Melodikrysset nummer 45 2018

10 november 2018 15:40 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Nej, vad jag vet har killen som greps för beskjutningen av en lägenhet i ett grannhus i vår bostadsrättsförening ännu inte erkänt. Men jag återkommer så snart jag vet något mer om vem som sköt och vad han ansåg sig ha för skäl.

Den för mig svåraste frågan i dagens kryss var den där man spelade en signaturmelodi. Först var jag inne på helt fel spår, men när jag hade fått första och sista bokstaven och bara saknade bokstaven mellan, kom jag på rätt svar: Den här lilla trudelutten spelas rimligen på bio, närmare bestämt på SF-biograferna. En gång i världen kunde det hända, att jag gick på bio praktiskt taget varje kväll, men numera är jag nästan aldrig på bio, så jag har helt enkelt inte hört den här signaturen.

Numera kan man ju se oerhört många slag av filmer på TV i stället, men även där är jag ganska selektiv. Jag har till exempel aldrig sett något avsnitt av ”Sopranos” (i original ”The Sopranos”). Så för mig var även signaturmelodin från 1997, ”Woke Up This Morning” med Alabama 3, obekant, men eftersom jag så småningom fick varannan bokstav i titeln för programmet, klarade jag till slut att det var fråga om ”Sopranos”.

”Philadelphia”, filmen från 1993 med Tom Hanks och med musiktema (”Streets of Philadelphia”) av Bruce Springsteen, har jag heller aldrig sett. Springsteen finns i stor mängd i min privata skivsamling, men för att göra frågan svårare spelade Eldeman i dag musiktemat med Molly Johnson.

Filmen ”Bel Ami” (från 2012) har jag aldrig sett. Däremot har jag hört melodin med samma namn (från 1939). Och i en av våra bokhyllor finns en rad böcker av Guy de Maupassant, däribland ”Bel Ami” från 1885.

Men den lättaste filmfrågan i dag var, för mig i alla fall, den där ljudillustrationen var ”Easter Parade”, som ingick i en film med samma namn, från 1948 och med Fred Astaire och Judy Garland i de ledande rollerna. Fast sen försökte Eldeman krångla till frågan lite – det svar vi så småningom skulle komma fram till var påskris.

I anslutning till filmfrågorna tar jag också Lili & Susie, inte för att de 2016 sjöng in ”Oh Mama” utan för att de sjöng den här låten redan i TV-programmet ”Solstollarna” från 1982. Fast då var jag upptagen av helt andra saker, och förresten ville Eldeman kolla om vi visste att Lili och Susie är systrar.

Till Eldemans egenheter hör att vissa artister förekommer då och då, ibland ofta, i hans melodikryss. Norah Jones är ett exempel – i dag hörde vi henne i ”Come Away With Me”. Jag har ingenting alls mot Norah Jones. Det här är bara en iakttagelse.

Bryan Adams har jag inget speciellt förhållande till, men här gav oss kryssmakaren som ledtråd, att den vi hörde i ”Summer of ’69” också är fotograf.

Själv är jag ofta fäst vid äldre örhängen.

Ett exempel är ”Jag tror på sommaren”, skriven 1967 av Stig Olin och insjungen samma år av sonen Mats Olin. Fast här försökte Eldeman villa bort oss genom att spela den med sång av Ann-Louise Hansson.

Jules Sylvains och Sven Paddocks ”Med en enkel tulipan”, insjungen 1938 av Harry Brandelius, fick vi i dag höra instrumentalt, och sen ville programledaren veta, vad man brukar ropa när man överlämnar det sången handlar om. Jo, Hurra!”.

Och så är det bara en fråga kvar, en med en instrumental version av en danslek. Jag vet inte om dagens barn kan den här, men jag klarar ”Domaredansen”, kanske för att jag liksom den är uråldrig. Texten börjar så här: ”Nu vilja vi begynna en domaredans”.

Fast jag måste ju samtidigt vara ärlig: dansa danslekar klarar jag inte längre.

Men det är kul att titta på. Till exempel vid midsommarstången vid Hembygdsgården i Öregrund.

Sen isar det sig, att jag ändå har glömt ett frågesvar, nämligen svaret på den allra första frågan. Krysset började i dag med musik ur ”Barberaren i Sevilla” (1775) med musik av Gioacchino Rossini.

