Var rädd om arbetarrörelsen, Stefan!

22 december 2018 16:28 | Politik | 6 kommentarer

Jag hörde till dem som förordade Stefan Löfven till posten som ordförande för Socialdemokraterna. Inte minst gillade jag tanken att partiet då åter skulle få en ledare med arbetarbakgrund, i hans fall med fackliga meriter från If Metall, där han, när partiledarskapsfrågan blev aktuell, var förbundsordförande.

Jag är heller inte principiellt emot blocköverskridande politiskt samarbete, har till och med personliga vänner bland på sin tid framstående centerpartister, fler – gissar jag – än Stefan Löfven har.

Problemet i dag är, för att hålla oss kivar vid Centern, att detta parti i dag leds av ett gäng som i viktiga avseenden närmast måste betecknas som nyliberaler. Jag har tidigare här på bloggen publicerat Centerns ganska mörkblå kravlista i regeringsförhandlingarna, och uttryckt lättnad, när dessa sprack. Skulle Stefan Löfven ha gått med på ännu mer än han tyvärr gjorde, skulle socialdemokratin ha blivit ytterligare ett i raden av borgerliga partier.

Förhandlingar måste ju, för att leda till resultat, ge samtliga deltagare något, men att socialdemokratin bara skulle lägga sig för Centerns och Liberalernas krav är en helt absurd tanke. Inte heller centerpartister och liberaler som är för ett konstruktivt samarbete över blockgränsen gillat sina partiers ultimativa krav. Det har båda partierna fått betala för i de senaste opinionsundersökningarna. Övergångar till (S) från framför allt Centerpartiet men också i viss utsträckning från Liberalerna har lett till markant ökat stöd till Socialdemokraterna.

Men skulle de här nytillkomna väljarna verkligen stanna hos (S) om partiet tog på sig oket att genomföra en nyliberalt präglad politik? Och det kan bli mycket värre: Om inte (S)-ledningen tänker sig för, kan det den gör få väljare med hjärtat till vänster att i stället stödja Vänsterpartiet.

Jag känner sen gammalt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson – vi var en gång i världen arbetskamrater på Socialdemokraternas centrala partiexpedition och har fortsatt en hjärtlig relation, vilket inte har som bakgrund att vi för den skull har identiska åsikter om allting, men just nu delar jag hans oro över var förhandlingarna med de båda mittenpartierna kan sluta. Alltså: hellre extraval än förändrad arbetsrätt – att släppa anställningsskyddet vore politiskt självmord.

De borgerliga har i regeringsförhandlingarna rest ytterligare ett krav, som om det förverkligades skulle ställa de närmast berörda, hyresgästerna och fastighetsägarna, åt sidan: fri hyressättning i stora delar av hyresbostadsbeståndet.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som är en klok person, gör i båda fallen tummen ner och får stöd av bland andra Byggnads‘ ordförande John Lindholm.

Självfallet behöver en socialdemokratisk regering i dag ett bredare stöd även från anställda i tjänstemannayrken, men redan på min tid var inställningen densamma (och själv har jag skrivit in i två olika partiprogram en argumentation för att tjänstemännen i egenskap av löneanställda har gemensamma intressen med de i LO-fack organiserade arbetarna.

Men det betyder inte att det i grunden marxistiska klassperspektiv, som partinamnet Arbetarepartiet-Socialdemokraterna speglar, i dag skulle sakna vikt och mening.

Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen har, även i geografiskt närbelägna länder där jag har arbetat på partiuppdrag, brutit sina historiskt starka band, och detta är en av förklaringarna till det minskade politiska stödet till Socialdemokraterna i val.

Alltså: Gör vi som de ovan nämnda fackliga ledarna säger, har vi i ett eventuellt kommande val en chans att ytterligare öka i styrka.

Alternativet att vi dansar efter Mittens pipa innebär att vi raskt kommer att förlora väljare i LO- och hyresgästleden till Vänsterpartiet.

6 kommentarer

 1. Man skall inte glömma att turerna kring regeringsbildningen också lett till ökat stöd för (SD), alltså till ökad polarisering, vilken ju både (SD) och (V) lever på. Ett extraval skulle nog mycket sannolikt bara befästa den polariseringen, vilket väl knappast är önskvärt. Missnöjda (S)-väljare har ju faktiskt i icke ringa utsträckning gått till (SD) i stället för till (V)!

