Melodikrysset nummer 36 2018

8 september 2018 16:02 | Film, Media, Musik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 12 kommentarer

Som vanligt hade Anders Eldeman en rad frågor som förutsätter att krysslösarna ser både film och TV.

Själv har jag genom åren sett få TV-såpor, och ”Skärgårdsdoktorn” från 1997 utgör inget undantag. Dock gillar jag Stefan Nilsson som har skrivit musiken till den här serien.

Inte heller är jag våldsamt förtjust i Per Gessle och Gyllene Tider, men visst minns jag deras hit från 1979, i dag spelad av Lennart Palm: ”Flickorna på TV 2″ – fast här skulle 2 skrivas med bokstäver, två.

I dagens kryss spelades vidare Art Garfunkels insjungning från 1998 av ”Always Look On the Bright Side of Life”, som ursprungligen skrevs 1979 av Eric Idle för Monty Pytons ”Life of Brian”.

Jan Guillou har aldrig som författare fångat mig, och det har väl bidragit till att jag inte heller har sett någon film med Arn som hjälte. Däremot gillar jag Laleh, som gjorde musik till Arn-filmen ”Tempelriddaren” från 2007.

Jag skulle väl inte säga, att Malmö symfoniorkester är den bästa tänkbara uttolkaren av ”Fattig bonddräng”, skriven av Astrid Lindgren och Georg Riedel. Den förekom först i filmen ”Emil i Lönneberga” från 1972 men då i en instrumentalversion.

Klas Klättermus (och de andra djuren i Hackebackeskogen)” (1954) har en norsk förlaga i ”Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen”, en barnbok från 1954 skriven och illustrerad av Thorbjørn Egner.

Vi kan väl avrunda det här avsnittet med Ralph Benatzkys ”Värdshuset Vita hästen” från 1930.

En norsk barnboksförfattare är redan nämnd. Cornelis Vreeswijk hörde till de svenska artister som sökte lyssnare och skivköpare också i vårt grannland i väster och har till och med skrivit en egen låt , ”Turistens klagan” från 1978. Den börjar så här: ”Det sjunger några ungar på Karl Johan”. Och vet ni det inte själva, är Karl Johan paradgatan i huvudstaden Oslo. För egen del har jag varit otalig gånger i Oslo, också promenerat längs Karl Johan.

Jag älskar också Sverige, även om jag är försiktig med etiketteringar som ”Bäst”, för att citera en Oskar Linnros-titel från 2017. Fast det kan bli mycket värre i det här landet, om de borgerliga partierna vinner i valet och kommer till makten med villkorat stöd från Sverigedemokraterna.

Får partier av den typen allt mer makt i de västliga demokratierna, får väl vi andra göra Eros Ramazzottis sång från 2015, ”Alla fine del Mondo” till vår speciella< kampsång. Helst vill jag instämma i det Tom Jones sjöng om 1967 i "Green Green Grass of Home”. Fast den drömmen ska finnas här och nu, inte som i den svenska version, skriven av Stikkan Andersson samma år och som Jan Malmsjö låg på Svenskoppen med i 33 veckor, ”En sång en gång för länge sen”. Min vision hämtar förvisso inspiration från tidigare genomförda reformer, men jag vill utveckla, inte avveckla dem. Min gröna dröm är röd, som min gamla, nu döda partikamrat och personliga vän, författaren och konstnären Helga Henschen uttryckte saken.

”Kärleken kommer och kärleken går” sjöng i dag Lotta Engberg, och det må gälla i hennes eget fall. Men nu ville Eldeman testa om vi visste vem som har skrivit texten. Jo, Nils Ferlin.

I folkviseton

Text: Nils Ferlin (i diktsamlingen ”Från mitt ekorrhjul”, 1957)
Musik: Torgny Björk (1970)

Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dig vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Det här är en underbar dikt om kärlek, och den blir ännu bättre i Torgny Björks tonsättning. Själv förknippar jag den här sången med ett bröllop: I trädgården till det hus i Vallentuna, där Birgittas syster Karin och hennes blivande man, Hasse, redan bodde, ägde vigseln rum, och den finaste delen av ceremonin var att Karin, stående mitt bland gästerna i trädgården, sjöng ”Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt”.

