Richard Florida

9 mars 2006 15:17 | Politik | Kommentering avstängd

På kultursidan i dagens Expressen skriver Magnus Haglund under den vitsiga rubriken ”Marxservice” om den amerikanske författaren och samhällsforskaren Richard Florida. Jag har inte läst hans ”The Rise of the Creative Class”, men det Haglund skriver gör mig nyfiken.

Florida anser, enligt Haglund, att Karl Marx gjorde en alldeles korrekt analys av vad som händer med ett samhälle i ett brytningsskede. ”Det vill säga: det som ägde rum under 1800-talet, genom övergången från jordbruks- till industrisamhälle, händer nu återigen, genom inträdet i den kreativa ekonomin.”

”Det innebär nya möjligheter, men också, är Florida noga med att påpeka, nya slitningar och nya motsättningar. Inte minst klassmotsättningar.”

Haglund intervjuar Florida, som säger följande:

– I många länder, inte minst i USA, men också i Danmark och Frankrike, är det de neokonservativa som sätter agendan. Det pågår ett slags krig mellan kontroll och kreativitet, och i det kriget väljer de kontroll och trygghet i stället för den osäkerhet, mångtydighet och respekt för olikheter som hör ihop med toleransen. Att många människor är rädda inför globaliseringens effekter råder inga tvivel om.

– Vad vi behöver är något som skulle likna Roosevelts New Deal eller socialdemokratins projekt strax efter andra världskriget i till exempel Sverige, men anpassat till den tid vi lever i nu. Här har Sverige en unik chans och skulle återigen kunna bli en modell för världen.

Ytterligare en trendguru? Jag vet inte, eftersom jag inte har läst honom i original. Men särskilt det sista han säger gör mig alltså nyfiken.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^