Talman, inte talisman

24 september 2018 23:25 | Politik | 6 kommentarer

Ted Ström skrev en gång en fantastisk sång om det här landet, bland annat om ”frusna drömmar uti monarkin”. Den heter visserligen ”Vintersaga”, men dess refräng speglar perfekt både det människor av mitt slag känner inför det politiska spel som pågår i Riksdagen och det väder som råder, bland annat här i Öregrund:

Det är då som det stora vemodet rullar in
Och från havet blåser en isande, gråkall vind.

Ted Ström skrev ”Vintersaga” 1984, och samma år kom den ultimata insjungningen av den, den med Monica Törnell. Men Jerry Williams‘ version av den från 1990 är också mycket hörvärd. Jag talar om de sångliga prestationerna, men kanske spelade det också en roll, att de nämnda alla hade hjärtat till vänster.

Jag har, allt sedan mycket unga år, definierat mig själv som demokratisk socialist, en beteckning som i sitt andra led betonar strävan efter ett mer jämlikt samhälle, i sitt första anger att jag accepterar att andra har andra värderingar och har rätt att rösta efter sina övertygelser.

Men jag fordrar av dessa andra att också de är demokrater och även accepterar valutslag, som går emot deras personliga intressen.

I den andan har jag använt stora delar av mitt liv till att bekämpa kommunister och även de rester av nazism och fascism som fanns kvar efter de bruna och svarta diktaturernas fall i slutet av andra världskriget.

Jag ser det som en seger att till exempel det forna kommunistpartiet i Sverige numera är ett vänstersocialistiskt parti som bekänner sig till demokratin.

Men i dag finns det på den andra politiska kanten ett parti, ironiskt nog med namnet Sverigedemokraterna, som alla demokratiska partier från vänster till höger borde hålla på minst armlängds avstånd, och jag talar nu verkligen inte bara om dem som har varit så glappkäftade att partiledningen har känt sig tvungen att utesluta dem.

De rödgröna partierna fick i valet ett mandats övervikt över de fyra borgerliga partierna, men de senare har med röststöd av Sverigedemokraterna nu förhindrat valet av en socialdemokrat till posten som talman och i stället valt en moderat sådan. Sedan snuvades SD på konfekten – de fick inte sin kandidat vald ens till en vice-post.

Det sista har jag verkligen inget att invända mot (och så inte heller min hustru, den tidigare talmannen Birgitta Dahl, som i morgonekot intervjuades om valet av talmän men inte fick någon fråga om just det). Personer som har åsikter av det slag SD-kandidaten har gett uttryck för ska inte ges förtroendeuppdrag som demokratins främsta företrädare.

Men dagens omröstningsprocess är knappast någon slutgiltig moderat och borgerlig seger. Känner jag Jimmie Åkesson & co rätt, kommer de att ge igen, när ett lämpligt tillfälle uppenbarar sig. Och då kommer det att visa sig att talman inte är någon synonym för talisman.

6 kommentarer

 1. Ja, Söders etikettsbrott består i uttalandet att
  Sveriges befolkning kan indelas i etniska svenskar, nationella minoritetsgrupper med egna rättigheter, samt nya, nyligen invandrade, grupper som enligt Söder inte kan få minoritets- rättigheter därför att landet med bevarad enighet inte kan hysa fler minoritetsgrupper än vi redan har. De nyanlända måste assimileras. Horribel uppfattning? Demografiska indelningar har blivit icke politiskt korrekta.

  Comment by Anders Nilsson — 2018 09 26 15:33 #

 2. Till Anders Nilsson: För egen del kom jag vid sju års ålder till Sverige i slutet av andra världskriget, närmast från Finland men född i Estland. De estniska flyktingarna var in emot 30.000, och de som inte fortsatte till USA, Canada och Australien integrerades ganska snart i det svenska samhället, blev också svenska medborgare och lärde sig redan innan dess svenska.

  Svenskarna förstod varför vi hade flytt, och integrationen i det svenska samhället underlättades säkert av att många av oss, till exempel jag, var blonda och blåögda – i till exempel mitt fall kunde folk ana att jag kom från ett annat land först när de hörde mitt förnamn.

