Nu har ett rådjur ätit upp mangolden igen – för tredje gången i år

24 augusti 2009 18:28 | Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

Under sena eftermiddagen kom Birgitta in, jätteledsen. Hon rensade i trädgården, och plötsligt stod hon öga mot öga med en råbock. När hon viftade och röt, drog sig rådjuret i sakta mak bort mot staketet och hoppade över detta och en rosenhäck. Ute på allmänningen stod det sedan kvar tills att Birgitta gick efter dit och körde bort det.

Så vad hade det här rådjuret ätit upp i dag då? Jo, vår mangold. Detta trots att det stod en stinkpinne med ammoniak och blodmjöl strax intill – den hade rådjuret buffat omkull.

Det är tredje gången i år som rådjuren har ätit upp vår mangold.

9 kommentarer

 1. Bara att stängsla in grönsakerna. Dottern, som bor mitt i ett rådjursstråk, blev till sist så trött på att få både blommor och grönsaker uppätna av rådjuren, att hon satte upp ett 1,80 cm högt stängsel runt hela trädgården. Hon hittade ett av plast, svart och nästan osynligt. Det är bara de höga stolparna som misspryder lite, men i gengäld har hon haft en blomsterprakt i sommar som jag inte sett där tidigare. Hon är nämligen mycket trädgårds- och odlingsintresserad, till skillnad från mig, som visst vill ha fina blommor i trädgården, men helst med så lite besvär som möjligt.
  Vi har förresten stängsel runt trädgården också, men för att hålla hundarna hemma, och de håller nog rådjuren borta för in i trädgården går de inte trots att de utan vidare kan hoppa över fårstängslet. De håller sig precis utanför detsamma och betar bara på vår lilla äng.

  Comment by Kerstin — 2009 08 25 2:11 #

 2. Till Kerstin Berminge: Problemet är då att tomten är över 2.000 kvadratmeter stor och att man utöver det nuvarande göna gunnebostängslet och stolparna måste ersätta tre grindar – de nuvarande hoppar rådjuren elegant över. Eftersom vår tomt ligger mitt inne i Öregrund, kan ett nytt staket heller inte se ut hur som helst.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 25 15:23 #

 3. Staket-glöm det!
  De tar sig in på 2.20 i höjd om de vill!
  Ull som jag sagt tidigare!!!!
  ULL-ULL-ULL inget annat håller dem borta.
  Cykla iväg till närmaste fårullsodlare och be om några plastkassa/påsar och prova detta fantastiska naturmedel…………

  Comment by Urban Sjölander — 2009 08 25 16:16 #

 4. jag läste lite mer ner på texterna och läste då att Birgitta slängde anfrätta äpplen…ajajaj om det är något rådjuren gillar så är det rådjur. Tyvärr lämnade jag ångermanland samma dag som rådjursjakten startade så jag fick inte tillfälle att eliminera några däruppe och att jag i Öregrund skulle nog te sig lite udda…

  Comment by Urban Sjölander — 2009 08 25 16:20 #

 5. ….vad fel det kan bli ….rådjur gillar ju äpplen för fanken men det är klart de är ju gruppdjur så visst gillar de rådjur också.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 08 25 16:21 #

 6. Till Urbnn Sjölander: Men Birgitta slängde inte de anfrätta äpplena i vår öppna kompost på tomten utan gick ut på allmänningen, en bra bit från vår grind, och hällde ut dem i en hög.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 25 18:59 #

 7. På den tiden det fanns höbalar, och vi hade sådana till våra hästar, använde vi balasnörena och sträckte dem runt grönsakslandet. Det höll faktiskt rådjuren borta. De där snörena var preparerade med något (tror dessvärre det var arsenik men är inte säker) för att råttor och möss inte skulle gnaga sönder dem.
  Men nu har vi inga hästar längre, dessutom undrar jag om det ens finns höbalar idag. Fast det borde det väl göra.

  Comment by Kerstin — 2009 08 26 1:52 #

 8. Jaktlicens, det är dags för det!

  Comment by Simone Olofsson — 2009 08 26 8:30 #

 9. Det var ju bra, för annars är det detsamma som att bjuda in på kalas!
  Jag lärde mig av barnen i sommar att klippa upp inneförpackningen hos vinlådor i remsor , staniolliknande, och knyta runt det som man vill förhindra exvis hungriga fåglar i körsbärsträdet. Det kanske fungerar mot rådjur också…vem vet har inte provat då vi har så lite rådjur runt vår tomt eftersom grannen matat dem med tonvis med potatis året runt. Och till oss,fattige grannen finns ju nästan inget………..

  Comment by Urban Sjölander — 2009 08 26 10:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^