Sommar i P1 med Frida Hansdotter

26 juli 2018 23:34 | Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Att jag inte förrän nu skriver om ”Sommar” med Frida Hansdotter har ingenting med mitt kompletta ointresse för idrott att göra. Jag har under ett par dagar haft datorproblem: fått utbudet av TV-program breddat, vilket fordrade koppling av TVn till datorn och till att börja med som sidoeffekt fick att datorn momentant slogs ut.

Jag försöker på inget sätt smita undan att hennes sommarprogram till mycket stor del handlade om idrott. Jag har googlat på henne och läst om hennes världscupsegrar, VM- och OS-medaljer och annat sådant, men själv är jag komplett ointresserad av allt som rör idrott och vad värre är: Jag har aldrig hört talas om den här unga damen, född 1985 i Norberg – även det senare är uppgifter jag har hittat på Google.

Men jag biter ihop och lyssnar mig igenom hennes sommarprogram, alls inte inställd på att göra ner, långt mindre håna henne. Människor har rätt att vara olika.

Ändå hittar jag i hennes ”Sommar” bara ett enda avsnitt som jag för egen del grips av, det om hennes mamma som alldeles för tidigt – hon dog 2012 – gick bort.

Och ganska självklart får vi också höra mammas favoritlåt, ”Brown Eyed Girl” med Van Morrison.

Det mesta av det andra med artister jag har hört, sådana som Jackson Five, Sabina Ddumba, Beyoncé Knowles, Aretha Franklin, Justin Timberlake, är OK, men jag har aldrig fått något personligt förhållande till deras musik.

Dock finns det en låt hon har valt, ”Like a Rolling Stone” med en artist jag har allt av och med på skiva, Bob Dylan, som gör att Frida Hansdotter får en guldstjärna i den himmel hon men inte jag tror på.

5 kommentarer

 1. Frida Hansdotter är född 1985. Hade varit en osannolik bedrift att ta OS-guld i slalom under sitt 53:e levnadsår.

  Det är väl bra med sommarpratare som den stora sportintresserade allmänheten känner till istället för de som bara är kända av den s.k. kultureliten bestående av överklass på Östermalm.

  Comment by Leif Andersson — 2018 07 27 8:10 #

 2. Enn, jag känner inte till så mycket om Frida Hansdotter, men jag studsade till när du skrev att hon är född 1965. Hon måste vara ett fysiskt fenomen som kan tävla på högsta internationella nivå efter att ha passerat 50-årsstrecket.

  Nu visade det sig vara ett enkelt typo – hon är född 1985, vilket låter mer rimligt.

  Comment by Mats Larsson — 2018 07 27 8:50 #

 3. Till Leif Andersson och Mats Larsson: Tack för påpekandet om födelseåret – min felskrivning har som bakgrund mina växande synproblem. Jag ska för övrigt på måndag besöka optikern i Uppsala för att förhoppningsvis få mer effektiva glasögon.

  Mitt problem med de sommarpratare som kommer ur sportvärlden är att jag aldrig någonsin tar del av nyhetsmaterial om idrott. Aftonbladets sportbilaga slänger jag varje dag bort. Blir det sport i TV, läser jag någon tidning tills det blir något annat i TV eller byter kanal. Jag föraktar för den skull inte andra som är intresserade av det här.

  Jag har för övrigt alltid gjort så här, inte bara när det gäller sport.

  När jag gick i 1950-talets läroverk fick jag (som själv var betygsmotståndare!) årets bästa studentbetyg i min skola, dock tack vare lysande betyg i ämnen jag var intresserad av, till exempel svensk skrivning och litteratur, filosofi, historia, religion (trots att jag var ateist). Det gick också hyggligt bra i både latin och moderna språk, och eftersom det fordrades, fick jag också ägna en del möda åt reallinjeämnena.

  Men märk, detta sagt med adress till Leif Andersson, att detta (inklusive mitt kompletta ointresse för sport redan då – inte har ett skvatt att göra med min egen sociala bakgrund. Jag kommer från en arbetarklassfamilj – varken min pappa eller min mamma hade mer än (estnisk) folkskoleutbildning, och jag är uppvuxen i ett arbetarklassdominerat område utanför Sundsvall. Överklassen på Östermalm – för övrigt inte identisk med tidens kulturelit – hade jag ingen som helst kontakt med. Däremot spred jag redan under pojkåren kultur i form av den tidens Folket i Bild och dess folkböcker. Och så var jag en mycket läshungrig låntagare på bibliotek.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 27 10:04 #

 4. Enn: orelaterat till ämnet, men eftersom du nämnde dina problem med synen; det kan vara värt att kolla upp vad du kan göra mer än att bara byta glasögon. Stora tekniska framsteg har gjorts under senare år när det gäller själva ögat. Det är nu fullt möjligt att byta ögonlinserna mot konstgjorda linser. Beroende på hur mycket pengar man vill investera kan man få linser som fungerar inte bara på nära eller långt håll utan både ock.

  Din optiker kan säkert rekommendera en klinik du kan konsultera för att få ett förslag på åtgärder.

  Comment by Mats Larsson — 2018 07 27 10:24 #

 5. Till Mats Larsson: Tack för tipset!

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 27 13:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^