Melodikrysset nummer 27 2018

7 juli 2018 12:57 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll en del frågor som var knepiga, för mig i alla fall.

”Cut Me” med Chris Medina tror jag aldrig jag har hört, och Medina väcker inga andra associationer hos mig än den arabiska Anders Eldeman gav oss som ledtråd.

Linda Rosing, i dag med ”Summer Love”, hör heller inte till dem jag brukar lyssna på.

Dagens idiotiska dubbelfråga hade visserligen Tina som svar, men svaren skulle skrivas in på två ställen i krysset. De två Tinorna var Ahlin med Allan Edwalls ”Kärleksvisa” och Turner med ”Simply the Best”. Tina Ahlin har jag hört live på scen, och Allan Edwall har jag rent av varit med om att ge ut på salig a disc.

Pontus och amerikanerna minns jag åtminstone som gruppnamn, men ”Kapten Sol” har jag inte något minne av.

”I Just Call To Say I Love You”, inspelad av Stevie Wonder, minns jag självklart, fast i dag spelades en instrumental version. Men filmen den förekom i, ”En tjej i rött”, i original ”Woman In Red” (1984), har jag aldrig sett.

Däremot har jag både sett och här på bloggen skrivit om Bo Widerbergs film ”Elvira Madigan” (1967) med Tommy Berggren och Pia Degermark i huvudrollerna – läs gärna min recension, som du hittar ovan under Kulturspegeln, Film. Den verkliga Elvira Madigan hette Hedvig Jensen. I dag fick vi höra skillingtrycket om Elvira Madigan med Jan Johansson.

Just ”Ghoast” har jag inte hört vad jag kommer i håg, men sångerskan, Amanda Jensen, har jag hört en del med.

Povel Ramels många låtar har jag hört desto mer av, och ”Ta av dig skorna” hörde vi i dag i en instrumental version med Mikael och Ulrik Neumann. Ramel har jag flera gånger hört live på scen och i tält.

Birger Sjöbergs ”Längtan till Italien lärde jag mig älska redan under gymnasietiden på femtiotalet i Sundsvall.

I min väldiga samling av skivor med politiskt tema finns självfallet också Karl Gerhard, vars ”Vi är soldater i samma armé” hade en melodi skriven av Jules Sylvain.

Jag har flera gånger varit i Visby, även medverkat i ett seminarium under en almedalsbecka. Och jag älskar både det gotländska idiomet och gruppen Di sma under jordi. Deras ”Snabbköpskassörskan” var verkligen värd att bli en hit.

6 kommentarer

 1. Jag vet inte om Roland Cedermark spelat in ”Elvira Madigan” men det vi hörde var Jan Johansson från albumet ”Musik genom fyra sekler”, vilket jag kan rekommendera. Basisten, Arne Wilhelmsson, var en bekant och kollega till mig på den tiden det begav sig.
  https://www.youtube.com/watch?v=92uyxZ4gDNY
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2018 07 07 15:36 #

 2. Idag var krysset onödigt ”modernt” med artister jag aldrig lyssnat på, en del aldrig hört talas om.
  Vilken publik tror Eldeman att han har?
  Vårda sin kundkrets är ingen dum devis…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2018 07 07 16:18 #

 3. Till Stefan Hellmark: Det här var en sammanblandning under utskriften från kladden – jag fick skynda mig för att hinna bli klar till dagens ”Sommar”. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 07 18:06 #

 4. Till Gunnar Bergquist: Det händer ju att vi inte alltid är överens, men när det gäller dagens kryss, tror jag, att vi reagerar ungefär likadant.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 07 18:09 #

 5. Hej Enn!

  Skönt att du mår bättre.

  Pink sjöng ”Today’s the day”.

  Amanda Jenssen sjöng ”Ghost”.

  ”I just call to say I love you” var en instrumental version.

  Med vänlig hälsning

  Krister Kappel/Järfälla

  Comment by Krister Kappel — 2018 07 07 18:45 #

 6. Till Krister Kappel: Tack för påpekandena. Jag hade bråttom med att bli klar till ”Sommar” och hann inte kolla texten.

  Comment by Enn Kokk — 2018 07 08 0:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^