Melodikrysset nummer 50 2018

15 december 2018 16:35 | Last chorus, Media, Musik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Jag gillar julkryssen framför allt när de innehåller de allra bästa insjungningarna av de allra bästa och mest stämningsskapande julsångerna, men dagens julkryss innehöll mycket lite av det slaget. Och Bach, spelad av Nils Landgren på trombon, är ett exempel på att även instrumental julmusik kan låta bra.

Men sen blev det med förlov sagt ganska mycket julmusik som inte håller måttet eller val av artister och inspelningar som verkligen inte hör till de allra bästa.

Det här började redan med den allra först spelade låten, ”Tänd ett ljus”, 1969 inspelad med Triad.

”Den julen”, 2011 med Jenny Silver (Ölund), hör väl inte heller till de bästa julsångerna, men i dag skulle vi kunna, att det var Wham som gjorde originalet och att detta hette ”Last Christmas”.

Bo Kaspers orkester gillar jag normalt, men inte hör ”Önska dig en stilla natt” från 2012 till deras bästa låtar.

Och nog finns det bättre inspelningar av ”Jingle Bells” än den Jim Reeves gjorde 1968?

Justin Bieber har aldrig hört till mina favoriter, och hans insjungning 2011 av ”Santa Claus Is Coming To Town” från 1934 har inte fått mig att ändra uppfattning.

Familjen Glenmark rymmer en hel del musikalisk förmåga, men varför hade Eldeman i dag valt att spela ”Givmilda blå” med Karin Glenmark?

Sen kom en lite märklig trippelfråga. I min ålder hör Bertil Boo till de schlagerartister man självklart känner till, och jag har naturligtvis också hört hans insjungning från 1949 av ”Jag drömmer om en jul hemma”. Den är en julklassiker, vars engelskspråkiga originaltext finns insjungen av en rad artister, den ena bättre än den andra. Men ingen kallade den här låten för ”I Am Dreaming of a White Christmas”. Den hette och kallades överallt för ”I’m Dreaming of a White Christmas”.

Och riktigt tjatigt blev det att höra rabblet av kända julmelodititlar i medley-tappning. Det var nästan så att jag fick lust att kräkas på radion.

Då innebar ”Sound the Trumpet” (1968) med Bob Marley and The Wailers åtminstone lite omväxling.

Shirley Clamp har jag heller inget emot, men nog är originalversionen av ”Do They Know It’s Christmas” med Band Aid ändå lite bättre.

En riktigt bra jullåt är ”I Saw Mommy Kissing Santa Claus” från 1957, samma år inspelad på svenska av Lisbet Bodin och här i Sverige kallad ”Jag såg mamma kyssa tomten”. Fast i dag fick vi höra den instrumentalt.

Även en hundhedning som jag tyckte att det till slut blev lite julstämning i slutet av årets julkryss, när vi fick höra en julpsalm, visserligen relativt ny i just Psalmboken, men under nästan 100 år sjungen så här års i frikyrkor och skolor – jag sjöng den i Nylands skola under mina pojkår.

I dag fick vi höra den med Agnetha Fältskog och dottern Linda. Fast som vanligt försökte Anders Eldeman krångla till det lite – som om vi inte visste att Agnetha Fältskog förr var medlem i ABBA.

Nu tändas tusen juleljus

Text och musik: Emmy Köhler (1898)
In i Den svenska psalmboken först 1986, som psalm nummer 116.

1. Nu tändas tusen juleljus
på jordens mörka rund.
Och tusen, tusen stråla ock
på himlens djupblå grund.

2. Och över stad och land i kväll
går julens glada bud
att född är Herren Jesus Krist,
vår Frälsare och Gud.

3. Du stjärna över Betlehem,
o, låt ditt milda ljus
få lysa in med hopp och frid
i varje hem och hus.

4. I varje hjärta armt och mörkt
sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus
i signad juletid.

Jag visste inte att den här julpsalmen numera också finns översatt till estniska, men på nätet har jag hittat både den estniska texten och en kyrkoinsjungning på mitt barndomsspråk:

Nüüd süttib küünlaid tuhandeid

Estnisk text från 2011, gjord av Tähti Lehtsaar, EKB Liidu muusikasekretär

Nüüd süttib küünlaid tuhandeid
ja öö nii valgeks saab
ja taevas tähti miljoneid
nii kaunilt säramas.

