Melodikrysset nummer 18 2018

5 maj 2018 13:52 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag har haft trassel med den nya och för mig obekanta skrivare jag har installerat, men efter att i går ha varit inne i Uppsala och då besökt dataföretaget där jag köpte skrivaren, lyckades jag i går kväll hitta det skrynkliga papper som har gjort skrivaren oanvändbar.

Jag trodde att mitt fysiska eländestillstånd äntligen var slut, men det första som hände när jag i går anlände till bussterminalen i Uppsala var att jag bländades av solen och snavade på grund av en höjdskillnad jag därför inte observerade – och så låg jag plötsligt på magen och hade svårt att ta mig upp, eftersom där inte fanns något att ta hävhjälp av med armarna; mina ben är fullkomligt värdelösa. Men sen kom det ett gäng ungdomar och hjälpte mig upp.

Sen började det göra allt mer ont i vänster hand och i de revben på vänster sida jag skadade förra gången.

Med hjälp av taxi lyckades jag ändå klara mina planerade ärenden och sen ta mig tillbaka per buss till Öregrund.

Därefter hade jag en besvärlig natt, och när jag klockan sju i morse gick upp för att hinna med badrumsbestyren, ett par av tidningarna och frukost, startade jag med att gå ner till brevlådan för att vittja den på dagens morgontidningar. Och så bländades jag åter av solen med påföljd att jag klev fel och föll handlöst på trappan till ytterdörren. Jag tappade då tidningarna plus ett kuvert med eftersänd post samt den rena skjorta jag hade hämtat på klädstrecket, dessutom tofflorna jag hade på mig, och det tog en lång stund innan jag hade samlat ihop allt och sen lyckats komma på benen igen.

Men vad värre är: Det gjorde ont i vänster knä, och mycket riktigt hade jag fått en fall/skrapskada där.

Livet är inte stenkul. Och för att fortsättas på Povel Ramel-linjen: ”Underbart är kort”, i dag exekverad av Ulrik och Mikael Neumann. Ramels text börjar så här:
Bara en enda ros på ett evigt klänge
Så är livet
Trist varar länge
Men underbart är kort
Alldeles för kort

Nu var inte allt i dagens kryss så här lätt, för mig i alla fall.

Jag hör inte till dem som har lyssnat mycket på Chris Isaak, varken på ”Wicked Game” som spelades som ljudillustration eller andra hits.

Inte heller Moneybrother har jag lyssnat mycket på, och ”Så mycket bättre” har jag följt i mycket ringa utsträckning. Där sjöng han uppenbarligen Uno Svenningssons ”Tro på varann”.

Och Madness med ”Our House” från 1982 har jag nog aldrig tidigare hört.

David Bowie och Freddie Mercury känner jag förstås till, men deras gemensamma insjungning av ”Under Pressure” har jag veterligen aldrig hört.

Och för att ta den allra första frågan också: ”Sånt är livet” med Anita Lindblom har jag självfallet hört, många gånger, men dansbandsmusik är ju inte riktigt mitt bord, så jag fick fundera en ganska lång stund på vem vi hörde göra den här hiten i dag. Jo, Sten Nilsson i Sten & Stanley.

När jag hade knäckt frågan vars svar var Moneybrother, var det ju ganska lätt att förstå, att den som sjöng ”Baby I’m Yours” var Cher.

”Vara vänner” med Eddie Oliva och Cyndee Peters har jag förstås hört ett antal gånger, men det är bara Peters jag har på skiva.

Alf Prøysens succéinspelning av ”Lilla vackra Anna” fanns förstås i vår egen skivkollektion – vi har ju en Anna i familjen. Fast i dag fick vi höra den instrumentalt med Roland Cedermark.

Urlätt var också frågan som illustrerades med Alice Babs och ”Swing it, magistern”, vars musik hade skapats av Kai Gullmar.

Dagens konstruerade dubbelfråga – Eldeman ger sig inte – bestod av två ljudillustrationer utan inbördes samband. Dels spelades, instrumentalt, de sju dvärgarnas marschsång ur ”Snövit och de sju dvärgarna”, en Walt Disney-klassiker från 1937 där dvärgarna marscherar sjungandes ”Hej hå, hej hå, vi till gruvan gå”. Dels hörde vi musik ur ”ET”, där vi skulle kunna att den lilla huvudpersonen kommer från rymden.

Och sen är det bara en upphovsman kvar att redovisa: Vi hörde Benny Anderssons orkester spela Johann Sebastian Bach. Därmed fick ju Eldeman med BAO även i dag. Fast BAO gör ju också Bach på ett hörvärt sätt.

9 kommentarer

 1. Du får börja använda solglasögon! Det finns också vanliga glasögon som mörknar av sig själva i skarpt ljus, tror det heter fotokromatiska.
  Hoppas smärtor och stelhet släpper fort! Det är trist med sådant nu när våren, för att inte säga sommaren, äntligen är här!

  Comment by Dorothea — 2018 05 05 14:26 #

 2. Till Dorothy: Jo, jag ska försöka köpa till en solglasögonsats till glasögonen. Jag har bara inte haft tid att leta under de besök jag har gjort i Uppsala.

  Comment by Enn Kokk — 2018 05 05 15:38 #

 3. Jodå, de heter helt riktigt fotokromatiska glas. Jag har själv haft sådana och de blir lika mörka som ett par vanliga solglasögon när man kommer ut i solljuset. Nackdelen med dem är att de är något mörkare i glasen än vad vanliga glas är. Jag bär liser sedan många år så numera är det vanliga solbrillor som gäller för min del.

  Comment by Janne Löfsftedt — 2018 05 06 10:10 #

 4. Ingen reflektion från årets första maj-firande? Jag skulle för övrigt också gärna höra dina synpunkter på Socialdemokraternas senaste utspel i migrationspolitiken.

  Comment by Fredrik — 2018 05 06 11:15 #

 5. Man kanske skall röra sig lite försiktigt och inte tro att man är 25. Jag är bara 68 och har börjat ta det lugnt i svängarna….ursäkta Enn men jag tror på ålderns omfattning i svängar och krumbukter!

  Comment by Urban Sjölander — 2018 05 06 19:07 #

 6. Till Fredrik: Se mitt nu publicerade inlägg om Första maj!

  Comment by Enn Kokk — 2018 05 06 22:34 #

 7. Till Urban Sjölander: När man ser uselt så fort det är solsken, händer olyckor förr eller senare. Men jag ska, så snart det går, skaffa ljusdämpande skydd till glasögonen.

  Comment by Enn Kokk — 2018 05 06 22:39 #

 8. Madness Our house är från 82 och var en listetta i bla Sverige och en stor hit även internationellt. Märkligt om du missat den.
  Det är ett politiskt band som även gjorde låtar om Nelson Mandela osv.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Our_House

  Comment by Per — 2018 05 31 0:16 #

 9. Till Per: I vart fall minns jag den inte spontant, och jag har den inte i min annars mycket breda samling av politisk musik.

  Comment by Enn Kokk — 2018 05 31 8:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^