Pressgrodor

5 juni 2018 13:54 | Citat, Media | 4 kommentarer

hittade via Journalisten nummer 7 2018:

Sålde sjuk hund – fick avlivas.

SKD.se

* * *

Satsning på vård och nya tågstopp i grönblå budget.

Borås Tidning

4 kommentarer

 1. Hej Enn! Läste att Erik Rosén skrivit på politism att han av ”interna källor” fått reda på att partistyrelsen avsåg att utesluta medlemmars motionsrätt till kongressen 2019, bl.a. därför att man inte ville ha någon proteststorm mot förd migrationspolitik eller andra ”gräsrotsinitiativ”. Jag trodde att det var inte möjligt eftersom stadgarna garanterar motionsrätt, trodde jag. Men hade fel ty i 4 § 18 mom står bl.a. Partistyrelsen fastställer och meddelar i kallelse huruvida motionsrätt ska gälla till kongressen året efter det år ordinarie val till riksdagen äger rum och till extra kongress. Jag förstår inte motivet till detta. Och skriver nu till dig som ”gammal sosseräv” och frågar. Tacksam om du skickar ett meddelande på min epost om du har någon kommentar. Tackar på förhand och önskar dig en fortsatt skön sommar/ BoW

  Comment by Bo Widegren — 2018 06 07 17:03 #

 2. Till Bo Widegren: Ursprungligen rådde det fri motionsrätt: arbetarekommuner och partidistrikt valde då själva vad de ville motionera om, och dessutom kunde enskilda medlemmar av sin arbetarekommun beviljas rätt att sända in enskilda motioner, alltså motioner som vederbörandes partiorganisation inte ville ställa sig bakom. Det medförde många motioner, fördelade på en myriad av ämnen, som vi kongressansvariga på partiexpeditionen sedan grupperade under färre ämnesrubriker.

  Det du refererar är tillkommet efter min tid – jag vet faktiskt inte varför de här ändringarna gjordes och när det skedde.

  Men det är självfallet alltid problematiskt att inskränka partimedlemmarnas rätt att styra partiets politik.

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 07 21:24 #

 3. Det är precis som Enn beskriver det. Massor av motioner. Cirka 2000 stycken senast, att-satserna var nog 4000. Jag har aldrig sett någon nedgång. Det sänds in en hel del egna motioner som inte har AK i ryggen. Jag kan bedöma 1997, 2001, 2005, 2009, 2013 och 2017. Kongresserna är 5-6 dagar med schemaläggning kl 8-24 flera dagar. Ibland blir det ännu senare när tidsschemat brister.

  Däremellan har det funnits en massa mindre (tidsmässigt) kongresser. Det har varit allt från EMU-kongress (minns inte årtalet) till val av partiordförande (1996, 2007). Mellankongress kallades något vi hade 2004 om jag inte minns fel. Sedan några år hålls en mindre kongress året efter ett val. 2015 var det i Västerås två dagar (fredag lunch – söndag lunch). Samma väntar 2019. Det går inte att ha vanlig obegränsad motionsrätt till dessa, det skulle inte hinnas med. Det har heller inte varit meningen. Så jag förstår faktiskt inte vad de menar.

  Comment by Anders Wallin — 2018 06 10 14:36 #

 4. I dagens UNT http://unt.se/ledare/journalistiken-ar-viktigare-an-nagonsin-5021023.aspx skriver johan Rudström att ”journalistiken är viktigare än någonsin” och avslutar med en tveksam metafor:

  ”Kriget mot journalistiken finns, och det bedrivs på flera fronter. Den som vill försvara det fria ordet måste skärpa sig ordentligt, så som skett på Washington Post och New York Times den senaste tiden. Kriget kan vinnas, men inte om det förs på Trumps planhalva.”

  Metaforen i slutet är hämtad ur fotbollsvärlden där jag trodde att man bäst besegrade motståndaren genom att föra kampen på hans planhalva.

  Comment by Anders Persson — 2018 07 03 18:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^