Melodikrysset nummer 43 2018

27 oktober 2018 19:39 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 16 kommentarer

När jag i dag började lösa Melodikrysset, blev jag redan från början helt ställd: Även svar som jag var helt säker på gick inte att få in på de ställen Anders Eldeman sa att de skulle in på. Jag trodde först att Aftonbladet, vars kryss i TV-bilagan jag brukar använda, hade publicerat fel kryss, men när jag då hämtade Dagens Nyheter och försökte lösa krysset där, visade det sig, att det var lika oanvändbart. Jag vet egentligen inte vad det här strulet berodde på, men jag skulle gissa att Eldeman av det ena eller det andra skälet har tvingats numrera om flertalet kryssfrågor och att radion har sumpat att sända ut den nya korrigerade versionen.

Jag brukar ju inte göra det alltför enkelt för dem som lördag efter lördag söker rätt kryssvar på min blogg – man måste till exempel själv ha skrivit ner frågorna och var svaren ska skrivas in.

Men i dag ska jag frångå mina principer och hjälpa dem som av ovan redovisad anledning inte får någon rätsida på krysset: Jag redovisar svaren i den ordning de efterfrågades i krysset och noterar då också var svaren ska skrivas in (med felaktigt angiven plats i en efterföljande parentes).

V 14 (inte V 13): Om ni, i motsats till mig, brukar lyssna på ”Så mycket bättre”, har ni kanske hört Magnus Uggla 2013 sjunga ”Jag och min far”. Men originalinspelningen gjordes redan 1998 av Olle Ljungström. I det här fallet är båda versionerna hörvärda.

L 15 (inte L 14): Povel Ramels (text och musik) och Beppe Wolgers’ (text) ”Ta av dig skorna” förekom i samma mycket begåvade herrars revy 1966 och är en av de mest sensuella och begåvade sånger Ramel någonsin har spelat in på skiva:

Ta av dig skorna

Text: Povel Ramel och Beppe Wolgers, 1964
Musik: Povel Ramel, 1964

Varje gång du tar av dig skorna
så medge att det känns skönt.
Det betyder att apan i dig har än en framgång rönt.
Uh! Fantastiskt!
Dröm om min förvåning, när jag plötsligt förstod.
Dröm om min förvåning, den bananen var god.

När du finner din rätta partner,
det gäller kvinna som karl,
märker du hur det rycker lätt i den lilla svans du har
Uh! Fantastiskt!
Dröm om min förvåning när det hela stod klart!
Allting, allting, allting blev så underbart.

Underbart är att bara sitta still i ett träd och glo.
Underbart är att lägga sig och sussa på maten.
Underbart är att gifta sig och bilda ett eget bo,
följande de ursprungligaste prejudikaten.
Ja, dröm om min förvåning det är den dröm som är bäst.
Tänk på det när du tar skorna av härnäst.

Ta av dig skorna, ta av dig skorna, ta av dig skorna,
o-o-o-o-o-o-o-o-o-o.

Sköna kvinnor tar av sig skorna
i dunklet under ett bord.
Tog soldaterna av sig skorna så blev det inga mord.
Uh! Fantastiskt!
Dröm om min förvåning, den är fruktansvärt stor.
Jag såg hela FN – alla saknade skor!

Äpplen faller med sorgsna dunsar
och bladen singlar från trän.
Själv jag lever så sorglöst sko-lös fast timmen verkar sen.
Uh! Fantastiskt!
Dröm om min förvåning – ljuv och lätt som en sky.
Varje lycklig morgon glimrar världen ny.

Underbart att ha hustru för hon finns hos mig varje dag.
Vi kan älska när helst vi vill, så ljuvligt och praktiskt.
Den hon bara vill leva för är lyckliga, glada jag.
Jag är din och kan ge dig barn, det är väl fantastiskt!
Så dröm om min förvåning. det är den dröm som är bäst.
Utan skor så blir ditt liv en häpen fest.

Ljuva barfotadagar leker mänskorna med varann,
dricker, skrattar och dansar till en strumplästorkester.
Rolös man är en trolös man men bäst är en skolös man.
Lycklig, fri och ursprunglig tar han kärlekssemester.
Så dröm om min förvåning. det är den dröm som är bäst.
Tänk på det när du tar skorna av härnäst.

Ta av dig skorna…

L 10 (inte L 9): Johannes Brahms hör som symfoniker inte till mina favoriter – jag hörde så sent som i torsdags hans ”Symfoni i D-dur” på vårt Musikens hus här i Uppsala. Men i det mindre formatet kan han vara hörvärd. Ett exempel i dagens kryss var hans vaggvisa (”Nu i ro slumra in”, 1868). I dag hörde vi den med Carola.

