöng duett med Evy Tibell ur ”Värdshuset Vita Hästen”

  Jag hoppas du och din familj får ett riktigt Gott Nytt År!

  Comment by Hans Wikell — 2018 12 29 19:34 #

 2. Till Hans Wikell: Jag hade klarat även det men sen felaktigt strukit svaret i kladden, eftersom jag trodde att jag hade redovisat det.

  Tack för påpekandet, och gott nytt år även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 29 23:11 #

 3. Törnfåglarna kom bara på mig plötsligt utan att egentligen tänka efter det. Efter att ha löst Max och Sax tillsammans med Hansen fick jag resten på varannan bokstav till fågeldansen. Övriga frågor var väl si och så. Gå försiktigt i snö och halka inte. Gott nytt år till dig med familj och vänner.

  Comment by Claes Kamborn — 2018 12 30 9:42 #

 4. Till Claes Kamborn: Ja, ditt sätt att skildra hur man till slut får ihop en komplett krysslösning känner nog alla vana krysslösare igen.

  Och jo, jag är helt enkelt tvungen att ta det varligt utomhus, och hustrun hjälper mig genom att sköta i stort sett allt som fordrar aktivitet utomhus.

  Gott nytt år även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 30 10:56 #

 5. Enn, jag önskar dig och hustrun ett riktigt gott nytt år och hoppas att vi alla får vara friska och pigga – åtminstone att de små grå knyter fina kontakter. Läs gärna romanen om den osedda flickan från ett Sverige på 60:e breddgraden, alltså min ”Branddammsungen”.

  Comment by Karin Stridh — 2018 12 30 11:23 #

 6. Hej Enn, tack för årets kåserande betr Melodikrysset! Om Du orkar skriva så lovar vi att fortsätta läsa även nästa år! Gott Nytt År önskar jag Dig från ett soligt, vindstilla Göteborg. (Jag vaknade upp på juldagen med världens dunderförkylning som inte ger med sig ännu på några dagar känns det som, men men, det går över)

  Comment by LO - Göteborg — 2018 12 30 11:39 #

 7. Till Karin Stridh: Just nu är vi under några dagar i vårt sommarhus i ett vintrigt Öregrund. Hustrun ser till att jag inte går ut, halkar och dör.

  Gott nytt år!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 30 14:48 #

 8. Till LO: Tack själv fö alla nätbeök

  Till LO: Tack själv, trägne bloggläsare. Jo, jag ska försöka fortsätta att skriva. Så länge hjärnan fortfarande fungerar.

  Gott nytt år även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 30 15:29 #

 9. Hej Enn !
  Jag bor i Sundsvall och vet att du inte är helt
  obekant med denna stad.
  Jag kollar ofta dina kommentarer av krysset.
  Trevligt att läsa !
  Gott Nytt melodikryssår !
  Göte B

  Comment by Göte Bengtsson — 2018 12 30 18:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^