Jag ligger för ankar

23 augusti 2009 16:49 | Politik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

Viggos hals- och öroninflammation gav sig också på morfar. De senaste dagarna har jag haft lite ont i halsen, till att börja med också i öronen, och framför allt har jag känt mig trött, trött, trött: jag har sovit långa stunder också dagtid.

Ömheten i öronen har lagt sig, men den i halsen kommer och går – jag bekämpar halsinfektionen med gurgling. I dag har jag också haft feber. Just nu känns det dock bättre, detta eftersom jag har tagit ett par febernedsättande tabletter. Vi får se hur det känns i morgon. Kanske går jag då till Vårdcentralen.

Birgitta har under tiden arbetat flitigt i trädgården. I går beskar hon rosenhäcken ner mot gatan. (Själv tog jag, innan jag blev sjuk, bort några långa rosskott på min sida om grinden och rensade också sträckan mellan gatan och grinden från gräs. Det pågick nämligen asfaltering av gatan utanför, och nu är också infarten till oss skinande asfaltblank och fin.) I dag tänkte hon också klippa gräs, fastän det egentligen är min tur. Men den relativt nya gräsklipparen gick inte i gång – automattändningen fungerade inte.

Jag satt en liten stund i trädgården tillsammans med henne, i stolarna under plommonträden. Hon kom dit från ett annat plommonträd, det som står vid staketet mot grannhuset, och hade där hittat de första mogna plommonen. Här om dan hittade jag under Transparente blanche-trädet de första näst intill mogna äpplena. I dag har Birgitta plockat upp också resten, dock slängt dem eftersom de är fågelhackade och anfrätta. Men det är mycket härligt ljusgrön frukt kvar i det där trädet: äpplena, söta med viss syrlighet, är mycket goda, men man får kappas med fåglarna om dem.

Fåglarna kan jag ändå stå ut med, men rådjuren gör mig – och ännu mer Birgitta – fortfarande ursinniga. Senast har de ätit upp tre stora plantor med tomater och allt, körsbärstomater (Chocolate Cherry).

För ett tag sen berättade jag om det Särö-träd Birgitta fick i gåva från Julita gård i Sörmland – en gammaldags äppelsort – och som vi fick hjälp med att plantera av två unga damer från Julita. De svepte in det i en rundel av hönsnät, men det lilla äppelträdet trivdes och växte och hade snart blivit dubbelt så högt – bara för att, blad för blad när det gäller den del som stack upp ovanför hönsnätet – en vacker dag bli uppätet av något av de förbannade rådjuren.

Birgitta för en ojämn kamp mot de här intränglingarna i vårt trädgårdsparadis. Hon har satt upp mängder av stinkpinnar indränkta i blodmjöl och ammoniak både vid grindarna och i utsatta land. Och så har hon hägnat in andra odlingar med blått plastnät. Så numera ser vi rosen Ingrid Bergman, av erfarenheten att döma en av rådjurens favoriter, blomma under ett sådant blått plastnät.

Men vad vi än gör, fortsätter rådjuren med att inte bara ta sig in i trädgården utan också hitta nya och nya växter att äta upp.

Så man får väl läsa i stället. När jag i veckan var inne i Uppsala för ett gruppsammanträde (S + V + MP) i kulturnämnden, fick jag äntligen tag på ett exemplar av Pierre MagnansKyndelälskaren”.

9 kommentarer

 1. Det var i förrgår och dagen dessförinnan jag beskar rosenhäcken vid gatan. I går regnade det så man inte kunde arbeta i trädgården. Idag har jag också skördat vaxbönor, lila störbönor och svarta vinbär, som är stora, smakrika och söta. Vi har ju p g a Enns diabetes inte användning för sylt och saft utan jag fryser in dem som de är. Finns det någon som har ett gott recept för att anrätta dem utan socker? Kan man använda Canderel i stället för socker i t ex sorbet? Kan man göra paj på vinbär naturell? Vi har både röda, svarta, vita och gröna vinbär i frysen.

  Comment by Birgitta Dahl — 2009 08 23 17:11 #

 2. Hej Birgitta

  Jag brukar köra vinbär i saftmaja och sen fryser jag saften och tar fram och använder som måltidstryck. Sötar med ”konstsocker”. Speciellt svarta vinbär blir superbra.

  Comment by Britta Sethson — 2009 08 23 17:20 #

 3. Jag kan åtminstone trösta dig med att också jag har någon envis förkylning och har sovit en dryg timme på dagtid. Några influensasymptom har jag dock inte märkt.
  Hälsningar
  Hans O

  Comment by Hans O — 2009 08 23 19:03 #

 4. Krya på dig Enn!

  Comment by Eva Swedenmark — 2009 08 23 22:04 #

 5. Till Eva Swedenmark: Tack. Jag har kvar lite hosta, men annars mår jag betydligt bättre i dag.

  Såg du förresten att jag återpublicerade min gamla recension av skivan där du var ankare, ”Katas döttrar”?

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 24 16:56 #

 6. Till Hans O Sjöström: Att döma av din långa frånvaro har du sovit mer än en timme.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 24 17:03 #

 7. Mitt intresse för repriser av gamla recensioner, dina barnbarn och Melodikrysset, som jag tycker att du ägnat alltför stor energi åt på senare tid, är nog en bättre förklaring än sömn. I stället har jag läst Counterpunch,Tomgram och en del böcker samt utan någon större framgång försökt lära sonen Oskar att köra bil.

  Comment by Hans O — 2009 08 24 21:42 #

 8. Till Hans O Sjöström: Jag har heller aldrig lärt mig att köra bil, har inte ens försökt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 24 22:35 #

 9. Jag innehar tre körkort, ett svenskt, ett brittiskt och ett nigerianskt, men sedan 1972 på hösten rör jag inte vid en bilratt. Jag anser det vara mitt bidrag till trafiksäkerheten.

  Comment by Björn Kumm — 2009 08 25 10:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^