L 1 och L 13 (inte L 12) var en av de där omotiverade dubbelfrågorna som Eldeman fortsätter att plåga oss med: Orup (Thomas Eriksson) skrev 1968 ”Från Djursholm till Danvikstull”. Det är en fin låt, men vad har den gemensamt med Johann Strauss’ ”Dunder och blixt”(”Donner und Blitz”, 1868), som skulle ge oss svarsordet åska?

V 6 och V 1: Hasse och Tage är, trots deras tilltagande kritik mot Socialdemokraterna, som de aktivt stödde i valrörelsen 1968 – jag hade för egen del kontakt med Tage Danielsson om ”En soffliggares dagbok” – ändå så här i retrospektiv inte bara mycket begåvade filmskapare, revymakare, författare med mera utan också speglar av stämningar i tiden. I dagens kryss fick vi höra deras ”Goddag, goddag” ur ”Under dubbelgöken” (1979), men i just den revyn, på Berns, fanns annat som slog hårdare mot det parti de själva tidigare aktivt hade stött (Tage Danielsson om sannolikhet, det vill säga kärnkraftssäkerhet, Hasse Alfredson i ”Det hade jag ingen a-a-aning om” och Ingvar Carlsson med öknamnet Foten. Både jag själv och Birgitta Dahl, en gång i världen energiminister, är numera varma anhängare av kärnkraftens snarast möjliga avveckling, så jag försöker inte markera något avstånd till Hasse & Tage. För övrigt var Birgitta och jag i går i Hasses och Tages arbetslokal, en liten röd stuga i Vitabergsparken på Söder i Stockholm, dess förinnan familjen Alfredsons bostad. Vi var inbjudna dit av filmaren Henrik von Sydow, en son till Max von Sydow, som ville intervjua oss båda för en film han håller på att göra om Hasse & Tage. Ni lär så småningom få se det samlade resultatet – det är inte bara vi två som har intervjuats eller kommer att bli intervjuade.

L 4: ”Regnet det bara öser ner” sjöng Siw Malmkvist 1970. Internationellt är den här låten känd med Burt Bacharach: ”Raindrops Are Falling On My Head”, men i dag fick vi höra den med sverigefinske sångartisten Jari Sillanpää.

V 12 (inte V 11): Jag gillade mycket ”Spring för livet” med Sara Varga i Mellon 2011. Jag trodde till att börja med att hon var av ungersk härkomst, men Varga är ett taget artistnamn. Egentligen heter hon Jansson.

L 3: Från mina egna unga år minns jag ”Sjung och le”, 1951 skapad av Olle Bergman. Den är ett exempel på att riktiga schlager inte är bortglömda redan dagen efter första framförandet.

L 9 (inte L 8): Musikalen ”Miss Saigon” (1989) skrevs av Claude-Michel Schönberg (musik), Alain Boubil (sångtexter) samt Alain Boubil och Richard Maltby (manus). Storyn är baserad på Giacomo Puccinis ”Madame Butterfly”.

L 7 (inte L 6) + V 11 (inte V 10): Dire Straits och deras ”Walk of Life” har jag hört många, många gånger. Min son, Matti Dahl, lärde mig lyssna på Dire Straits, inte minst Mark Knopfler, en gång i världen.

L 2: Hasse & Tage, som jag redan har berättat om, förekom sedan en gång till. På Skeppet i Värtahamnen gjorde de 1970 en bejublad föreställning, 88-öresrevyn, där de bland annat sjöng en låt av britterna Flanegan och Allen, på svenska kallad ”Ett glas öl”. Britternas original handlar om något annat, men Eldeman ville ha det Hasse och Tage sjöng om översatt till engelska, och svaret blir då beer.

L 8: Min väderade krysskollega Krister Kappel påpekar, att jag har glömt att redovisa svaret på den allra sista frågan. Lösningen har jag – jag har skrivit in Rain, eftersom den efterfrågade filmen med Gene Kelly, ”Singin’ In the rain”, finns i vår filmhylla och vi har sett den många gånger. Vi gillar den!

16 kommentarer

 1. Ja, idag blev jag helt ställd! Jag var övertygad om att det var fel kryssplan som var publicerad både i DN, och på SR’s hemsida. Jag gav upp, men läste senare på eftermiddagen på bägge dessa hemsidor att det hade blivit fel i hans manus, så själva kryssplanen var korrekt trots allt. Tack för ditt digra jobb med att vägleda på rätt sätt! Jag lyssnade på sändningen igen på srplay, och fick då faktiskt ihop det till slut.

  Comment by Maggan — 2018 10 27 20:03 #

 2. Hej Enn!

  Du har glömt redovisa ”Singing in the rain”.

  Med vänlig hälsning, Krister

  Comment by Krister Kappel — 2018 10 27 21:36 #

 3. Det var skickligt att klura ut hur det skulle vara! Hoppas vi får en förklaring från radion hur det kom sig att det blev så trassligt.
  Miss Saigon har jag sett i London, en helt fantastisk föreställning.