  Jag har aldrig försökt dölja att jag är est och jag talar fortfarande, vid 81 års ålder, mitt barndoms- och familjespråk, estniska. Men varför vill du och Sverigedemokraterna (som nämns i den text du kommenterar) etikettera oss som icke-svenskar? Esterna hör för all del inte till de grupper som har status som nationella minoritetsgrupper, men särskilt unika är vi ju inte. I Sverige bor sen urminnes tider inte bara svenskar plus några erkända nationella minoritetsgrupper utan också en jättestor grupp finnar, i några av våra landskap, förvärvade genom erövring, danskar och norrmän, liksom tyskt borgerskap i städer som Stockholm helt integrerade i det svenska samhället. I de uppländska bruksorterna finns det fullt upp av vallonättlingar och så vidare. De här människorna ser sig själva i dag som svenskar, och självfallet är de svenskar – men kanske inte egentligen i din och Söders etniska mening.

  Så frågan är varför du, Björn Söder och andra likasinnade nu ser nytillkomna minoritetsgrupper som hot mot det svenska samhället. Kan det vara att de är mörkare i skinnet och håret än flertalet svenskar? Mängden av flyktingar hit, betingad av att många EU-länder gör allt för att inte släppa in människor med skyddsbehov, är naturligtvis ett reellt problem i meningen att man på kort tid inte klarar att integrera så många, dessutom med olika språk, religioner och kulturer, men varför måste man hela tiden framhålla de nyanländas etniska ursprung?

  Jag träffar ideligen, på grund av ålder och krämpor, vid besök på vårdcentralen och på olika avdelningar på Akademiska sjukhuset vårdpersonal av olika nationellt ursprung och med olika religion – proven som avgör min Waran-dosering tas till exempel av en ung dam från Bangladesh, mycket både trevlig och duktig, och hon talar dessutom perfekt svenska. Men etnisk svensk är hon naturligtvis inte, och hon markerar med sin klädsel att hon har en annan religion än den vanligaste här i Sverige.

  För egen del har jag ingen religion alls.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 26 18:21 #

 3. Din utförliga redovisning av dagens melodikryss tyder på att du med full kraft återhämtat dig från ”dippen” du råkade ut för på Uppsalas gator i torsdags kväll.
  Skönt -hoppas på fortsatt bättring.
  Läser med intresse kopplingen mellan Vintersagan och
  läget i veckans politik-fight. Vill bara uttrycka enönskan att du lite då och då kunde fortsätta med sådana kommentarer. Jag skulle se din blogg som ännu mer läsvärd då. Apropå vänstersocialism kontra kommunism: om dagens vänsterparti ej skall kallas kommunistiskt borde de då inte kunna ingå i regering – inte bara vara underlag? Är de inte fortfarande alltför extrema i avgörande värderingar? Själv är jag tveksam – vad tycker du?

  Comment by Stig H — 2018 09 29 20:34 #

 4. Till Stig H: Jag är, som du kanske vet, en av socialdemokratins klassiska ”kommunistdödare” men måste konstatera att dagens vänsterparti är ett annat parti än det var under till exempel Hilding Hagbergs ledning.

  Nu driver partiet frågor som jag själv en gång i tiden skrev in i det socialdemokratiska partiprogrammet, sådant som att vård, omsorg och skola inte bara ska finansieras utan också drivas i offentlig regi, vilket kan göras med valfrihet som möter medborgarnas önskan att få välja till exempel grad av service. Det här skulle också spara skattepengar.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 29 23:37 #

 5. Tack för din kommentar. Men nog är det synd att du
  inte antyder ett svar på den fundering jag egentligen hade. Men jag kan förstå att du inte vill använda din blogg till lite politikdiskussion. Min fråga kvarstår.

  Comment by Stig H — 2018 09 30 9:57 #

 6. Till Stig H: Jag tyckte att jag kommenterade det jag tyckte var det väsentliga i ditt inlägg. Vänsterpartiet har i dag närmat sig de ståndpunkter som har drivits också av socialdemokratins vänsterflygel, men fortfarande präglas partiet av lite lättvindig överbudspolitik.

  Min egen tveksamhet mot (V) har dessutom som bakgrund partiets historiska band till de krafter som våldförde sig på mitt forna hemland, Estland.

  Men visst skulle man kunna tänka sig att ta med också (V) i en kommande regering, ledd av (S). Fast det skulle ju omintetgöra varje slag av samarbete med de borgerliga mittpartierna.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 30 18:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^