Melodikrysset nummer 30 2018

28 juli 2018 23:14 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Teater, Ur dagboken, Varia | 8 kommentarer

Trots att jag var uppe jättelänge i går kväll för att komma i kapp med Sommar-recensionerna, gick jag som alltid på lördagsmorgnarna upp klockan sju för att innan det var dags för Melodikrysset ha hunnit ta mina morgonmediciner, sen raka mig, borsta tänderna och duscha och därefter äta frukost.

Det funkade, men sen tog det tid fastän krysset egentligen innehöll bara en svår fråga, den avslutande, om en amerikansk sjuttitalsgrupp vars namn jag inte mindes. Den här gruppen hette Sparks, och jag kom heller inte i håg låten som skulle leda oss till svaret, ”This Town Ain’t Big Enough For Both of Us”.

Men dess förinnan hade jag haft problem också med några andra frågor av den typ Anders Eldeman numera stoppar in i krysset, två saker som inte har med varann att göra som delar av samma fråga. Det är allmänt ett oskick, särskilt för dem som i likhet med mig ser dåligt och därför skriver fumligt – själv tappar jag av det här skälet ledtrådar och hinner inte anteckna allt Eldeman säger. I dag hände det också flera gånger att jag i min kladd angav fel ställen i krysset för svaren.

Den första av dem började med ”34an” (i original ”This Old House”), som i Sverige blev en jättesuccé i Per Myrbergs tappning – hans version låg på Svensktoppen i 39 veckor 1964-1965. Huset i sången benämns där kåk. Den hade Eldeman parat ihop med en instrumentalversion av ”The Nightingale Sang In Berkeley Square”, så svaret på den andra delen av dubbelfrågan blev näktergal.

Barnvisan vi hörde i en annan sådan fråga var ”Min hatt den har tre kanter” (i tyskt original från 1886 ”Mein Hut, der hat drei Ecken”), en sång som vi sjöng under min folkskoletid. Här hade den parats ihop med ”My Way”, en låt vi framför allt minns i Frank Sinatras insjungning, fast här hörde vi en instrumentalversion.

Det här krysset innehöll också mer normala dubbelfrågor.

”Our Last Summer” skrevs och sjöngs in av ABBA 1980. ”Mamma Mia!” kom redan 1973 och fanns sedan med i filmen med samma namn 2008, och där förekom även ”Our Last Summer”.

Bette Midler finns i min skivsamling, men i dag fick vi höra ”The Rose (1979) med Acker Bilk. Men jag fick googla för att få fram vem som skrev den här låten: Amanda McBoom.

Både Astrid Lindrens berättelser om Emil i Lönneberga och filmatiseringarna, till exempel ”Emil och griseknoen” från 1973, finns i mitt bibliotek respektive filmotek, och jag vet att Lindgren i filmerna ofta har blivit tonsatt av Georg Riedel. I dag fick vi höra ”Idas sommarvisa” med The Spacemen, men nog är den bättre i original. ”Du ska inte tro det blir sommar”, sjunger lilla Ida.

Fast det betyder inte att det inte också går att göra hörvärda nytolkningar. Ett exempel fick vi i dag, Christer Karlbergs nytolkning 2001 av Evert Taubes klassiker från 1938, ”Tango i Nizza”.

Därifrån kan steget synas långt till Ozzy Osbourne med ”Bark At the Moon” (1983), men den här sortens kontraster är ju en del av charmen med Melodikrysset.

Det här krysset startade med Celine Dion och ”My Heart Will Go On” ur ”Titanic” från 1997. Kan inte krysslösarna allt om den här filmn vid det här laget?

Likaså bör väl ”America” ur Leonard Bernsteins ”West Side Story” från 1957 vara välkänd bland krysslösarna.

Själv tyckte jag det var roligt att åter få höra något med en av min ungdoms schlagersångerskor, Tory Bernhards. Tyskan Lale Andersen har jag tidigare skrivit om, men jag måste tillstå, att jag hade lite svårt att komma i håg både den tyska originaltiteln, ”Einmal sehen wir uns wieder”, och den svenska översättningen ”En gång ska vi åter mötas”, båda utgivna 1957.

Kvar då att redovisa är veckans melodifestivalare, Molly Sandéns bidrag 2009, ”Så vill stjärnorna”. Fast här skulle vi ange sångerskans namn i form av initialer: MS.

Och så en av busringningarna i Hassan – här ringde Fredrik Lindström SL och berättade att kompisar hade snott 56ans buss och gett den i present till honom.

Nu är klockan redan mycket, men jag har kvar att skriva om dagens ”Sommar”.

8 kommentarer

 1. Jag fick också googla VEM som skrivit ”The Rose” som ju handlar om Janis Joplin. ”Sparks” har jag aldrig hört eller ens hört talas om. I övrigt var det inga svåra frågor, men jag håller med dig om ofoget att kalla TVÅ olika melodier med TVÅ olika svar för ”dubbelfråga”. Skäms Anders!

  Comment by Claes Kamborn — 2018 07 29 16:38 #

 2. Håller verkligen med om oskicket att göra dubbelfrågor av olika musik inslag

  Comment by Eva-Lena — 2018 07 30 12:40 #

 3. Till Claes Kamborn: Jag har lyssnat både på Midler och Joplin, men inte heller jag hade ens hört talas om Sparks.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 30 17:19 #

 4. Till Claes Kamborn och Eva-Lena: Självklart får man göra dubbelfrågor där delarna naturligt hör samman med varann. Men det här att bunta ihop två helt fristående frågor till en dubbelfråga är verkligen mycket störande.

  Ge Anders Eldeman mer sändningstid för krysset, om det är det han behöver!

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 30 17:24 #

 5. Hmm…få se nu; en dubbelfråga så som den tidigare alltid (?) var utformad bestod väl av två frågor till en melodi, exv exekutörnamn och ord ur titeln el dyl, det kan inte ta längre tid att spela upp än två frågor och två låtar. Medger att jag, trots många års lösande, inte är säker på om det förekom dubbelfrågor med två melodier eller ej. Vad det möjligen handlar om är att det är svårare för Eldeman att klura ut fråga/illustration till den gamla sortens dubbelfråga.

  Comment by Janne H — 2018 07 30 21:10 #

 6. Till Jan Hermelin: De dubbelfrågor som retar mig och många andra är de där de ingående båda delarna inte har med varann att göra, bara har fösts ihop.

  Det enda begripliga skälet för den sortens frågor är att spara tid. Men den rimliga lösningen på det här problemet är ju att programtiden för Melodikrysset ökas lite. Jag tror det skulle uppskattas av många krysslösare.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 31 1:06 #

 7. De osammanhängande dubbelfrågorna dök ju upp efter att P4 av någon outgrundlig anledning hittat på att läggs in ett nyhetsavbrott mitt i programmet, vilket gjorde AE märkbart irriterad.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2018 08 02 17:18 #

 8. Till Stefan H: Må så vara, men effekten blir ju att han retar mig och många andra trogna lyssnare/lösare.

  Comment by Enn Kokk — 2018 08 02 17:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^