Melodikrysset nummer 32 2018

11 augusti 2018 18:38 | Media, Musik, Politik, Trädgård | 3 kommentarer

Dagens melodikryss hörde inte till de svårare. Men några knepigheter innehöll det ändå.

Edvin Adolphson var ju på sin tid välkänd genom en rad filmer. Han sjöng också, men just hans inspelning från 1953 av ”Snatterpinnarnas paradmarsch” vet jag inte om jag någonsin har hört.

Jag har genom åren lyssnat på praktiskt taget alla melodifestivaler, men Karl Martindals ”Love Turns Water Into Wine” från 2004 gjorde helt uppenbart inget djupare avtryck i mitt melodiminne.

Men redan dagens första dubbelfråga gjorde mig förbannad.

Inte så att någon av de båda frågorna var svår. ”Yellow Rose of Texas” gav färgen gul, och själv minns jag den svenska versionen ”Min gula ros i Texas”, från 1955 med Cacka Israelsson. Och nog hörde jag att den andra låten var flamenco. Men varför placerades de här två frågorna tillsammans?

Den andra dubbelfrågan var åtminstone väldigt krystad.

Här skulle ”Ålefeskarn’s vals” (ursprungligen med Kjell Kraghe 1975) ge svarsordet ål, medan ”The Donkey Serenade” (mycket populär i Mario Lanzas inspelning från 1950) skulle ge oss svarsordet åsna. Ganska långsökt med en fisk och ett djur som förbindelselänk, men i de här fallen är ju Eldeman hal som en ål oh envis som en åsna.

Dessutom har Eldeman pippi på att återanvända samma artister och låtar. I dag fick vi åter igen höra ”My Way” (i franskt original ”Comme d’habitude”) där den engelskspråkig texten, signerad Paul Anka 1968, inte är en översättning av det franska originalet.

Vi kan ju fortsätta på det djurspår som finns i den här dubbelfrågan.

Den nyligen bortgångne Stefan Demert var upphovsman till ”Balladen om den kaxiga myran” (1970), som alltså handlar om en myra.

Och ”Rosa pantern” och poliskommissarie Clouseaux figurerar i en rad filmer från 1960- och 1970-talen. (Det finns senare filmer också, men dem har jag inte sett.) I dag hörde vi ”The Pink Panther Theme” med Spotnicks.

Det här krysset rymde för övrigt ytterligare en film, ”Picassos äventyr” (1978) med bland andra Lena Nyman, som sjöng ljudillustrationen.

Min hemstad åtminstone vintertid är Uppsala, och särskilt den stadsdel som kallas Gamla Uppsala rymmer många minnen från asatiden. Jag vet inte om det var det här som inspirerade Ulf Peder Olrog att 1945 skriva sin ganska roliga ”Schottis på Valhall”, som ju handlar om asar.

Jag har ända sen 1956 gång på gång besökt vårt grannland Norge, också köpt mängder av skivor där, till exempel med Alf Prøysen. Men jag har faktiskt inte en enda skiva med den norska gruppen A-ha (eller Aha som de måste stavas i dagens kryss) och det beror inte på att jag ogillar deras musik. Det har bara inte blivit av att köpa det här, till exempel ”Take On Me” från 1985.

Som före detta nordisk sekreterare på de svenska Socialdemokraternas partikansli har jag rest mycket även i Danmark och då också köpt många danska skivor i olika musikgenrer. Och nästan självklart har vi i vår skivsamling också Carl Nielsens fina ”Dimman lättar” från 1920, den som i dag skulle ge oss kyssordet dimma.

Och så återstår bara ett svar att redovisa. Den vi hör är Robyn, och det vi hör är en låt från 2018, ”Missing U”.

* * *

Själv är jag tillbaka efter resan till Gästrikland och Dalarna, men dottern, Kerstin.ska börja jobba igen efter semestern, så hon och barnen, Viggo och Klara, har åkt hem till Uppsala igen.

Missing U!

3 kommentarer

 1. Det heter snatterpinnar. För övrigt är det av en socialdemokrat olämpligt och rent av oförskämt att använda svordomar och rena elakheter mot Anders Eldeman, som lägger ner ett stort arbete på att skapa trevlig underhållning åt oss lyssnare. Om upplägget inte roar alla, finns det andra korsord att lösa, t ex i Aftonbladet. Betr ”Sommar”-programmen som innehåller musik, borde dessa sändas i P3 och inte i P1 som är en talkanal. Att påpeka i program efter annan att talaren inte nämner musikinslagen, är onödigt eftersom dessa omtalandeavbrott skapar ett avbräck i deras historieberättande. En musiktyst ”Sommar”-serie vore bra, om den alls ska fortsätta sändas.

  Comment by Bibi Öhrlund — 2018 08 12 14:34 #

 2. Till Bibi Öhrlund: Också jag hade i kladden skrivit ”Snatterpinnarnas”, så det här var nog ytterligare ett exempel på vad mina synproblem ibland ställer till med. Jag har rättat nu.

  Om du med ”svordomar” syftar på ”förbannad” är ordet här använt som synonym till ”arg”, men eftersom du tar upp ämnet, händer det att jag använder svordomar – märk att jag inte har någon som helst religiös tro.

  Själv ser jag ”Sommar” som ett radioprogram där tal och musik är lika viktiga, och därför tycker jag det är självklart att lyssnarna i direkt anslutning till det som spelas måste få en upplysning om vad det är som spelas. Det hjälper ju också dem som själva vill skaffa sig skivor med det som spelas. Det går att göras så kort att det inte alls stör programuppläggningen.

  Comment by Enn Kokk — 2018 08 12 15:02 #

 3. Jag håller med dig om ofoget – minst sagt – att kalla det för ”dubbelfråga”. Beträffande ”Snatterpinnar” brukade min mammas morfar tillverka ett slags klädnypor av två st avlånga platta pinnar. Dessa ”lånade” hans barn (min mormor, men framför allt hennes bröder). De brände ”spetsarna” för att de skulle bli hårda, och använde sedan pinnarna som snatterpinnar.

  Comment by Claes Kamborn — 2018 08 12 15:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^