Melodikrysset nummer 34 2009

22 augusti 2009 11:46 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Dagens melodikryss hörde väl knappast till de svårare.

Det började och slutade med melodifestivalbidrag. 2005 deltog Martin Stenmarck med ”Las Vegas”. 2009 sjöng Malena Ernman ”La Voix”.

Eurovision Song Contest är ju det också ett slags stjärnornas krig, men i dag spelade Eldeman det musikaliska temat ur George Lucas’ film ”Stjärnornas krig”.

Ett annat tema i dagens kryss var dyrbarheter och längtan efter dessa.

”Om jag hade pengar” (”If I Were a Rich Man”) ingick i Jerry Bocks och Sheldon Harnicks ”Spelman på taket” (”Fiddler on the Roof”) från 1964.

En lite annan ingång hade ”En riktigt stor summa pengar” av och med Povel Ramel.

Marilyn Monroe sjöng ”Diamonds Are a Girls Best Friend” – fast här fick vi höra en instrumentalversion för att vi inte allt för lätt skulle komma på att diamanter ju ursprungligen kommer ur kol.

Och så hörde vi ett stycke ur Richard Wagners opera från 1869, ”Rhenguldet” (”Das Rheingold”).

Mindre egofixerad än flera av texterna ovan är då ”Man ska leva för varandra”, som vi i dag hörde med Leif Loket Olsson. Den skrevs av Bengt Sundström och blev 1968 en riktigt stor hit, bland annat på Svensktoppen, med Trio me’ Bumba.

Två låtar hörde till sådant som barn brukar sjunga.

Vi fick lyssna på ”Björnen sover”, där det ju sägs att han inte är farlig, bara man är varlig.

Den andra brukar sjungas som ringlek runt midsommarstången, ”Så gå vi runt om ett enebärssnår”. Det vi då går runt är således en en, och enens virke benämns ene.

Därmed befinner vi oss mitt i den sommar som fortfarande består, åtminstone för oss som är pensionärer.

Här ute i skärgården går tankarna gärna till Evert Taube och ”Calle Schewens vals”, eftersom vi ju ofta ser både tärnor och mås flyga förbi.

Mycket somrig är också ”Nannes sommarvisa”. Och vem sjöng den om inte Nanne Grönwall?

En förklaring till att också människor med måttliga inkomster i det här landet har sommarstugor är att sommarstugorna i många fall är arvegods. De nuvarande ägarna bor själva i städerna men återvänder gärna under några sommarveckor till det som Tom Jones i dag sjöng om, ”The Green, Green Grass of Home”.

Själv skulle jag nu gärna gå ut en stund i trädgråden, men av två skäl blir det inget med det. Dels regnar det i dag. Dels är jag förkyld, har haft ont i halsen och öronen samt lätt feber – en följd av snart sjuårige Viggos annars kära besök hos morfar och mormor veckan före hans skolstart.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuellt kryss.

4 kommentarer

 1. Hej!
  Hmm, jaså du tyckte det var enkelt du….. Jo, jag klarade allt utom Rhenguldet och Loket… Ja, det är lite pinsamt att jag inte kunde Loket, men så är det.. ;) Jag vågar iaf erkänna det!
  Tack för hjälpen.

  Comment by Carin — 2009 08 22 14:46 #

 2. Till Carin: Vi människor är ju olika skapta, har också olika intressen när det gäller musik. Att jag i dag tyckte att det var lätt hade väl bland annat att göra med att det inte var några ljudillustrationer som fordrade att man måste ha sett program av typen Idol, som jag aldrig någonsin har sett på. Däremot har jag, framför allt under ett tidigare skede av mitt liv, gått mycket på Operan, vilket gör att Wagner och Rhenguldet är känd mark för mig.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 22 14:57 #

 3. Tack för hjälpen med Rhenguldet, det var guld värt :-)

  Comment by Ingela Eriksson — 2009 08 22 15:26 #

 4. Det är härligt, härligt men farligt, farligt med barnbarn! Hoppas du kryar på dig snabbt!
  Idag klarade jag allt, men det är roligt att läsa vad du skriver ändå!

  Comment by Dorothea — 2009 08 22 15:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^