  Jag vill påpeka att (SD)s dragningskraft för mig är helt obegriplig. (SD) har en enda bärande idé, etnisk rensning. I alla andra frågor har partiet triangulerat. Man behöver inte gå långt bakom Jimmy Åkessons polerade fasad för att se vilken rasistisk smörja det är, som är basen och som frodas i svansen.

  Nej, (S) skall inte förväntas läga sig platt för (C) och (L), men det är en lika absurd tanke att borgerliga partier skulle lägga sig platt för (S), LO-facket och (V). Riksdagen har ju faktiskt en tydlig borgerlig majoritet (om man betraktar SD som ett borgerligt parti).

  Att (C) helt vill skrota anställningsskyddet är ju en propagandistisk överdrift. Sådana får mig alltid att dra öronen åt mig. Det handlar ju faktiskt om ganska små justeringar.

  Förresten, ”nyliberalism”, ett av vänstern omhuldat skällsord, vad är det egentligen? Det har jag alltid undrat. Företagarvänlighet? Nåja, privat företagsamhet är inte alltid ofelbar, men det är å andra sidan långtifrån alla offentligt styrda verksamheter heller. Att de, som har makten över pengarna, gärna styr dem till varandras fickor är ovedersägligt. Men utan privat företagsamhet skulle landet ha varit bra mycket fattigare.

  Jag tror inte det är så enkelt som att socialdemokratiska partiers tillbakagång beror på att de rört sig åt höger. Då skulle väljarna inte ha rört sig ännu längre åt höger!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2018 12 23 0:14 #

 2. Det är bra att LO har kommit ut på banan och reagerar över vad som sker inför kommande regeringsbildning.
  Även Tjänstemannafacken borde visa sig och markera i viktiga frågor som berör anställningstrygghet.
  Jag anser också att perspektiven i debatten borde få en bättre balans och inte enbart handla om att lämna arbetsgivaren enväldig rätt att avskeda anställda. I dag råder det ett utbrett tillstånd med staplade visstidsanställningar och därtill möjligheter att avskeda på ganska lösa grunder utifrån ”rådande” arbetsbrist
  Även bemanningsföretagen skapar stor oro för såväl inhyrda som dem som är anställda direkt på arbetsplatsen. Omstöndigheter framför allt för inhyrd personal som kan gälla allt från löner till skyddsarbete och anställningstrygghet där facket saknar resurser som ger möjligheter att helt bevaka medlemmarnas intresse.

  Stefan Löfven med sin fackliga erfarenhet är en resultatinriktad förhandlare som förstår vikten av komprimissens betydelse.Men om det i detta fall innebär att partiet blir som vilket annat borgligt parti är det ett förödande högt pris. I en tid då högerpopulister har knutit till sig stora grupper av anhängare är det än viktigare att stå upp för vår värdegrund och historia.Om vi inte tror på på den sätts hela arbetarrörelsen ide om rättvisa och jämlikhet på ett riskfyllt gungfly, vilket innebär att andra krafter helt kan bestämma samhällsutvecklingen.
  Det är illa nog, som det är.

  Comment by olle pålsson — 2018 12 23 5:38 #

 3. Till Olle Pålsson: Jag är helt ense med dig.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 23 13:40 #

 4. Thomas Bodström sa nyligen i ett TV-inslag på frågan om hur (s) skulle ställa sig till (c):s kravlista att partiet skulle svälja den rakt av. När man fick en ”gratischans” att bilda regering i en riksdag med borgerlig majoritet var inget pris för högt för att behålla makten. Hur representativ är Thomas Bodström inställning?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2018 12 24 22:30 #

 5. Till Thomas Åkerblad: Det vet väl ingen med säkerhet. Men min politiska näsa säger mig att väldigt många sossar känner olust inför att lägga sig platt för Annie Lööfs krav. Märk att kommentaren närmast före din har samma tendens som mitt eget inlägg.

  God jul, gamle trätobroder!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 24 23:48 #

 6. ”Trätobroder” tar jag som en hedersbeteckning! :-) God Jul och Gott Nytt ÅR!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2018 12 25 23:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^