Melodikrysset nummer 24 2018

18 juni 2018 1:25 | Varia | 12 kommentarer

Ganska många av mina läsare, bland dem alla ni som brukar kolla mina svar på veckans melodikryss, undrar nog, vart jag har tagit vägen.

För drygt en vecka sen var jag på en nostalgiresa till mina pojk- och ungdomsårsårs Juniskär med omnejd och min gamla skolstad Sundsvall. Jag fick den här resan av min son, Matti, som själv tillsammans med sin syster Kerstin tillbringade både sommarveckor och sportlov hos farmor oh farfar i det hus i Juniskär där jag växte upp. Senare var han där tillsammans med mig för att hälsa på husets ägare, Kjell Nordin, nu död även han – men vi hade av dem som nu äger huset välkomnats att hälsa på och fritt ta bilder både inom- och utomhus. Vi var också i Löran där pappas båt och andra båtar med estniska och ingermanländska flyktingar kom i land hösten 1944.

Jag ska i en separat text senare berätta mer om den här resan tillbaka till det förflutna.

Den senaste lördagen var jag dock tillbaka i Öregrund och hade för avsikt att som vanligt lösa och lägga ut en text om veckans melodikryss.

Men jag drabbades av ett fullkomligt obegripligt datorstopp, verkade vara utspärrad från internet. Jag hade efter veckohelgen tänkt ringa vår servicefirma i Östhammar men fann i dag plötsligt att datorn hade kommit ut på nätet igen. Jag har faktiskt ingen aning om vad det här berodde på.

Nu har jag alltså lyssnat på veckans kryss på nätet och löst det – egentligen fanns där inget som var särskilt svårt.

Det gällde också den första av de två dubbelfrågorna. Jag är ju tillräckligt gammal för att minnas unga Anita Hegelands stora hit från 1970, ”Mitt sommarlov”, i dag spelad i en instrumental version. Och av Povel Ramels ”The gräsänkling blues” från 1951 kan jag delar av texten utantill: ”Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea”. Fast i dag hörde vi den med Mikael och Ulrich Neumann.

Varför Anders Eldeman har gjort en dubbelfråga av de här två låtarna vet nog bara han. Sommartema finns det i och för sig i båda texterna, men flera av dagens ljudillustrationer hade ju det.

Redan allra första låten, Lasse Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta”, har ju det, och även om vi i dag fick höra den instrumentalt, har vi ju otaliga gånger hört den här låten sjungas som allsång i ”Allsång på Skansen”.

När det gäller Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig, det var en sommardag”, har jag inte bara sjungit den under läroverkstiden – jag har också, som journalist, varit på en centerstämma i hans gamla hemstad Vänersborg. Jag förstår ju att Eldeman ville göra den här fina melodin svårare att identifiera, men varför i helskotta valde han en dansbandsversion med The Sleepwalkers?

Och så avslutades dagens kryss med ”Sommarnatt”, en hit 1980 med göteborgska ”Snowstorm” (!). Särskilt refrängen är lätt att känna igen, till och med när den spelas av Lennart Palm.

Dess förinnan hade vi fått höra Lill Lindfors sjunga sin och Tommy Nilssons ”Där under äppelträdet väckte jag dig”, en tonsättning av en text hämtad ur ”Höga visan” i Bibeln.

Come Fly With Me”, som Frank Sinatra hade en stor hit med 1958 men som vi i dag hörde i en gitarrversion, handlar inte om himlens änglar.

Wolfgang Amadeus Mozarts opera från 1791, ”Trollflöjten”, har jag sett och lyssnat på flera gånger. Det är ett helt underbart verk, men jag ställer mig förstås kallsinnig till delar av dess innehåll.

Men också musikaliskt betydligt enklare verk kan ha sin charm. Ett exempel är ”Kan du vissla, Johanna? Ja, visst kan jag det”, vars melodi och text skrevs 1932 av Sten Axelsson och Åke Söderblom.

Jag är som bekant ingen dansbandsentusiast, men dansband har faktiskt lyckats spela in låtar som med rätta blev schlager. ”Jag vill vara din, Margareta”, med Sten & Stanley 1976, är ett exempel.

