Melodikrysset nummer 51 2018

22 december 2018 20:10 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 14 kommentarer

Nej, Melodikrysset var inte särskilt svårt i dag. Att jag har dröjt med att publicera mitt sedvanliga lördagskåseri om krysset beror på att jag fann det ännu mer angeläget att skriva ytterligare ett debattinlägg om regeringsförhandlingarna. Men nu är det gjort.

Två av kryssfrågorna i dag hade anknytning till den sångbok vi använde i min barndoms folkskola, ”Nu ska vi sjunga” (ny 1942, men då hade jag ännu inte kommit till Sverige).

Där fanns Anna-Lisa Frykmans av Elsa Beskow illustrerade ”Kungens lilla piga”, som förstås arbetade i ett slott.

När juldagsmorgon glimmar” har tyskt ursprung men fanns också den i ”Nu ska vi sjunga”. I Psalmboken har den nummer 121. Jag har inte bara sjungit den utan också lärt mig den utantill.

Under den tidiga skoltiden lärde jag mig också att sjunga ”Gläns över sjö och strand”, även kallad ”Betlehems stjärna”. Texten skrevs 1891 av Viktor Rydberg (som jag faktiskt har läst ganska mycket av) och tonsattes 1893 av Alice Tegnér.

Ett par av dagens ljudillustrationer hade för omväxlings skull rötter i den tyskspråkiga världen.

Det gäller Boney M – fast i dag fick vi höra dem på spanska: ”Feliz Navidad” (1981).

Man kan naturligtvis ha invändningar mot frimurartråden i ”Trollflöjten”, skapad av Wolfgang Amadeus Mozart, men man kan ju se den som saga, och musiken är fullständigt underbar. Den här operan skapades redan 1791. Vi har den förstås på skiva, men dessutom har vi på video sett Ingmar Bergmans fantastiska uppsättning från 1975.

På bio ha jag förstås sett också ”Frukost på Tiffanys” från 1961, en underbar film med Audrey Hepburn. I original hette den låt vi hörde Hepburn sjunga ”Moon River”, och musiken skrevs av Henry Mancini.

Från USA kom också Hank Williams, som 1949 sjöng in ”I’m So Lonesome I Could Cry” (1949).

I min ungdom förekom det att amerikanska artister från ungefär samma tid inte bara turnerade i Sverige utan också sjöng på inövad men naturligtvis lite knackig svenska. Ett exempel är den mörkhyade gruppen Delta Rythm Boys, som vi i dag hörde i ”Flickorna i Småland”. Delta Rythm Boys gjorde stor succé med att 1951 sjunga ”Flickorna i Småland” – jag har själv hört dem göra den vid en midsommarfest i min barndoms och ungdoms Juniskär, numera en del av Sundsvall.

Att svenska artister gör låtar på engelska är ju inget ovanligt. 2008 vann Charlotte Perrelli Melodifestivalen med ”Hero”, och den gick bra här i Sverige och i några andra länder, men i ESC hamnade den ganska långt ner i resultatlistan.

Själv tycker jag bättre om en annan av dagens svenska hits – i original med Lisa Ekdahl, inte som i dag instrumentalt. Jag talar alltså om hennes hit från 1994, ”Vem vet”. Roy Andersson fick henne också att ställa upp i en socialdemokratisk valfilm.

För egen del har jag aldrig hört till den mycket stora grupp som gillade och dansade till Sten & Stanley, men jag förstår ändå den dragningskraft deras musik hade på till exempel dansbandspubliken. Och de kunde ju variera sig. Ett exempel är det som spelades i dag, ”Jungfru Maria”.

Men jag känner mer för den låt som återstår att redovisa, den vi hörde allra först i dagens kryss. Självfallet minns jag ”Vår julskinka har rymt” från 1988, men ännu mer minnen är förknippade med det par som sjöng den. Den ena är Sven Melander, som jag en gång i världen läste i Aftonbladet. Den andre blev bloggare liksom jag själv (och var också tidningsman i botten). Nu talar jag om Åke Cato, som jag så småningom blev ett slags ”brevvän” med bloggvägen – jag upptäckte att han drev en mycket läsvärd blogg, och efter att ha skrivit kommentarer till några av hans bloggtexter, kollade han min blogg och gillade tydligen vad han läste, så jag hamnade bland hans mycket få länkar till andras bloggar. Och jag fick kommentarer från honom, och framför allt använde han mig och min blogg för att snabbt och säkert få fram gamla sångtexter och liknande.

Jag saknar honom.

Alla er som fortfarande lever och läser mig tillönskar jag en en synnerligen god jul.