8 kommentarer

 1. Tyvärr måste jag erkänna att jag ofta har problem med klassiska frågor, till vilka dagens första tråkigt nog måste räknas – vem har skrivit ouvertyren på L2? Det irriterar mig att jag går bet trots hjälpbokstäverna…

  F ö anser jag att danslekar är ett överskattat nöje:)

  Janne H

  Comment by Janne H — 2018 11 10 18:36 #

 2. …äh, nu vet jag – Rossini, förstås! Till slut går det upp en Liljeholmen…

  MEN – det är något knas med kommentarsfunktionen. När jag publicerat mitt förra inlägg så står det fortfarande ”Inga kommentarer” uppe i toppen, och inlägget syns inte. För att se det måste (i alla fall jag) klicka på ”Inga kommentarer” – då visas inlägget! Detta innebär möjligen att du, Enn, inte tror att någon skrivit något; man (bara jag?) måste ju klicka enl ovan (och varför skulle man det, där borde det ju inte finnas ngt att läsa…). Lite skumt är det!

  Janne

  Comment by Janne H — 2018 11 10 23:50 #

 3. Till Janne H: Jag missförstod mitt eget klotter och trodde att jag hade redovisat även det här frågesvaret. Men nu är det gjort!

  Jag är uppvuxen i ett hem, där man inte lyssnade på klassisk musik, men under min läroverkstid på femtitalet lärde jag mig allt mer också om den här delen av musikvärlden, och mycket mer av det här blev det sen när jag och Birgitta, som kommer från en annan miljö, flyttade ihop.

  Danslekar måste man ju inte delta i, men jag är ganska road också av den folkliga musikskatten.

  Comment by Enn Kokk — 2018 11 10 23:57 #

 4. PS till Janne H: Jag var upptagen av en massa andra saker i går, så jag la inte ut inkommande kommentarer förrän fram mot midnatt, kommenterade dem också då. Under tiden hann du skriva den här andra kommentaren.

  Comment by Enn Kokk — 2018 11 11 17:51 #

 5. Aha – det förklarar saken, det är alltså du som styr när ivägskickade inlägg syns, om jag förstod dig rätt. Då är jag med – jag trodde det skedde automatiskt.

  Håller helt med om det du skriver om den folkliga musikskatten!

  Comment by Janne H — 2018 11 11 18:54 #

 6. Till Janne H: Jag hade förr ingen spärr, men eftersom detta utnyttjades av rasister och andra extremister till att föra ut propaganda till mina många läsare, kände jag mig tvungen att förhandsgranska innehållet i insända inlägg.

  Jag är inte bara demokrat utan också gammal journalist, bland annat chefredaktör och ansvarig utgivare för en mycket stor tidning.

  Men i övriga avseenden får de som läser min blogg gärna ge uttryck för andra åsikter än mina. Liberaler, konservativa, vänsterpartister och så vidare får naturligtvis ge uttryck för sina värderingar och politiska ståndpunkter här på bloggen men får då räkna med att få repliker (s) från bloggägaren.

  Comment by Enn Kokk — 2018 11 11 21:37 #

 7. Apropå att uttrycka åsikter – det är ju demokratiskt och bra att vi får ha olika åsikter, och även uttrycka dem. Det har folk dött för! Men numera blir det ofta personangrepp och otidigheter, vilket jag för min del tycker återfaller på den som använder dem. Eller som vi sa när jag var liten: Den som sa det han var det!

  Comment by Dorothea — 2018 11 12 14:09 #

 8. Till Dorothea: För egen del har jag som skribent också en sida, som ibland ligger på gränsen till det man kanske inte borde skriva. Jag har en fallenhet för skämt och drastiska formuleringar, något som ledde till jättemånga pressgrannecitat i tidningar oberoende av dessas egen politiska kulör.

  En journalistkollega, som själv var folkpartist, sa en gång till mig att jag som person och kompis var from som ett lamm, men det hade ju också visat sig, att jag var förmögen att skriva Korta meningar (avdelningen där smockorna utdelades) som verkligen tog i veka livet.

  Under min chefredaktörstid på Aktuellt i politiken (s) blev jag en gång uppringd av Alf Thoor – det var inte han som sa det ovan citerade – på Expressen, som ville bjuda mig på lunch, och jag sa ja utan att han hade berättat varför han ville träffa mig. Jag kände honom nämligen inte personligen.

  Vi åt en god lunch tillsammans, och till slut frågade jag honom om det var något särskilt han ville.

  Han sa då att han ville träffa mig personligen för att han ville bekanta sig med mannen bakom AiPs ryktbara Korta meningar.

  Comment by Enn Kokk — 2018 11 12 16:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^