Och ”Spinning Wheel” från 1968, med Blood, Sweat and Tears, var värd att lyssna på den också. Här skulle vi översätta det amerikanska gruppnamnet till svenska: ”Blod, svett och tårar”.

Och jag hade heller inget mot att få höra en mycket senare importlåt, ”Hello” från 2015 med Adele.

Sen är det bara ”Igelkotten Ivar” kvar, exekverad av Magnus Härenstam och mycket saknad liksom kollegerna Brasse Brännström och Eva Remaeus.

Jag håller på kvalitet, även inom barnkulturen.

12 kommentarer

 1. Välkommen tillbaka! Ser framemot att få läsa om din resa.

  Comment by Dan — 2018 06 18 13:30 #

 2. Till Dan Sernfalk: Tack! Och det ska faktiskt bli roligt att få skriva om den.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 18 15:24 #

 3. Hej Enn, välkommen hem. Nu kan vi vara lugna igen,
  ska bli spännande att läsa om ”nostalgiresan”.
  Hälsn LO

  Comment by LO - Göteborg — 2018 06 18 15:28 #

 4. Till LO: Tack även till dig! Det var i den här miljön jag blev den jag blev, även politiskt. Jag har gjort många resor, de flesta mycket längre, men den här handlade om att se sig själv i backspegeln, samtidigt om att ge sonen en detaljerad bild av min, hans pappas, miljö under barndomen och ungdomen.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 18 15:47 #

 5. Du hade ju nämnt den här resan tidigare, så jag blev bara lite orolig. Det ska bli trevlig att läsa om den! -Magnus Härenstam har jag träffat i början på 90-talet när jag var med i Jeopardy. Han var verkligen precis så trevlig som man tror att han är!

  Comment by Dorothea — 2018 06 18 17:42 #

 6. Hej Enn. Välkommen tillbaka på banan. Ska bli intressant att läsa om din resa.
  Hälsningar från Lennart Eriksson.

  Comment by Lennart Eriksson — 2018 06 18 18:27 #

 7. Alltså, här är en hund begraven. Jag löser krysset i hemsidans kryssplan. Där består lod 5 av FEM rutor, vilket som alla förstår innebär att det blir en tom ruta, till yttermera visso försedd med en vinkelpil. Min kommentar kanske inte är så mycket för dig, Enn, att åtgärda förstås, men kanske någon annan läsare/lösare har något att tillägga?

  F ö skönt att din bortovaro förra veckan inte berodde på någon ny olyckshändelse – dem har vi väl fått nog av nu för lång tid framåt!

  Comment by Janne H — 2018 06 18 21:55 #

 8. Till Lennart Eriksson: Tack. Jag ska skriva, men i dag har Birgitta firat min 81-årsdag – en dag för tidigt, men i morgon, på själva födelsedagen, ska vi till Uppsala slott på hedersupplänningsmiddag hos landshövdingen.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 18 22:00 #

 9. Till Dorothea: Jo, jag hade nämnt den men glömde att påminna om min lördagsfrånvaro.

  Jeopardy såg jag så ofta jag kunde, men eftersom jag inte vet hur du ser ut, reagerade jag säkert inte, även om jag kan ha sett programmet med dig.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 18 22:07 #

 10. Till Jan Hermelin: Fler än du tycks ha haft tekniska problem med det här krysset, men för egen del använde jag mig som vanligt av det kryss som finns i Aftonbladets TV-bilaga, och där skulle Sten (i Sten oh Stanley) in som svar på L4. Andra har klagat över att Mozarts ”Trollflöjten” inte gick in på korsande V2. Men i krysset i Aftonbladets TV-bilaga var det här alldeles korrekt.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 18 22:51 #

 11. Blev lite orolig där ett tag, när du inte syntes till. Gläder mig över att du är tillbaka på banan och tycks må bra. Glad midsommar önskar jag dig och hustrun.

  Comment by Karin Stridh — 2018 06 19 10:00 #

 12. Till Karin Stridh: Tack, och trevlig midsommar även till dig.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 19 14:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^