Peter Weiss – Konst som motstånd

25 oktober 2006 14:48 | Film, Helga Henschens Vänner, Konst & museum, Politik, Prosa & lyrik, Teater | 3 kommentarer

Jag är sekreterare i föreningen Helga Henschens Vänner.

Helga var under en period gift med konstnären och författaren Peter Weiss. De fick tillsammans en dotter, Rebecca Weiss.

Med Helga kom jag att bli personlig vän, också att samarbeta politiskt.

Peter Weiss har jag aldrig haft någon personlig kontakt med, däremot läst – jag hade också under en period i mitt studentliv de collage, som följde med boken ”Diagnos” (Cavefors, 1963), på väggen i mitt hyrrum i en fallfärdig kåk i hörnet av Linnégatan och Kungsgatan i Uppsala men tvingades till slut ta ned dem, eftersom de blev så påträngande, att jag inte kunde plugga.

Men jag har alltid tyckt, att han var en fascinerande konstnär och författare.

Från Daniel Suhonen på ABF-huset i Stockholm har jag fått följande, som jag tror kan intressera många av mina bloggläsare och, givetvis, medlemmarna i Helga Henschens Vänner:

Konst som motstånd
Peter Weiss 1916 – 90 år – 2006

Den 8 november 2006 skulle Peter Weiss (1916-1982) ha fyllt 90 år. Hans rika konstnärskap och liv innefattade måleri, grafik, collage, film, litteratur, dramatik och kulturjournalistik under 45 år. Eftersom Peter Weiss var en europeisk konstnär (tysktalande tjeckisk flykting till Sverige) inbjuder det till ett europeiskt kulturpolitiskt samtal. Under hösten kommer hans romantrilogi ”Motståndets estetik” att återutges.

Peter Weiss politiska aktualitet sätts i fokus för jubileet: Vad skulle Peter Weiss ha sagt om den politiska och kulturella situationen idag? Kan man använda hans verk för att analysera en värld efter muren? Hur står sig hans devis om kulturen och politiken som oskiljaktiga? Vem kan spela Peter Weiss roll idag? Vem gör motstånd med kultur?

Jubileet kommer att sträcka sig från slutet av oktober 2006 till november 2007 och innehåller, bokutgivning, pjäser, seminarier, vandringar, läsningar och filmvisningar.

Det uppdaterade programmet för det svenska Peter Weiss-jubileet finner du hos ABF.

Man kan också beställa programfoldern, som presenteras den 8 november.

Frågor kan ställas till Daniel Suhonen, ABF Stockholm 08-453 41 26, 070-35 38 361

Arrangörer:
ABF Stockholm, Albert Bonniers förlag, Centrum för marxistiska studier, Cinemateket, Goethe-Institutet, Gunilla Palmstierna-Weiss, Internationale Peter Weiss Gesellschaft, Socialistisk debatt, Stockholms stadsteater, Teater tribunalen. Med stöd av Riksbankens jubileumsfond.

3 kommentarer

  1. Hej du Enn Kokk – vi var en gång en kort tid elever i samma klass i H A Läroverket i Sundsvall.
    Skriver apropos Helga H. Hon, hennes sambo i början på 70-talet (Erik Nyhlen) var grannar på översta vån Torkel Knutssonsg 35 (tror jag det var alldeles intill T-bane entren). Helga o min fru Birgitta Watz var tecknarkompisar (i Svenska Tecknare) o Erik o jag uppvuxna i Ådalen – så vi tog över all vettigt snack! Har en del fina storys om Eriks o mina äventyr i sökandet efter Gusten Forsmans doter, om du vill höra. För oss var Ådalen början o slutet för allt. Men i så fall – skicka din e-mail!
    Hälsn Jan W

    Comment by Jan Wareus — 2013 02 21 19:44 #

  2. Till Jan Wareus: Din lilla kommentar är full av överraskningar.

    För det förta har jag aldrig kopplat ihop Helga Henschen och Erik Nyhlén, fastän jag kände båda – båda var för övrigt med i Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, KSF. Men Helga hade ju flera olika relationer genom åren, och mina egna kontakter med henne gick också i vågor.

    Lite mer pinsamt är det att erkänna att jag inte minns dig från Läroverket i Sundsvall, men du säger själv att vi bara gick kort tid i samma klass. När var det, och var det i realskolan eller gymnasiet? Ditt efternamn är å andra sidan ovanligt, så det borde jag ju komma i håg.

    Comment by Enn Kokk — 2013 02 21 21:36 #

  3. Hej Enn – missade din kommentar av 2013 02 21! Jo vi var klasskamrater en tid på realskolan, tror jag. Jag hade då min pappas ngt konstiga namn Alespong, som min fru inte tyckte om. Så jag blev Andersson – Wareus.
    Historien om Gusten Forsmans doter o fler gav jag till Erik som tyvärr dog rätt ung, ju. En ”tremänning”, som skriver släkthistoria o inbegriper många kulturpersoner från Ådalen (Erik N + Ragnar Åslund + Ivar Öhman bl.a.) har letat upp Eriks synopsis till en Ådals-bok som jag nu har. F ö har vi fler gemensamma bekanta – jag joggade alltid med Sven O Andersson på Brommalandet. Hans fru Lena gav mig en ngt annorlunda bild av Slas, minns jag, men alla mynt har ju två sidor, konstnärer kanske ännu fler! Slas var stor som konstnär men hade faktiskt sociala tveksamheter. För honom var jag alltid ”lappjäveln” men han var också omtänksam ibland – fick boken ”Att resa sig upp och gå” med dedikation. Tog honom på orden o flyttade till Afrika 1979 o lär stanna här. Ha det bra från Jan Wareus

    Comment by Jan Wareus — 2013 11 16 10:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^