De kluriga kryssen byts ut mot värdelösa men billiga alternativ

29 maj 2018 17:43 | Media | 4 kommentarer

Antalet för oss korsordsentusiaster värdelösa kryss ökar lavinartat. De är ointelligenta och grunda men billiga för tiningsutgivare som främst jagar lägre kostnader.

En del krysskonstruktörer tvingas, för att kunna vara kvar på marknaden, att ta mindre betalt för sina kryss – men kan man inte längre få anständigt betalt, blir man kanske till slut tvungen att lägga av och försöka hitta någon annan försörjning.

Ett halvt dussin av Sveriges kryssmakare går i kulturdelen av dagens (29 maj 2018) Dagens Nyheter till motanfall. En personlig favorit bland undertecknarna är Anna Hagberg, vars kryss i först Aftonbladet Kryss & Quiz, sen i själva Aftonbladet jag har prisat här på bloggen. Märk att jag aldrig någonsin har haft personlig kontakt med henne – jag gillar bara hennes klurighet som krysskonstruktör.

Jag kan ju inte hindra kostnadsjagande tidningar och tidskrifter från att publicera massproducerad skit, men om den tillåts slå ut de begåvade krysskonstruktörerna, bör vi riktiga korsordsälskare se till att det leder till förlorad upplaga och sjunkande inkomster.

Vi som av den ena eller den andra anledningen ändå råkar inhandla tidningar med korsord, som man varken behöver intelligens eller associationsförmåga för att lösa, kan ju använda kryssen i fråga till det enda de kan användas till, som toapapper.

4 kommentarer

 1. Hej Enn! Du kanske är intresserad av vad jag sa om detta på SVTs Nyhetsmorgon onsdagen 30 maj. Programmet ligger kvar en vecka på SvtPlay. Inslaget kommer 17 minuter in i programmet, det sändes alltså kl 06:17. Vänliga hälsningar, Ulf Hyltén-Cavallius, styrelseledamot, Sveriges Korsordsmakare

  Comment by Ulf Hyltén-Cavallius — 2018 05 31 8:23 #

 2. Till Ulf Hyltén-Cavallius: Tack för tipset – 06:17 sover jag numera alltid.

  För egen del började jag lösa kryss redan när jag fortfarande var mycket ung – jag är nu snart 81. Jag köpte och löste till exempel Olle Cronsjös kryss i ”Nötknäpparen” och dess jultidningsvariant ”Julnötter”.

  Comment by Enn Kokk — 2018 05 31 9:12 #

 3. Hejsan Enn – Jag kan bara instämma i det du skriver. Här får du i alla fall några av mina korsordnycklar att fundera över, själv har jag inte längre några kryss att lägga in dem i efter att jag blivit av med alla mina uppdrag då jag envisats med att hålla på min integritet. Håll till godo! (Svaren står längst ner)

  DÅLIG SYN? (- – – – – – – – – -)
  KÄNDE PÅ SIG? (- – – -)
  SKET I DANMARK? (- – – -)
  TILLBAKA? (- – – – -)
  ÖRSPRÅNG? (- – – – – – – – -)
  SAMLING VID PUMPEN? (- – – – – – – – -)
  FLOCKDJUR? (- – – – – – – – -)
  KAN MAN SUPA UNDER BORDET? (- – – – – – – -)
  DET ÄR INGET ATT SMYGA MED! (- – – – – – -)
  BÅDE FARIT OCH BLIR KVAR (- – – -)
  HAR DUKTIGA KRYSSENTUSIASTER? (- – – – – – -)

  Svar: POKERFADÄS,ONAN,HÄNT,KNÅDA,LÄNGDHOPP,KRANSKÄRL,
  DAMMRÅTTA,OBEMÄRKT,TRÄSKOR,REST,LÖSNÄSA

  Comment by Sonny — 2018 06 26 19:52 #

 4. Till Sonny: Inte illa!

  Comment by Enn Kokk — 2018 06 26 22:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^