Och sen har hon och Hasse följt varann vinter som vår och ser ut att fortsätta med det i alla sin levnads dagar.

12 kommentarer

 1. Det var väl Jan Malmsjö som sjöng ”En sång en gång för längesen”, inte Per Myrberg?

  Comment by Hans Wikell — 2018 09 08 17:33 #

 2. Nej, titeln på Tom Jones-låten var inte ”Green Green Grass At Home” utan ”Green Green Grass of Home”. Det var en favoritlåt för mig från den tiden det begav sig så jag känner den väl.
  Noterar att du utelämnar ett politiskt alternativ, nämligen en borgerlig regering med (s) som stödparti. Men det kanske behövs ett eller två val till med (s)-siffrorna på väg ner mot PASOK-nivå för att självbilden ska tillåta det? :-)
  Snygg utgång på texten! Du är bra på det!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2018 09 08 17:46 #

 3. Till Hans Wikell: Ja, och det sa ju Eldeman också. Och så står det i min kladd. Sen verkar det ha skett något märkligt personbyte i hjärnan. Men jag har rättat texten nu, så tack, Hans!

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 08 17:52 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Det är lätt att minnas något ord fel, om man citerar ur minnet. Men jag har rättat nu.

  I ett krisläge får man förstås lov att pröva alla tänkbara alternativ, men risken med det du föreslår är att Vänsterpartiet blir det stora partiet för vänsterväljare, medan Socialdemokraterna reduceras till någonting à la klassiska kamrat 4 procent.

  Men tack för det sista i din kommentar. Fast jag är ju i grunden främst en tränad yrkesskribent.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 08 22:37 #

 5. Har alltid tyckt att det var synd att inte Westerberg och Carlsson fick ihop det på sin tid. Fast Carlsson vågade inte om jag har förstått det hela rätt. Du var väl mitt i smeten på den tiden så du vet kanske bättre?
  Har lite svårt att tro att (s) med sin fantastiska ”maskin” skulle bli mindre än (v).
  ”Fast jag är ju i grunden främst en tränad yrkesskribent.” Så även jag – har skrivit (och skriver fortfarande) för byggfackpress i nästan 30 år. Det är därför jag har förmåga att uppskatta det!

  Comment by Thomas Åkerblad — 2018 09 08 22:56 #

 6. Roligt att ni är omnämnda på Namn och Nytt i dagens DN, både du och Birgitta.

  Comment by Maggan — 2018 09 09 15:00 #

 7. Till Maggan: Vi prenumererar på DN och ytterligare två dagstidningar och köper Aftonbladet, ibland också Expressen varje dag. På valdagen (söndagen) hade vi med tidningarna, bland annat DN, på resan (buss + tåg) till partiets centrala valvaka i Stockholm, och någonstans blev DN kvar utan att någon av oss hade uppmärksammat just det här.

  Det överlever vi säkert, men om du har kvar det du nämner, skulle du ju kunna skicka över en kopia till oss – vi bor kvar i sommarhuset i Öregrund, Håkanssonsgatan 26-28.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 10 22:22 #

 8. Jag postar sidan i morgon söndag.

  Comment by Maggan — 2018 09 15 18:43 #

 9. Till Maggan: Tack! Du är en person att lita på.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 15 22:36 #

 10. Till Maggan: Klippet kom med dagens post – tack!

  Själva namnskämtet är gammalt som gatan. Jag har hört det många, många gånger. Men jag ska spara även det här i min mycket stora personliga klippsamling.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 17 17:52 #

 11. Bra att brevet kom fram, man vet ju aldrig nuförtiden om vanlig, hederlig post kommer fram över huvud taget. Ja, jag håller med om att skämtet sannolikt inte var helt nytt direkt…Men kul att se klippet ändå.
  Idag får vi hålla i hatten minsann, huvaligen vad det blåser. Första känslan av höst, men man kan inte vänta så mycket annat när september går mot sitt slut.

  Comment by Maggan — 2018 09 22 13:16 #

 12. Till Maggan: Vi har trefaldigt födelsedagskalas i dag: Birgitta, vår dotter Kerstin och hennes son Viggo fyller alla år med kort mellanrum, så vi firar alla samtidigt i vår lägenhet i Uppsala.

  Comment by Enn Kokk — 2018 09 22 14:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^