Taas üle kogu maailma
käib sõnum auline,
on sündinud Poeg Jumala,
kes Päästjaks kõigile.

Täht Petlemmast on säramas
veel täna ilmale,
toob rahu, lootust, õnnistust
ta iga majasse.

Nüüd tehke lahti südamed
kõik jõulurahule,
et igas hinges särama
lööks jõulutäheke.

12 kommentarer

 1. Eldeman har gjort många julkryss, han skrapar väl helt enkelt botten av julmusikhinken nu! Jag var inte heller direkt imponerad av låtar och artister.

  Comment by Dorothea — 2018 12 15 19:08 #

 2. Till Dorothea: Jag har tidigare tyckt att han har knåpat ihop trevliga och rätt varierade julkryss, men den här gången var alltså resultatet tillräckligt bra.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 15 22:10 #

 3. Ang. Nu tändas tusen juleljus, så har den i den svenska psalmboken nummer 116. Du har säkert googlat och fick uppgiften från den finska psalmboken där numret är 34.
  Hälsar Per Wärmegård, som alltid läser dina melodikrysskommentarer och denna vecka gör det vid Röda havets strand.

  Comment by Per W — 2018 12 15 22:25 #

 4. Hej Enn.

  Nu tändas tusen juleljus har nummer 116 i 1986 års psalmbok.

  Krister

  Comment by Krister Kappel — 2018 12 15 22:31 #

 5. Till Krister Kappel och Per W: Jag sökte, som man ju ofta gör, på nätet och fick tydligen upp texten via den finska psalmboken. Jag har förstås Psalmboken i flera upplagor ända sen min egen skoltid, men det var ju bekvämare att kopiera den text jag hittade. Tack båda två!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 16 13:30 #

 6. Tänk vad olika man tycker. En kommentator till ”Kyrkoherdens tankar” tyckte att medley-illustrationen var den roligaste genom tiderna i Melodikrysset…

  Comment by Hans Wikell — 2018 12 16 22:25 #

 7. Till Hans Wikell: För mig får andra självfallet tycka annorlunda än jag, men det hindrar mig ju inte att på min egen blogg redovisa vad just jag tyckte.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 17 0:38 #

 8. Naturligtvis, det var ingen kritik mot dig. Ville bara visa hur olika tycke och smak är. Själv är jag lite kluven i just denna fråga.
  Jag önskar dig en trevlig helg!

  Comment by Hans Wikell — 2018 12 17 8:53 #

 9. Till Hans Wikell: Trevlig vinterhelg även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 17 10:20 #

 10. Hej Ernst!
  Håller i viss mån med dig, och krysset var dessutom onödigt lätt. Enda stenen var ju Karin G, som i stället var svårfunnen och lite omotiverad. Medleyt blev tjatigt efter en stund och det ordet kunde ha illustrerats bättre, med ett riktigt julmedley med t ex Boney M eller Thorleifs. Den där rabbelmannen har Anders haft med minst en gång tidigare, och det var inte roligt då heller.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 12 18 14:33 #

 11. God Jul och Gott Nytt År, Enn och Birgitta. Jag följer dig fortfarande, även om jag inte skriver kommentarer. Du var den första bloggare jag började följa 2006. Ständigt intellektuellt spänstig och underhällande. Jag vill tacka dig för att du introducerade Doris Kareva, min absoluta favorit, liksom Arvo Pärt i musikens värld. Må så gott med familjen. Jag blev farmor i år, en makalös upplevelse. Lilla Sigrid kom mycket för tidigt, och rädslan var stor en tid, men nu är vi på fastare mark.

  Comment by Ann Kristin Sandlund — 2018 12 22 11:10 #

 12. Till Ann Kristin Sandlund: Vad roligt att du fortfarande följer min blogg! Jag släpper ju, som du vet, också in kommentatorer som har andra åsikter än jag om politik och religion, dock med förbehållet att jag plockar bort rasister och andra politiska extremister, som bara utnyttjar min fortfarande mycket lästa blogg i propagandasyfte, men märk väl: Dig har jag alltid betraktat som en likasinnad. Roligt att få höra att det jag har skrivit om Kareva och Pärt har burit frukt hos dig. Sköna helgdagar önskar jag dig.

  Comment by Enn Kokk — 2018 12 22 12:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^