  Comment by Dorothea — 2018 10 27 22:05 #

 4. Alldeles konfys blir jag – hur i hela fridens dar lyckades du klura ut ett kryss där c:a hälften av adresserna var fel? En beundransvärd bedrift, allrahelst med sviktande syn…för min del gav jag upp på ett tidigt stadium; visserligen lyssnade jag igenom allt men insåg att det inte skulle gå att fylla i det (jag använder SR:s digitala plan på hemsidan, där man vänligt nog skrev att det blivit fel och att man bad om ursäkt. Inget om VAD som blivit fel…). Nu är allt ifyllt – även L8, som jag misstänker har råkat slinka ur din redovisning, men som ju rimligen blir rain. Som sagt, hatten av för gamle Herr Kokk (inte Chloë) som löste dagens virrvarr. Och stort tack för hjälpen!

  Comment by Janne H — 2018 10 27 22:18 #

 5. Till Maggan: Också jag blev jätteförvirrad i början och var ett slag på väg att ge upp.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 27 23:59 #

 6. Till Krister Kappel: Jag var väl helt enkelt så trött i slutet av det här märkliga krysset, att jag glömde bort den här frågan vid redovisningen. Men filmen har jag sett flera gånger – vi har den på video – så svaret är ifyllt i själva krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 0:04 #

 7. Till Dorothea: Själv har jag inte sett filmen, men vi har musiken, så jag känner till den.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 0:05 #

 8. Till Janne H: Jag var på vippen att ge upp, men fortsatte ändå att försöka lösa, antecknade bland annat låtnamn och annat jag var säker på. Sen såg jag att de översta kryssvaren gick att få in, till slut också att andra svar, som jag var tämligen säker på, gick in om man försköt svarsifyllandet ett snäpp uppåt.

  Men svårt och knepigt var det, så inte att undra på att jag på slutet tappade orken och missade att redovisa ett kryssvar, som jag faktiskt hade fyllt i i mitt eget kryss.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 0:26 #

 9. det var jättebra gjort att lösa krysset igår. själv gav jag upp efter halva programmet, så stort tack från christer i göteborg

  Comment by christer bengtsson — 2018 10 28 7:44 #

 10. Jag gjorde så att jag skrev på ett separat papper. Svaren till höger och ”numren” till vänster. Eftersom jag kunde flertalet svar märkte jag att siffran 5 stod på fel plats. När jag hade förskjutit numreringen ett steg gick det att lösa trots allt. Lite extra klurigt men samtidigt ”skoj” på något sätt. Jag gillar utmaningar i korsord, sudoku, chiffer och koder.

  Comment by Claes Kamborn — 2018 10 28 8:30 #

 11. Felet ligger hos Korsord.se som har till uppgift att skapa korsordet enligt Anders manus och sedan leverera detta till SR och landets tidningar.
  Det är alltså korsord.se som har lagt in L5 uppe i högra hörnet. Om man tänker bort den siffran och således numrerar om efterföljande siffror så är krysset korrekt.
  Irriterande men ändå kul med en utmaning. Trist att inte SR kunde vara lite mer informativa på sin hemsida.

  Comment by Jens Göransson — 2018 10 28 9:24 #

 12. Hör ni krysslösare och kommentarläsare, är det bara jag som – i varje fall inte direkt – får upp redan publicerade kommentarer? Jag ser ju nu att när jag skrev mitt inlägg kl 22:18 så fanns redan tre stycken, och var säkra på att jag formulerat min kommentar annorlunda om jag fått läsa dem! Men det stod Inga kommentarer uppe i sidhuvudet (och inga visades, förstås), vilket jag visserligen tyckte var konstigt med tanke på trasslet, men ok, folk är väl utmattade eller allmänt uppgivna tänkte jag. Lite irriterande när man inte kan lita på det tekniska!

  Comment by Janne H — 2018 10 28 10:37 #

 13. Till Christer Bengtsson: Även jag var nära att ge upp.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 11:40 #

 14. Till Claes Kamborn: Jag gjorde som jag brukar: skrev upp det nummer Eldeman sa att det var och på det frågan. Sen, när jag hade kommit på förskjutningsproblemet och dess lösning skrev jag först över de placeringar Eldeman hade angett i programmet, vilket jag senare ångrade, när jag ville redovisa både svar med rätt placering och dt ställe Eldeman hade angett.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 11:49 #

 15. Till Jens Göransson: Intressant – jag visste faktiskt inte att Sveriges Radio använder sig av en utomstående distributör. Att det fanns ett frågenummer som saknade fråga upptäckte jag så småningom själ, och det som stod under den var ju nonsens.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 11:59 #

 16. Till Janne H: Ja, Sveriges Radio borde ju också ha informerat krysslösarna.

  Comment by Enn Kokk — 2018 10 28 12:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^