14 kommentarer

 1. Moon River minns man ju som Andy Williams’ signaturmelodi.
  En synnerligen God Jul till dig och de dina!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2018 12 22 20:38 #

 2. Till Stefan H: Du har mycket ofta relevanta upplysningar att ge. Tack för det, och så en hjärtans god jul även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 22 22:38 #

 3. Andy Williams var min (just då avlidne) pappas dubbelgångare, vilket chockade mammas vänner och släktingar. Att Mozart var frimurare liksom jag visste jag naturligtvis, Trollflöjten var lätt. I övrigt önskar jag dig samt dina nära och kära, en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Vi fortsätter att kryssa. (En av mina epost-adresser är faktiskt: ”tomten@santaclaes.net”)

  Comment by Claes Kamborn — 2018 12 23 4:58 #

 4. Gläder mig över att vi och våra familjer har klarat oss igenom ytterligare ett år – även om det inte varit utan möda och besvär. Önskar dig och de dina en riktigt njutningsfull jul och ett friskt nytt år!

  Comment by Karin Stridh — 2018 12 23 11:10 #

 5. Till Karin Stridh: Detsamma till dig. Vi har som tidigare år ett stort julkalas för våra barn och våra barnbarn.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 23 13:45 #

 6. Tack för i år och önskar dig och dina nära och kära en god jul och ett gott nytt år!

  Comment by Susanne Norman — 2018 12 23 14:43 #

 7. Till Susanne Norman: Detsamma till dig och dina nära. För min del avtar den fysiska orken, men skrivandet ska jag försöka hålla i gång så länge det går.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 23 17:07 #

 8. Intressant med dina inlägg om partiet och regeringsfrågan. Jag delar i allt väsentligt det orimliga med vilka konsekvenser det blocköversskridande samarbetet skulle kunna få om S skulle dansa efter L och C:s pipa. Och då tänker jag inte bara på vårt S-parti utan på Sverige som nation. Det skulle kännas orimligt. Men å andra sidan: vad skulle skada mest,
  att lämna ifrån sig regeringsinnehavet och låta
  andra krafter börja styra, eller att fortsätta som nu
  om det är möjligt. Ett statsbärande parti måste
  tänka både på partiet och på nationen. Fyra år utan
  regeringsinnehav – vad kan hända? Om talmannen hade låtit Kristersson bli prövad i en snabb tredje röstning hade M-ledaren sannolikt inte fått tillräckligt stöd. Då hade Löfvén säkert vunnit nästa omröstnig. Extraval hade upplevts som stor risk.
  Det hade ju varit en bra taktisk tanke. Men den tanken hade naturligtvis inte Andreas Norlén.

  Hoppas du får vara vid god hälsa – Gott Nytt År.

  Comment by Stig H — 2018 12 23 17:48 #

 9. Var det verkligen Deep River Boys som spelades?
  De sjunger ju texten på svenska?
  Var det inte en instrumental version vi hörde?
  För övrigt kan jag inte för mitt liv begripa varför vi upprepat måste få rapporter från skidtävlingar som inte ens börjat ännu, mitt i melodikrysset!! Stenmarkstiden när det angick alla är ju över redan i förra seklet!!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 12 23 20:03 #

 10. Erik Lihms orkester spelade Flickorna i Småland, instrumentalt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 12 23 20:15 #

 11. Enn: Ingen har uttryckt det bättre än Spike Hughes ”Famous Mozart Operas” (1958):

  ”Of all Mozart’s operas perhaps The Magic Flute [Trollflöjten] is the one that makes the stearnest demands on the listener, for it is only when we approach it in a mood almost unquestioning faith that its ultimate beauty and serenity become apparent”

  Comment by Mats Larsson — 2018 12 24 11:02 #

 12. Till Gunnar Bergquist: Nej, det var Delta Rythm Boys, som 1951 sjöng ”Flickorna i Småland” på svenska – de turnerade med den och spelade in den på det tungomål som talas här, vilket gjorde dem mycket populära i Sverige. Men i fråga om den ljudillustration Eldeman använde har du naturligtvis rätt, men Eldeman frågade ju efter ett av orden i sångtiteln. För min del har jag inget förhållande till Erik Lihms orkester, men jag ville gärna bidra till femtitalets musikhistoria genom att berätta om en grupp som var jättepopulär då och som jag alltså har hört live.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 24 19:01 #

 13. God fortsättning på julen! Tänk att vi fick en vit gnistrande jul i år, härligt.

  Comment by Maggan — 2018 12 25 12:28 #

 14. Till Maggan: Fast hos oss har det slagit om igen – gräset syns åter God fortsättning själv..

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 27 0:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^