Sommar i P1 med Peder Fredricson

20 juli 2018 0:16 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag medger att jag är fel person för att skriva om ”Sommar” med Peder Fredricson – jag hade ingen som helst aning om vem han var och varför han hade fått uppdraget att göra dagens sommarprogram i P1.

Detta har med all sannolikhet att göra med att jag aldrig läser sportsidor. Och det kan ju sägas vara något självförvållat, mitt eget problem. Men ”Sommar” är inte ett sportprogram för radio utan ett underhållningsprogram vilket betyder att det ska kunna roa, beröra och locka alla slags människor.

Sådana program görs ju också då och då av människor med bakgrund i idrottsvärlden – jag har själv hört lysande sommarprogram, gjorda av idrottare och sportjournalister.

Men Peder Fredricsons ”Sommar” var inte av det slaget, och jag förstod alltså inte, varför han hade fått uppdraget att göra det här programmet. Ett guld respektive ett silver i ett par tävlingar gör en ju inte automatiskt till en lämplig sommarpratare,

Han gör för all del ett försök att berätta om sin familjebakgrund, bland annat pappans försök att leda in honom på en mer målmedveten bana, men det mesta av det personliga, det som krävs för ett hörvärt sommarprogram, reduceras till namnen på hustrun och en av sönerna. Inte ens hästarna i detta program om hästsport kommer jag riktigt nära. Det mest personliga i det här programmet blir historien om hur hans kropp en dag inte längre pallar.

Till det här kommer att Fredricson berättar i ett rasande tempo och med punktmarkeringar som förutsätter att lyssnaren redan känner till honom och hans liv.Till och med musiken han väljer att spela präglas av detta tempo.

Jag gillar i och för sig att han startar med Fläskkvartetten och ”Innocent, men annars blir jag överraskad varje gång jag ens känner till en spelad artist eller grupp: Rod Stewrt, The Cardigans, Mando Diao.

Mest överraskad blir jag av att han spelar ”Jazz Suite No 2” ur Stenley KubrricksEyes Wide Shut”-

Den gillar jag, men egentligen var det något helt annat som två gånger berörde mig i det här programmet: varningarna för rasande skogsbrand i Södra Norrland.

9 kommentarer

 1. Jag har förstått att du inte är sportintresserad men jag trodde att det hörde till vanlig allmänbildning att veta lite. Du verkar inte heller ha någon känsla för hans fina berättelser om samspelet med olika hästar. Jag trodde i min enfald att folk skulle förstå lite mer om hästar. Programmet var intressant och givande varenda sekund.

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2018 07 20 12:02 #

 2. Till Ingbrit Gunnarsson: Du får gärna gilla det här programmet, men sport hör inte till det som intresserar nig. Det måste till något mer för att jag ska bli intresserad.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 20 12:57 #

 3. Tyckte du inte heller det han berättade om sina hästar var intressant??? Eller har du ingen känsla för djur överhuvudtaget???

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2018 07 20 13:04 #

 4. Till Ingbrit Gunnarsson: Jag är i själva verket uppvuxen på landet och har ett varmt förhållande till hästar. I Estland, som jag kommer ifrån, hade vi häst på gården, och bland det första jag minns från familjens första tid i Sverige – det var 1944 och vi blev inhysta i en bondgård – var hur vi i släde åkte till julottan.

  Men hästsport har jag aldrig känt någon dragning till.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 20 14:42 #

 5. Nu var det ju inte travhästar han är känd för och jag tror aldrig att han hållit på med trav överhuvudtaget.

  Comment by Urban Sjölander — 2018 07 20 15:19 #

 6. Till Urban Sjölander: Ursäkta min missvisande terminologi, men jag är alltså inte intresserad av tävlan med hästar. Jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 20 15:49 #

 7. Jag tycker inte det har med sport att göra att lyssna till hans förhållande med hästarna.

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2018 07 20 18:35 #

 8. Jag förstår Dig väl Enn. Personligen har jag sport långt ner på intresseskalan men ibland blommar det till vid större evenemang som VM och dylikt.
  Apropå hästar;
  -jag fick se mitt fadersarv galoppera bort i stort sett, men det var ju med travhästar det som min far hade alldeles för många av och som inte direkt gav några intäkter. Dock har jag ibland livnärt mig på spel på trav som både givit stora rosor men också törnen som givit mig blodsmak.

  Comment by Urban Sjölander — 2018 07 20 19:17 #

 9. Till Ingbrit Gunnarsson: Hade tyngdpunkten i programmet legat på hästar och hur han har upplevt hästar, hade jag bättre förstått din invändning.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 20 20:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^